Main menu

header

753 23 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De ce trebuie curățate bijuteriile? Pentru că își vor pierde din frumusețe și strălucire. Pentru a le îngriji corespunzător, nu e nevoie să mergeți la bijutier sau să apelați la tot felul de tehnici speciale de curățare, pentru că există metode eficiente pe care le puteți folosi acasă. Astfel, bijuteriile vă pot oferi ani de bucurie și pot deveni o moștenire de familie.

Spălați argintul cu apă și detergent de vase care nu conține amoniac și fosfați

753 23 2Din cele mai vechi timpuri, doamnele și domnișoarele și-au curățat argintul folosind o metodă simplă, dar extrem de eficientă: apa și detergentul de vase care nu conține amoniac și fosfați. De asemenea, înainte de a încerca orice altă metodă, spălați bijuteriile de argint cu apă și săpun. Un bun înlocuitor al soluțiilor pentru curățarea argintului este și bicarbonatul de sodiu, în amestec cu apa, pe care îl puteți folosi cu toată încrederea, pentru că are și rolul de a nu-l decolora. Ștergeți bijuteriile cu o cantitate mică de produs, folosind o lavetă moale. Pentru obiecte cu detalii, gravate sau inscripționate, puteți folosi o periuță de dinți curată cu peri moi pentru a curăța canelurile și crăpăturile. După ce ați terminat de curățat, clătiți bine bijuteriile din argint cu apă și uscați folosind o lavetă curată.

Frecați cu ulei de măsline și suc de lămâie

753 23 3Tot pentru a face bijuteriile din argint să strălucească, amestecați într-un recipient o jumătate de cană cu suc de lămâie cu o linguriță cu ulei de măsline într-un recipient. Introduceți o lavetă de microfibră în soluție, ștergeți bine, apoi lustruiți. După ce ați terminat, clătiți cu apă și uscați. Pentru argintul oxidat, de ajutor vă este și o soluție obținută din oțet alb și bicarbonat de sodiu. Realizați un amestec dintr-o jumătate de cană cu oțet alb și două linguri cu bicarbonat de sodiu. Introduceți argintul oxidat în soluție și lăsați să stea aproximativ trei ore. Dacă observați un efect efervescent, nu vă faceți probleme, pentru că e absolut normal. Clătiți și uscați, după ce ați terminat de curățat.

Folosiți un amestec din sare, bicarbonat de sodiu și apă fierbinte

Pentru bijuteriile de argint care sunt foarte murdare, folosiți un amestec obținut din bicarbonat de sodiu, sare și apă fierbinte. Acoperiți o tavă din sticlă cu folie de aluminiu, așezând partea fără luciu a foliei în jos. Așezați bijuteriile de argint pe folia de aluminiu, apoi turnați apă fierbinte pe acestea până când sunt complet acoperite. Ulterior, adăugați două linguri cu sare și două linguri cu bicarbonat de sodiu. Înainte de asta însă, pentru ca granulele să nu vă zgârie bijuteriile, amestecați până când bicarbonatul este complet dizolvat. Urmele de murdărie și de oxidare vor dispărea în maximum un sfert de oră. După ce ați terminat, clătiți bijuteriile bine cu apă și ștergeți folosind o lavetă curată.

Amoniacul, cel mai bun prieten al aurului

753 23 4Sunteți în căutarea celei mai bune soluții pentru a avea bijuterii superbe din aur? În aceste condiții, aveți un foarte bun prieten în amoniac. Cu o singură condiție însă: să nu lăsați bijuteriile la înmuiat în acest amestec și să nu folosiți această metodă mereu, pentru că poate avea efect de înnegrire a aurului. Tot ce trebuie să faceți este să preparați o soluție amestecând o parte amoniac cu șase părți de apă, apoi să scufundați bijuteriile timp de un minut în acest preparat. Ulterior, trebuie să clătiți bine și să uscați fiecare piesă. Tot aurul poate redeveni strălucitor, cu ajutorul oțetului. În acest caz, puneți bijuteriile din aur într-un bol cu oțet și lăsați ca acesta să acționeze în jur de 30 de minute. Curățați apoi cu o periuță de dinți, clătiți și uscați folosind o lavetă moale. Dacă aurul vi s-a înnegrit din diverse motive, îl puteți readuce la forma inițială folosind o soluție obținută din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină sare. Frecați cu acest produs, clătiți cu apă rece și ștergeți cu o lavetă moale. De asemenea, aurul înnegrit poate fi curățat cu alcool. Ca să nu ajungeți însă într-o astfel de situație, specialiștii recomandă să curățați cât mai des bijuteriile din aur cu apă și săpun.

Ștergeți perlele cu lavetă din bumbac sau fibră de bambus

753 23 5O mare problemă pentru doamnele care dețin bijuterii este curățarea pietrelor prețioase. Dacă sunteți posesoare de bijuterii cu safire, trebuie să știți că acestea nu se vor curăța folosind substanțe chimice puternice. Pentru a le reda strălucirea, este de ajuns să folosiți apă și săpun lichid sau să îndepărtați incluziunile de pe suprafață cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi. Pe de altă parte, înainte de a curăța diamantele, folosiți o pensetă ca să îndepărați fibrele sau firele prinse în unele părți din inel. Clătiți apoi inelul cu apă și scufundați-l într-o soluție de curățare din amoniac diluat cu trei părți de apă, dar nu îl lăsați la înmuiat mai mult de un minut. Periați apoi inelul și șlefuiți diamantul cu o cârpă moale, care să nu se agațe în colțurile în care este încastrat diamantul. Pentru a menține perlele în condiție bună cât mai mult timp, este nevoie de o îngrijire specială. Folosiți o cârpă moale, din bumbac, fibră de bambus sau catifea, evitând materialele mai dure. Umeziți cârpa cu câteva picături de apă și ștergeți perlele după fiecare purtare, una câte una. La fiecare cinci curățări, puteți folosi săpun, în care să înmuiați un bețișor din bumbac.

Perlele, ametistul, turcoazul și topazul se decolorează sub influența luminii solare, de aceea se recomandă să fie păstrate într-un loc întunecat

Un aspect nou al inoxului

Dacă vă plac bijuteriile din inox, trebuie să știți că și acestea trebuie periodic curățate. Cum? Folosind un amestec care le va face să arate ca noi. Pentru a prepara soluția, aveți nevoie de apă fiartă, trei-patru linguri cu bicarbonat de sodiu și două lingurițe cu sare grunjoasă. Pentru început, amestecați bicarbonatul cu sarea într-un vas pe care nu îl mai folosiți, apoi adăugați apa și puneți la fiert, până dă într-un clocot. Ulterior, puneți bijuteriile pe care vreţi să le curățați, amestecați din când în când. Lăsați în apa fiartă cu bicarbonat și sare pentru aproximativ jumătate de oră. După ce s-a răcit, clătiți într-un jet de apă curată, apoi ștergeți bijuteriile cu o cârpă moale. Veți observa că negreala se va curăța foarte ușor, iar bijuteriile vor fi curate și strălucitoare.