Main menu

header

860 20 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului au anunțat recent că vor lansa o nouă etapă de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice. Prin acest program, persoanele fizice primesc până la 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Bugetul disponibil va fi de 280 de milioane de lei, iar înscrierile vor începe în a doua parte a lunii decembrie, potrivit autorităților. Statul acoperă 90% din valoarea investiției, iar beneficiarul trebuie să plătească doar 10%.

Bugetul este cel rămas din 2019

Scopul programului Casa Verde Fotovoltaice este creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Președintele AFM, Lorand Arpad Fulop, a precizat că programul va fi relansat cu un buget de 280 de milioane de lei, fonduri rămase nedistribuite, după ce multe dintre dosarele depuse inițial au fost respinse. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit la doar șase ore după ce a fost lansat, la data de 10 septembrie 2019, din cauza suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare. Suspiciunile de fraudă au venit după ce o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit să înregistreze 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni. „Din decembrie, relansăm programul. Bugetul este ce a rămas de atunci, din 2019. În 2019, aveam 537 de milioane de lei pentru fotovoltaice și am oprit programul după ce solicitările au ajuns la 540 de milioane de lei. De aceea, avem acum 280 de milioane de lei, atât ne-au rămas, pentru că nu fiecare dosar a fost aprobat”, a declarat președintele AFM, care a promis că, de această dată, programul „va merge total diferit”. La sesiunile din 2018, 2019 și 2020, foarte puțini din cei peste 12.000 de aplicanți declarați câștigători au primit banii pentru panouri solare. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, promite însă că a treia sesiune, cea din 2021, va fi un succes.

Aveți nevoie de mai multe documente

Pentru a beneficia de finanțare de la stat trebuie să mergeți la un instalator validat de AFM, pentru înscriere. În prealabil, instalatorii s-au înscris pe platforma AFM. Odată ajunși la instalator, este necesar să aveți mai multe documente pregătite: cererea de finanțare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 de zile, care să ateste dreptul de proprietate/coproprietate, certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice și certificatul de atestare fiscală privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul. În cazul în care solicitantul are domiciliul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul, este necesar certificatul de atestare fiscală privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data înscrierii, în original sau în copie legalizată. Dacă sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta în plus și extras de carte funciară, din care să rezulte că solicitantul deţine un drept de folosinţă asupra terenului. De asemenea, este nevoie și de adeverința privind existența contului bancar al solicitantului finanțării.

Pot exista întârzieri

„Se depun documentele, instalatorul parcurge documentele să vadă că totul este în regulă, după care înscrie datele referitoare la cererea de finanţare, în aplicaţie. În plus, pentru cei care vor să valideze şi să participe în program, am deschis o nouă sesiune de validare a instalatorilor care durează până pe 16 decembrie. După acea dată, cel mai probabil va începe înscrierea persoanelor fizice, dar toate informaţiile le vom anunţa din timp şi pe site-ul nostru şi pe site-ul ministerului”, a declarat directorul general proiecte AFM, Andrei Iorgulescu. Dacă documentele depuse sunt conforme cu cerințele din ghidul de finanțare a programului, instalatorul rezervă suma solicitată. Astfel, în termen de 90 de zile, veți obține Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de la furnizorul/distribuitorul de energie electrică, prin intermediul instalatorului ales. Apoi, semnați contractele de finanţare nerambursabilă. Din acel moment, aveți la dispoziție până la un an să implementați proiectul. Trebuie să depuneți la instalator certificatul de racordare și să încheiați cu acesta toate formalităţile referitoare la recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei. Dosarele sunt atent studiate de către AFM. Uneori, pot exista întârzieri. „Nu e posibil să stea persoana fizică doi ani până dosarul va fi evaluat. Ceea ce am promis e că fotovoltaicele care se depun în decembrie, în cel mai rău caz, până în iunie, le contractăm”, a specificat președintele AFM.

În cazul locuinţelor izolate, se acordă 25.000 de lei

Prin acest program, AFM acordă facilităţi de finanţare în limita sumei de 20.000 de lei, dar dacă o locuinţă este izolată, neracordată la rețeaua de distribuţie a energiei electrice, finanţarea poate să crească până la 25.000 de lei. Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt legate de achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric). De asemenea, sunt acoperite cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice), precum şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma constituie 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De pildă, dacă valoarea totală a investiţiei este de 22.230 de lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei. În acest caz, contribuţia proprie a persoanei fizice este în valoare de 2.230 de lei. Prețurile din piață pentru o instalație fotovoltaică sub 3 kilowați variază între 15.000 și 30.000 de lei, în funcție de originea panourilor și de timpul de așteptare a livrării.

Dacă beneficiarul este nemulțumit de activitatea societății care montează sistemul, el poate schimba firma respectivă fără a mai fi nevoie de un nou proiect

Puteţi primi bani pentru cantitatea de electricitate pusă în reţea

Pentru a avea parte de cât mai multă lumină solară, adică pentru a produce cât mai multă energie electrică, panourile fotovoltaice sunt montate pe partea sudică a acoperișului casei. Panourile fotovoltaice on-grid, pentru care se oferă finanțarea nerambursabilă, sunt legate la rețeaua publică. Acestea alimentează casa pentru consumul zilnic de energie. Acest sistem ajută la reducerea facturii în întregime. În plus, puteți să primiți bani pentru cantitatea de electricitate pusă în rețea. Banii acordați prin Programul Casa Verde sunt decontați de Comisia Europeană prin diverse finanțări acordate țării noastre. Pentru a combate schimbările climatice, Uniunea Europeană și-a propus să crească ținta pentru reducerea gazelor cu efect de seră pentru 2030 cu 55%-60% față de cât era în 2014.