Main menu

header

739 23 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

E vară şi e timpul concediilor, aşa că economiile sunt cam greu de făcut, dar nu imposibil. Ca să aveţi bani de călătorii şi să nu vă alegeţi cu pagube importante în bugetul personal şi restanţe la bănci am consultat un economist. Ioana Petrescu (foto), fost ministru al finanțelor, ne-a explicat ce ar trebui să facem pentru a nu ajunge să avem datorii la final de lună şi cum ar trebui să economisim sume importante în bugetul personal.

Aveţi prea multe credite

Plătiţi doar rata lunară!

Aveţi prea multe cărți de credit și nu plătiţi integral la final de lună? Sfatul specialiştilor este să plătiţi doar rata lunară la cheltuielile unde instituția de credit v-a acordat dobânda zero pentru o perioadă de timp. Există cărți de credit în România care au înțelegeri cu diverse magazine unde puteți lua în rate un produs cu dobânda zero. Însă și aici e bine să vă gândiți dacă aveţi banii de rate pe toată perioada de plată, înainte să cumpăraţi.

Cumpăraţi impulsiv

Respectaţi bugetul lunar programat!

De „boala” asta suferim mulți. Cumpărăm o mulțime de lucruri pentru ca apoi să constatăm că multe dintre ele sunt total inutile. În condițiile în care doriţi să cumpăraţi ceva costisitor, impuneţi-vă un termen de așteptare de 30 de zile. Veți vedea că e o soluție bună. E ca atunci când aveţi poftă de prăjituri. Dacă îndată ce vreţi să mâncaţi ceva dulce, vă duceţi la frigider și băgaţi lingurița în tortul de ciocolată, asta e, aţi terminat jumătate de tort cât aţi clipi. Dacă așteptați 30 de minute, s-ar putea ca pofta să vă mai treacă și să „economisiţi” multe calorii. Mai ajută să aveţi întotdeauna o listă la dumneavoastră când vă duceţi la cumpărături. Faceți și un buget la începutul fiecărei luni și țineţi-vă de el! Cumpăraţi mai mult când sunteţi stresaţi? Staţi departe de magazine când vreţi să economisiţi.

Achiziţionaţi numai produse de brand

Încercaţi produsele de bază ale magazinului!

Sunt multe produse generice care sunt identice sau foarte similare cu cele produse de o firmă cunoscută. Fiecare supermarket are produse de bază precum ouă, lapte, iaurt, care sunt brandul magazinului. Eu zic să le încercați, veți ieși mult mai ieftin la final. Trebuie să vă cumpărați ultima generație de mobil de la un brand cunoscut? Nu trebuie! Vă sfătuiesc să vă luați „ultima fiță” doar dacă aveți banii puși deoparte ca să îl plătiți integral. Dacă îl cumpărați în rate de la magazin sau îl luați la pachet cu un abonament de servicii de telefonie și internet mult prea costisitor pentru ceea ce vă trebuie, aflați că în general veți ieși în pierdere.

Nu sunteţi pregătiţi pentru ce e mai rău

Puneți bani deoparte ca să nu fiți în situația să plătiți înzecit!

Trebuie să aveţi întotdeauna un fond de rezervă, altfel veţi plăti mult mai mult dacă aveţi o urgență medicală, dacă rămâneţi fără slujbă, dacă aveţi nevoie de o reparație la mașină sau la casă. Mulți români se îndreaptă către IFN-uri atunci când au o urgență și au mare nevoie de bani. Dobânzile IFN-urilor sunt extrem de mari și nu ar trebui să ajungeți acolo decât în ultimă instanță. Puneți bani deoparte ca să nu fiți în situația să plătiți înzecit, dacă se întâmplă ceva neprevăzut.

Nu am ce purta! Îmi trebuie haine noi

Învățaţi să le combinaţi în multe moduri!

739 23 2Câte dintre noi nu deschidem dulapul dimineața și spunem că nu avem cu ce să ne îmbrăcăm? De cele mai multe ori, nu prea e adevărat! Am o prietenă care s-a înscris la un curs de styling și primul exercițiu pe care l-a făcut în acest curs a fost să inventarieze tot ce are de îmbrăcat și să nu cumpere niciun articol vestimentar timp de o lună. Ghiciţi ce s-a întâmplat? A descoperit că are multe haine de care uitase, a învățat să le combine în alte moduri și, la finalul lunii, nu și-a mai dorit să își achiziţioneze altele.

Totul costă bani

Există târguri, evenimente în aer liber și chiar muzee care sunt gratis

Nici pomeneală. Dacă vreţi să vă distraţi, există târguri, evenimente în aer liber și chiar muzee care sunt gratis. Dacă aveţi nevoie de o carte, o puteți împrumuta gratis de la bibliotecile publice. Nu trebuie să daţi 50 de euro pe lună la sala de sport, puteți să mergeţi pe jos sau să alergaţi în parc.

Nu faceţi prevenție

Aveţi dreptul la analize anuale gratuite!

Nu mai știţi cum arată doctorul dumneavoastră de familie? E cazul să vă duceţi la un control. Dacă aveţi asigurare de sănătate, aveţi dreptul la analize anuale gratuite. Necesită ceva bătaie de cap să le faceţi pe toate și gratis, dar se poate. Veți evita costuri mult mai mari în viitor, dacă aveți grijă de sănătatea dumneavoastră azi! Nu mai fumaţi! Nu numai că veţi evita costuri majore cu bolile asociate fumatului, dar economisiţi cam 7.000 de lei/an, dacă fumaţi un pachet pe zi. Renunţaţi, e mai sănătos și mai ieftin!

Vă zgârciţi atunci când nu trebuie

Cumpăraţi electrocasnice care consumă mai puțin!

Nu întotdeauna atunci când cumpăraţi ceva mai ieftin, economisiţi bani. Când e vorba despre investiții în aparate care au o durată de utilizare mai lungă, e bine să vă uitați atent și la cât consumă. Dacă produsele electrocasnice consumă mai puțin, dar sunt mai scumpe decât un aparat care nu e eficient energetic, ieșiţi pe plus pentru că economisiţi plata energiei.

Vă feriţi de bănci

Căutaţi să nu plătiţi comision de administrare!

Credeţi că băncile vor doar să facă un profit? Aveţi, probabil, dreptate, dar banca vă poate fi şi un aliat dacă vreţi să economisiți. În primul rând, trebuie să găsiţi o bancă la care nu plătiţi comision de administrare dacă salariul intră automat la ei. Folosiţi e-banking și stabiliţi o sumă care să fie automat transferată în ziua de salariu către un fond de economisire.

Puteți şi să stabiliţi ca banca să plătească automat creditele și alte facturi lunare și așa vă asiguraţi că nu uitaţi de ele.

Mergeţi peste tot cu mașina

Donaţi sânge şi circulaţi cu transportul în comun!

Dacă aveţi mijloace de transport în comun în zona dumneavoastră și nu aveţi copii pe care trebuie să îi duceţi la școală departe de casă, e bine să regândiţi mersul cu mașina. Un abonament la metrou este 70 de lei pe lună. Dacă mai și donaţi sânge, atunci ajungeţi la 35 de lei pe lună și, nu în ultimul rând, ajutaţi oamenii!

Acestea sunt doar câteva idei pentru a pune niște bani deoparte pentru achiziții importante, cum ar fi ceva de interes pentru acest sezon sau achitarea unei vacanțe, de exemplu.