Main menu

header

879 25 1de Gheorghe Zmaranda şi Flori Pintea

Începutul de primăvară vine aproape întotdeauna cu dorința de a rearanja spațiile verzi, de a crea în căminul nostru un „loc al naturii”. Terasele și balcoane se pot transforma în adevărate oaze de verde, de aceea avem pentru dumneavostră câteva sugestii care vă pot ajuta să creați la scară miniaturală o grădină de flori sau de legume.

Alegeți plantele și în funcție de orientarea balconului

879 25 2Este foarte important ca atunci când vreți să transformați balconul sau terasa într-o minigrădină să aveți în vedere faptul că supraviețuirea și dezvoltarea plantelor sunt condiționate de mai mulți factori și că doar anumite tipuri de plante vor prospera. Spre exemplu, orientarea balconului stabilește cantitatea de lumină pe care plantele o vor primi pe parcursul unei zile. Astfel, dacă balconul sau terasa sunt orientate spre sud vor fi luminate de soare pe tot parcursul zilei. În astfel de condiții, puteți alege pentru decorare cactușii întrucât aceștia adoră lumina puternică a soarelui. Nu este necesar să vă limitați doar la aceste plante pentru că multor flori și legume le priește lumina puternică a soarelui, cu condiția să fie bine udate. În cazul în care balconul are orientare nordică sau este umbrit în cea mai mare parte a zilei de alte clădiri, este de preferat să alegeți plante care se dezvoltă corespunzător în spații umbroase. Din această categorie fac parte coleus (un gen de plante din familia Lamiaceae), ferigile, sporul casei, crinul de toamnă și begoniile. În ceea ce privește legumele, aveți varianta de a cultiva în ghivece mangold, spanac sau salată verde pentru că acestea sunt plante care se dezvoltă chiar dacă în jumătate de zi se află la umbră. În general, majoritatea legumelor au nevoie de minimum șase până la opt ore de soare pe zi pentru a se dezvolta armonios și pentru a oferi roade.

Vânturile calde pot usca rapid plantele

879 25 2Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este dacă balconul sau terasa sunt expuse vântului sau curenților de aer. Este foarte probabil ca în cazul balcoanelor de la etajele superioare să bată vântul. Acest lucru este important de știut pentru că vânturile calde pot usuca rapid plantele și în aceste condiții trebuie să găsiți o soluție prin care să le diminuați intensitatea, poate niște apărători din diferite materiale, răchită, papură etc. Pentru că vântul usucă rapid și pământul din ghivece, ar trebui să le aveți în vedere pe cele cu udare automată, astfel încât plantele să nu sufere în lipsa apei administrate regulat. În cazul unor balcoane unde temperatura este ridicată în cea mai mare parte a timpului sunt recomandate plantele tropicale. Acestea iubesc căldura. Alocasia, bananierul, dar și plantele suculente vor prospera în aceste condiții. Dacă aveți suficient spațiu, adăugați o masă și scaune și bucurați-vă de „jungla” creată. Pentru a contribui și mai mult la crearea unui loc de relaxare puteți „îmbogăți” grădina cu o fântână miniaturală sau niște clopoței de vânt.

Cascade de flori într-o varietate de culori

Petuniile sunt unele dintre florile cele mai luxuriante și cu o paletă variată de culori, ciclamen, violet închis și deschis, alb, galben deschis și roșu. Aceste plante arată extraordinar pe balcon sau pe terasă și, mai mult decât atât, răspândesc un parfum foarte plăcut. În ceea ce privește condițiile de care au nevoie, este bine de știu că petuniile se dezvoltă armonios în lumina directă a soarelui, dar rezistă și la umbră parțială. Este important ca pământul folosit în ghivece să fie fertil și periodic să se administreze un îngrășământ special pentru acest tip de plante. Deși iubește soarele, petunia nu rezistă pe balcoanele expuse precipitațiilor și curenților de aer și are nevoie să fie udată în mod constant. Cu un aspect exuberant și atrăgător, verbena cu lăstari lungi, chiar și de jumătate de metru, poate fi folosită și în cazul balcoanelor de mici dimensiuni datorită faptului că se pretează și pentru plantarea în ghivece - tip buzunar - suspendate pe perete. Și această floare are o varietate de culori, roșu, albastru, violet și înflorește de la începutul verii până aproape de sfârșitul lunii septembrie. Legat de condițiile pe care le solicită această plantă, este recomandat să folosiți un humus care permite drenajul apei și să administrați un îngrășământ o dată pe lună. Aceste flori se vor dezvolta și vor înflori abundent pe balcoanele și terasele cu lumină directă de la soare. În lipsa luminii, planta poate dezvolta boala numită făinare. Pentru balcoanele parțial umbrite, cele mai potrivite flori sunt lobelia (dacă sunt păstrate la lumină sunt atacate de dăunători). Această plantă perenă, fermecătoare și discretă în același timp, poate fi plantată în jardiniere cu alte flori, dar și individual. Florile mici, luxuriante, grupate și în varietăți de culoare, violet, alb, roz, albastru încep să apară la începutul verii și dispar spre toamnă. Ați auzit până acum despre Cârligul Rozătorilor? Este o floare curgătoare, un fel de cascadă de flori și frunze, la fel de luxuriantă ca cele prezentate anterior. Spre deosebire de alte plante, aceasta poate fi păstrată pe balcoanele și terasele expuse la vânt și ploaie pentru că nu o afectează. Pentru o jardinieră de un metru sunt suficiente chiar și două plante pentru că, așa cum spuneam, se dezvoltă rapid și sunt foarte bogate în flori și frunze.

În cazul în care doriți ca amprenta personală să fie și mai pregnantă în grădina de pe balcon, puteți realiza chiar dumneavoastră parte din ghivecele plantelor și florilor. În acest sens puteți recicla o serie de recipiente, de la sticle, borcane, cutii de metal

Unele plante de apartament se pretează și pentru păstrarea pe balcon sau pe terasă. Puteți experimenta acest lucru, expunând plantele treptat la noile condiții de mediu pentru a evita arderea frunzelor de soare și de vânt

Atenţie la greutatea ghivecelor!

879 25 4Un lucru important este ca atunci când amenajați grădina din balcon să țineți cont de greutatea totală a ghivecelor. În cazul în care nu știți care este greutatea suplimentară pe care o poate susține balconul, vasele din teracotă și ceramică (foarte grele) pot fi înlocuite cu recipiente din plastic sau fibră de sticlă. Pentru a distribui greutatea ghivecilor, evitați să le puneți pe toate într-un singur loc. Răspândiți-le pe toată suprafața balconului. Aranjați jardinierele și containerele mai mari în jurul marginilor exterioare pentru a defini spațiul și a distribui încărcătura.