Main menu

header

741 25 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Indiferent de anotimp, moliile vor ataca țesăturile din casa dumneavoastră, fie că e vorba despre lenjeriile de pat sau despre obiecte din lână, blană sau mătase, iar larvele pot fi atrase și de cele sintetice atinse de secreţii ale corpului sau chiar de blana animalelor de companie. Este suficient să existe doar o molie și aceasta va depune ouă, din care vor lua naștere alte zeci. În aceste condiții, este absolut necesar să luați măsuri care să vă mențină hainele în perfectă siguranță.

Unde se pot ascunde

Sursa nu se află întotdeauna în dulapul de haine, spun specialiștii. Dăunătorii se pot ascunde în reverul hainei de iarnă preferate sau chiar în pantofii de alergat ori într-o pălărie. De asemenea, s-a constatat că, de obicei, covoarele orientale depozitate în pod sau la subsol reprezintă o reală sursă de molii, dar o problemă ar fi și carcasele şoarecilor sau ale altor dăunători prinse în perete. În acelaşi timp, orice canapea sau fotoliu cu tapiţerie din fibră naturală poate fi o sursă, dar molii pot fi găsite și în şipcile de la tapet. Dacă locuiți într-o casă veche, a cărei izolaţie este realizată din păr de cal, moliile îşi fac loc foarte uşor aici. Totodată, și-au făcut apariția molii din animale împăiate, obiecte de mobilier care conţin puf de pasăre, biblioteci sau scrinuri care nu sunt mutate frecvent.

Spălați interiorul șifonierului cu apă și oțet

741 25 2Dacă ați observat că o molie și-a făcut casă în locuinţa dumneavoastră, e foarte important să scoateți absolut toate hainele din șifonier, apoi să scuturați cu mare atenție fiecare obiect sau lucru. În acest fel, vă veți asigura că nu s-a ascuns niciun intrus. Mai mult, ar fi bine să spălați toate hainele, pentru a vă asigura că nu au rămas ouă depuse pe acestea. De asemenea, interiorul șifonierului trebuie bine curățat cu un amestec format din o parte oțet și o parte apă, pentru a îndepărta moliile, dar și mirosurile neplăcute.

Utilizați coji uscate de citrice

O metodă bună pentru a ține moliile departe este să folosiți coji uscate de citrice, respectiv portocale, mandarine și lămâi. Pentru că mirosul acestora este mai puțin persistent, trebuie înlocuite cât mai des posibil. Totodată, moliilor nu le va fi deloc pe plac mirosul de săpun aromat sau de rufe, de aceea e indicat să așezați aceste produse în pungi de pânză, apoi să le puneți printre haine. O alternativă bună este și tutunul, astfel că o pungă cu tutun vă va proteja hainele de invazia moliilor. O soluție antimolii o constituie și amoniacul. În acest sens, ca măsură de profilaxie, ștergeți interiorul șifonierului cu amoniac. Chiar dacă mirosul acestuia se evaporă, efectul se păstrează.

Folosiți ulei volatil de cedru

Chiar dacă există pe piață o sumedenie de spray-uri împotriva moliilor, cele mai eficiente rămân tot metodele naturale. Astfel, puteți folosi cu succes plante aromate care au un parfum persistent, pe care moliile nu-l suportă. E vorba despre levănțică, rozmarin, mentă, pe care le uscați, iar frunzele le puneți, alături de boabe de piper, în saci mici, confecționați din material subțire, apoi le așezați printre haine. Veți constata că în acele locuri moliile nu-și vor mai face apariția. Un antidot foarte bun împotriva moliilor este și cedrul. Puteți folosi ulei de cedru pe care îl veți pune într-o lampă de aromoterapie. De asemenea, frunzele de cedru, amestecate cu ace de pin sau de brad, vor îndepărta moliile din casa dumneavoastră.

Usturoiul sperie intrușii

Din cele mai vechi timpuri, se știe că mirosul de usturoi va speria moliile. În acest sens, puneți căței de usturoi în recipiente și așezați unde știți că și-au făcut adăpost intrușii. Și frunzele de dafin sunt un aliat împotriva moliilor. Acestea se folosesc mai ales pentru a speria moliile de alimente, de aceea se depozitează pe rafturile dulapurilor de bucătărie. La rândul lor, frunzele de nuc au un miros specific care face ca moliile să plece, de aceea se recomandă să le puneți în șifonier sau în dulapuri. Moliile își fac foarte rar apariția în locuințele în care se află mușcate. Frunzele și crenguțele sale, în momentul ruperii lor, eliberează un miros puternic, care pune moliile pe fugă.

Capcane naturale

Capcanele tradiționale de molii ce conțin naftalină sau paradiclorobenzen sunt toxice nu doar pentru molii, ci mai ales pentru oameni, de aceea trebuie utilizate capcane naturale. Pentru a obține un astfel de produs, aveți nevoie de hârtie lipicioasă, o bucată de vată de bumbac și ulei de pește. Îmbibați vata în uleiul de pește și lipiți pe hârtia adezivă. Plasați câteva astfel de capcane în cămară sau în locuri precum marginea peretelui sau a dulapurilor. De asemenea, amestecați o parte de acid boric cu trei părți mălai până se formează o pastă. Aceasta se va pune pe capacele recipientelor cu alimente.

Castanele, o armă eficientă

741 25 3Lavanda este una dintre cele mai cunoscute plante care alungă insectele, aroma sa puternică ţinând la distanţă nu numai moliile, ci şi ţânţarii sau muştele. Ca o barieră în calea invaziei ţânţarilor şi muştelor, puteţi pune pe balcon sau pe terasă mai multe ghivece cu lavandă. Chiar și castanele pot deveni o armă eficientă în lupta împotriva moliilor. Acestea se culeg toamna, se usucă și se răspândesc prin șifoniere. Atenție! Castanele crude pot fi folosite doar în locurile care se aerisesc, altfel acestea vor prinde mucegai.

Larvele mor la temperaturi extreme

Moliile de haine și ouăle lor se distrug ușor, folosind un congelator. Puneți produsele infestate într-o pungă de plastic. Încercați să eliminați cât mai mult aerul, înainte de a închide hainele în pungă. După patru-cinci zile, frigul din congelator va distruge definitiv toate ouăle și larvele de molii. Atenție! Înainte de a scoate hainele din pungă, aveți grijă ca acestea să se încălzească puțin. Pe de altă parte și căldura degajată de fierul de călcat va distruge majoritatea larvelor de molii.

Moliile nu tolerează mirosul de vetrice, pelin, garoafe, eucalipt, mentă

Moliile sunt atrase de locurile cu o umiditate mai mare de 70%

Măsuri de prevenţie

Pentru a preveni apariția moliilor în locuință, este necesar să curățați periodic și să aerisiți camera. Revizuiți cât mai des posibil produsele și dulapurile pentru a ajuta la răspândirea dăunătorilor înaripați. Produsele alimentare trebuie depozitate în recipiente de sticlă cu un capac etanșat ermetic. Înainte de depozitare, îmbrăcămintea de iarnă trebuie să fie spălată și uscată cu atenție. Produsele din blană sunt recomandate pentru curățare, apoi sunt plasate în coperți, impregnate cu agenți antimolii.