Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Plata utilităţilor vă dă bătăi de cap? Ei bine, atunci aveţi un motiv de bucurie, pentru că vă vom învăţa câteva trucuri ca să faceţi economie la facturile de curent, apă, telefon mobil şi chiar cablu. Dacă respectaţi cu atenţie sfaturile, e posibil ca, în cazul unora dintre aceste servicii, facturile să scadă simţitor sau chiar să se înjumătăţească.

Nu lăsaţi computerul să funcţioneze pe timpul nopţii
Toată lumea se plânge că plăteşte mult pentru energia electrică, dar nimeni nu renunţă la niciun serviciu în secolul vitezei. Nu porniţi calculatorul, radioul şi televizorul în acelaşi timp. De asemenea, nu lăsaţi computerul să funcţioneze pe parcursul nopţii. Acest lucru nu afectează numai buzunarul, ci şi pe dumneavoastră, pentru că vă veţi trezi mai obosiţi decât v-aţi culcat. Opriţi lumina de fiecare dată când ieşiţi dintr-o cameră şi nu aprindeţi mai mult de un bec la lustră, iar, dacă e posibil, acela e bine să nu fie de 100 de waţi, ci mai mic - de 60 de waţi sau chiar de 40 de waţi. Astfel, factura la curent se poate înjumătăţi. În plus, electricienii atrag atenţia că becurile economice sunt o adevărată afacere, aşa că ar fi bine dacă aţi face un efort să le înlocuiţi pe cele normale, pentru că vă veţi amortiza investiţia în doar câteva luni.

Porniţi maşina de spălat doar când e plină
Maşina de spălat consumă aceeaşi cantitate de detergent şi la fel de mult curent şi dacă spală doar două tricouri, şi dacă e plină cu rufe. Aşa că evitaţi să o programaţi înainte de a verifica dacă mai aveţi haine murdare şi de a fi siguri că are capacitatea maximă de haine. De asemenea, specialiştii susţin că televizorul sau monitorul LCD consumă aproape jumătate faţă de aparatele vechi, aşa că, dacă le veţi înlocui, se va simţi la plata energiei electrice. Analizaţi facturile, să vedeţi cam câţi kilowaţi consumaţi în fiecare lună şi mergeţi să declaraţi un număr aproximativ dacă nu vreţi să achitaţi prea mult la reactualizare.

Duşul, mai ieftin decât cada
În ceea ce priveşte consumul de apă, există şi aici câteva trucuri care vă pot ajuta. În primul rând, reparaţi toate ţevile, ca nu cumva să aveţi pierderi pe undeva şi apoi puneţi-vă repartitoare, ca să plătiţi exact cât consumaţi. Înlocuiţi spălatul în cadă cu duşul, pentru că în acest fel veţi consuma mai puţin. Apa rece e mai ieftină decât cea caldă, iar acesta e un motiv în plus să ţineţi cont de sfatul medicilor, care recomandă duşurile călduţe, nu fierbinţi. În acest fel nu veţi fi doar sănătoşi, ci veţi face şi economii. Ca să nu consumaţi apă în plus, după ce folosiţi toaleta o puteţi utiliza pe cea evacuată de maşina de spălat, pe care o strângeţi, în prealabil, în cadă. Iată un truc folosit în special de persoanele care au venituri foarte mici: colectaţi apa de la robinet prin picurare. Pentru cei care nu ştiu, atunci când apa nu curge, ci doar picură, apometrele nu înregistrează nimic, însă administratorii asociaţiilor de proprietari nu încurajează acest mod de a economisi, aşa că aveţi grijă! Dacă locuiţi la curte, strângeţi apă de ploaie în vase şi folosiţi-o să udaţi grădina, ca să nu încărcaţi factura la apă. Astfel veţi putea economisi câteva zeci de lei lunar. În ceea ce priveşte robinetul de la bucătărie, puteţi spăla vasele într-un lighean şi apoi să le clătiţi la robinet. Astfel, apa nu va curge continuu şi economisiţi şi detergent.

Economisiţi şi la gaze
Cu abonamentul de la cablu sau de la internet e de obicei destul de complicat să economisiţi, pentru că tariful e standard în fiecare lună. Totuşi, e indicat să urmăriţi ofertele, deoarece e posibil să „ochiţi” abonamente mai ieftine. Fiţi chibzuiţi şi cu gazele şi instalaţi-vă contoare ca să plătiţi exact cât consumaţi. În ceea ce priveşte întreţinerea, se zvoneşte că în această iarnă costurile vor fi mult mai mari decât în anii trecuţi. Aşadar, mai ales dacă aveţi venituri mici, vorbiţi cu administratorul de bloc şi întrebaţi dacă vă veţi încadra în rândul celor care beneficiază de reducere. E bine să ştiţi că multe persoane, îngrozite de tarifele ridicate de la iarnă, şi-au depus deja cererile pentru debranşare şi intenţionează să îşi monteze centrală proprie pentru încălzire.

Urmăriţi ofertele şi vorbiţi mai ieftin la telefon

Există foarte multe variante şi pentru micşorarea costului telefonului. În primul rând, înainte de a opta pentru un abonament asiguraţi-vă că rudele şi cea mai mare parte dintre prieteni au numere în reţeaua cu care vreţi să semnaţi. Fiţi însă cu băgare de seamă la oferte, pentru că unele companii oferă minute gratuite doar în primele trei luni. Apoi, trebuie să ştiţi că, mai devreme de un an sau de doi, după caz, nu puteţi renunţa la abonament. Cei care aleg o cartelă e bine să urmărească promoţiile care apar. Există o mulţime de opţiuni cu minute şi mesaje în reţea plus minute naţionale, pentru studenţi şi nu numai. De asemenea, nu uitaţi nici de reţelele fixe care au parteneriate cu cele mobile. Astfel veţi putea vorbi la acelaşi tarif şi pe fix, şi pe mobil. Multe persoane optează pentru cartelă, preferând să ţină două numere, pe care să le încarce lunar cu minimum 5 euro decât să plătească abonamentul, care în puţine cazuri rămâne sub 100 de lei pe lună. Şi, în ultimă instanţă, dacă nu vă mai permiteţi să reîncărcaţi cartela sau să plătiţi o factură „umflată” înlocuiţi apelurile telefonice cu SMS-uri sau lăsaţi-i pe ceilalţi să vă sune.

- Persoanele care au şi repartitoare şi apometre pot economisi chiar şi 200 de lei la întreţinere, în funcţie de numărul de camere şi de persoane