Main menu

header

597 23 3de Monica Beleneş

Dacă sunteţi băutori de cafea nu aruncaţi zaţul rămas în ceaşcă, deoarece nu o să vă pară rău. Îl puteţi întrebuinţa în atâtea feluri, în gospodărie, încât nici nu vă daţi seama. Astfel o plăcere se poate transforma în ceva util şi, nu în ultimul rând, economic.

Hrăneşte plantele şi alungă insectele

Zaţul de cafea poate fi uscat la cuptor şi păstrat într-un borcan curat pentru multiple întrebuinţări. Adăugat în pământul florilor din ghiveci sau din grădină are rol de îngrăşământ natural: tufele de trandafiri, azaleele, rododendronul, cameliile se înţeleg de minune cu mineralele, vitaminele şi azotul prezent în zaţ. De asemenea, florile care beneficiază de îngrăşământ natural din resturi de cafea vor ţine la distanţă pisicile, care folosesc grădina sau ghiveciul pe post de toaletă sau de jucărie. Dacă adăugaţi zaţ de cafea printre plante, veţi vedea că aceste mici feline vor ocoli zona. Fermierii au descoperit această întrebuinţare, care le-a asigurat cele mai frumoase produse agricole: roşii, morcovi, pepeni. Zaţul de cafea adaugă vitamine, minerale şi nitrogen solului, îmbunătăţind calitatea legumelor şi protejându-le de invazia insectelor. Aşa că în locurile prin care bănuiţi că ar permite pătrunderea insectelor, împrăştiaţi zaţ de cafea!

Împrospătează garderoba

Când vă limpeziţi hainele de toamnă sau cele de culoare maro, turnaţi o ceşcuţă cu cafea şi zaţ în apă. Se ştie că o picătură de cafea poate păta hainele deschise la culoare. Dar v-aţi gândit vreodată să folosiţi conţinutul unei ceşti cu cafea pentru a realiza un colorant simplu, natural şi rapid? Pentru a obţine aşa ceva, înmuiaţi zaţul de cafea în apă fierbinte timp de zece minute sau aşteptaţi până când apa devine de o culoare maro deschis. Apoi îndepărtaţi zaţul cu ajutorul unui filtru. Astfel veţi întreţine mai bine materialul, iar culorile vor fi mai accentuate. Puteţi, de asemenea, să-l folosiţi pentru colorarea hârtiei şi chiar a ouălor de Paşte.

Curaţă scrumul de ţigară şi nu împrăştie cenuşa

Dacă vă deranjează mirosul scrumierei şi nu puteţi să scăpaţi nicicum de el, împrăştiaţi puţin zaţ şi folosiţi un prosop pentru a curăţa scrumul de ţigară. Apoi, spălaţi cu apă fierbinte. Mai poate fi folosit şi înainte de a curăţa şemineul sau soba cu lemne, deoarece dacă presăraţi zaţ de cafea evitaţi norii de cenuşă.

Elimină mirosurile neplăcute

Zaţul de cafea vă ajută să scăpaţi de mirosurile neplăcute de usturoi, de ceapă şi de peşte care persistă chiar şi după ce vă spălaţi cu săpun. Aşa că, după ce aţi pregătit mâncarea, frecaţi-vă mâinile cu zaţ de cafea şi apoi clătiţi-vă cu apă caldă şi săpun. Mirosul va dispărea imediat.

Odorizează frigiderul

Dacă până acum cumpăraţi bicarbonat de sodiu pentru a deodoriza frigiderul, mai gândiţi-vă! Un recipient plin cu zaţ de cafea poate fi la fel de eficient. Pentru rezultate şi mai bune, lăsaţi zaţul să se usuce peste noapte pe o hârtie de copt. Apoi se ţine într-o ceaşcă sau într-un recipient deschis de depozitare a alimentelor pentru a îndepărta într-un mod cât mai eficient mirosurilor neplăcute din frigider.

Degresează oalele şi tigăile

Cine nu îşi aduce aminte de vremurile când din nicio locuinţă nu lipsea Tixul? Zaţul de cafea nu va avea acelaşi efect, dar cu siguranţă poate ajuta la curăţarea unor vase de bucătărie în care s-a ars mâncarea. Dacă vreţi să scăpaţi imediat de grăsimea de pe oale şi de pe tigăi fără prea mult efort, atunci spălaţi vesela murdară cu zaţul de cafea, frecându-le cu ajutorul unui burete de sârmă.

Zaţul de cafea poate fi folosit şi ca deodorant pentru încălţăminte. Puneţi zaţ de cafea în pantofi; nu va îndepărta complet mirosul picioarelor, dar îl va atenua pe cel al pantofilor. Dacă doriţi să îndepărtaţi complet mirosul picioarelor, spălaţi-le cu apă călduţă şi cu extract de cafea