Main menu

header

631 25 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

În ciuda faptului că vopseaua industrială pentru pereți este tot mai sofisticată și promite purificarea aerului și rezultate excelente în acoperire, tendința de întoarcere la formulele tradiționale, naturale, este tot mai accentuată.

Formulă cu argilă

Atunci când vopseaua care se aplică pe pereți este din ingrediente naturale, avantajele sunt numeroase și incomparabile, mai ales dacă în casă sunt copii: pereții respiră, culorile sunt mai vii, scade riscul de îmbolnăvire de la inhalarea materialelor chimice din care sunt compuse vopselele convenționale. O formulă cu argilă care dă rezultate spectaculoase are un proces de „fabricație” la îndemâna oricui.

Umpleţi un vas mai mare cu 11,25 litri de apă și puneți-l pe foc. Într-un alt recipient adăugaţi zece căni cu făină albă de grâu la 3,75 litri de apă rece. Amestecaţi până la o consistenţă cremoasă. Când apa clocoteşte, turnaţi repede crema de făină, amestecând continuu. Consistenţa se va transforma dintr-una de un alb opac într-una îngroşată, translucidă. Mai fierbeți câteva minute, amestecând cu o lingură din lemn, până ce compoziția devine groasă. Luaţi de pe foc şi turnaţi într-o găleată de 18,75 litri. Acoperiţi cu un capac şi depozitaţi într-un loc răcoros, pentru a fi folosită ulterior. Rețeta este pentru 15 litri de pastă de făină fiartă. Atunci când vă apucați de treabă, adăugați la această pastă în părţi egale pudră din argilă de caolin alb şi nisip silicios fin de 0,2 milimetri sau alt nisip fin spălat. Pentru a ajuta argila să rămână în suspensie, adăugaţi o lingură cu silicat de sodiu. Amestecaţi până obţineţi o consistenţă fină, cremoasă.

Tehnica asigură rezultatul

Faceţi mostre de testare. Consistenţa trebuie să fie îndeajuns de groasă pentru a putea fi întinsă cu o bidinea sau cu un trafalet, fără să picure. Suprafaţa peretelui trebuie să aibă o structură poroasă, ca de piele de căprioară, pentru ca amestecul să adere. De asemenea, trebuie să fie uscată şi să nu aibă praf. La fel ca în cazul tuturor vopselelor sau al tencuielilor, aplicarea de sus în jos împiedică picurarea pe suprafaţa deja finisată. Dacă este nevoie de două straturi, permiteţi primului strat să se usuce complet înainte de a-l aplica pe al doilea. Atunci când stratul final are încă o consistenţă ca şi cea a pielii, poate fi finisat cu ajutorul unei mistrii flexibile din oţel inoxidabil sau folosind mişcări circulare mici. O altă tehnică de finisare este de a „tampona uşor” suprafaţa cu un burete de celuloză mare şi umed, folosind mişcări circulare pentru a corecta orice imperfecţiune. Aceasta se face cel mai bine atunci când ultimul strat de amestec este încă proaspăt, dar ferm. Întotdeauna alegeţi o zonă cu dimensiuni mici pentru a testa înainte de a aplica totul pe întregul perete.

Pigmenți și lianți naturali

Pigmenții naturali, în general, sunt pe bază minerală (ca oxidul de fier, de exemplu) sau sunt extrase din plante. Trebuie să vă asigurați că tipul de pigment pe care îl utilizați va lucra cu tipul de liant pe care-l alegeți (în caz contrar ați putea obține o culoare diferită față de ce vă doreați). Dacă vreţi lianți naturali, aveți la îndemână laptele, ouăle, uleiurile naturale, guma din rășină, ceara de albine. Iar pentru omogenizarea rezultatului, cel mai bun dizolvant este... apa! Întotdeauna începeți prin efectuarea unor probe. Vopselele naturale sunt mate, tind să se estompeze. De asemenea, de regulă sunt mai groase, de aceea se recomandă să nu dați gros într-un singur strat! Dați de două-trei ori straturi mai subțiri. Vopselele pe bază de argilă atrag umezeala mai ușor, deci sunt mai greu de curățat, dar și eventualele pete de pe tencuială ce pot apărea prin vopsea. Asigurați-vă, înainte să aplicați vopseaua, că tencuiala nu are pete (murdărie, grăsime) și s-a uscat complet uniform.

În cazul în care folosiți trafaletul, alegeți unul de calitate. La fel, bidineaua sau pensula cu care lucrați să fie de calitate, preferabil din păr de animal sau o combinație între fire sintetice și păr

Companiile încearcă să „fure startul“

Cererea în creștere de lacuri și vopsele din Europa Centrală și de Est va fi motorul creșterii pieței mondiale de lacuri și vopsele pentru mobilă, arată studiul „Global Furniture Wood Coatings Market 2015-2019”. Consumul va ajunge la 4 miliarde de dolari la finalul anului 2019. Preocuparea mondială pentru produse naturale va influența și această industrie. Companiile care oferă produse ecologice vor avea vânzări în creștere. De exemplu, americanii de la „Vermont Natural Coatings” au lansat deja un produs profesional derivat din proteine de zer reciclat, o alternativă la vopselele hidrodiluabile, care se poate folosi atât la interior, cât și la exterior.