Main menu

header

584 19 1de Roxana Neguț

Vacanţa de vară a venit cu paşi repezi şi poate vă gândiţi ce activităţi să îi propuneţi copilului în această perioadă. Grija oricărui părinte devine timpul liber al „odraslei” tocmai din dorinţa de a-i dezvolta abilităţile, de a-l distra, de a-i îmbunătăţi cunoştinţele şi de a-i întreţine condiţia fizică. Vârsta copilului este primul factor de care trebuie să ţineţi cont atunci când îi stabiliţi programul de vacanţă. Dacă este preşcolar, atunci şi activităţile ar trebui să fie diferite. Majoritatea părinţilor aleg să îşi înscrie copilul la o şcoală sau la o grădiniţă de vară. Mulţi alţii optează însă şi pentru cursuri de înot, dans, activităţi sportive structurate în şedinţe săptămânale sau cursuri de limbi străine.

Sportul, întotdeauna o alegere excelentă

Beneficiile sportului sunt cunoscute de mult timp. Un studiu publicat în anul 2013 în „British Journal of Medicine” demonstrează că o activitate sportivă practicată de copii în mod regulat va avea un impact major în viaţa de adult. Exerciţiul fizic este una dintre modalitățile cel mai puțin costisitoare de a rămâne sănătos şi de a vă menţine în formă. Sportul va contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului, îi va stimula inteligența, îl va învăţa disciplina sportivă, iar atunci când va fi practicat împreună cu toţi membrii familiei va deveni un model de viaţă sănătoasă. Aşadar, într-o zi de vară, dacă vremea este frumoasă, o plimbare în parc cu bicicleta sau cu rolele va fi întotdeauna un prilej de bucurie pentru orice copil.

Cursurile de limbi străine, o soluţie pentru o comunicare mai bună

Conform ultimelor studii efectuate, copiii de vârste mai mici au o capacitate mai ridicată de asimilare şi de memorare a noilor cunoștințe necesare pentru învăţarea unei limbi străine. Aşadar, conform cercetătorilor, copiii pot deprinde tainele unei limbi străine încă de la vârsta de 3 ani, aceasta fiind declarată vârsta ideală. Învăţarea unei limbi străine devine astfel un proces natural pentru copilul de vârstă mică. Mai mult decât atât, beneficiile asociate acestei acţiuni sunt nenumărate. O astfel de activitate sporeşte capacitatea de învăţare, de rezolvare a problemelor, îmbunătăţeşte limbajul şi creşte IQ-ul. De asemenea, cursurile de limbi străine îl vor ajuta să interacţioneze mai uşor cu alţi copii, să îşi facă noi prieteni şi să îşi îmbunătăţească abilităţile de socializare.

Şi părintele poate contribui activ la această activitate, ajutându-l pe toată perioada învăţării. Astfel, puteţi transforma învăţarea unei limbi străine într-o activitate plăcută şi amuzantă, petrecând timp de calitate în prezenţa copilului. Seară de seară îi puteţi citi poveşti în limba străină pe care o stăpâniţi şi dumneavoastră, ajutându-l astfel să îşi îmbogăţească cunoştinţele. Fiţi creativi! Alcătuiţi un playlist cu cântecele amuzante sau folosiţi jocuri distractive pentru a-i explica astfel copilului noţiunile noi. Este utilă şi achiziţionarea unor jucării al căror meniu să fie în limba străină învăţată de copil. Există chiar şi aplicaţii pentru telefon şi tabletă care îl pot ajuta pe copil să înveţe şi să pronunţe mai uşor cuvintele într-o limbă nouă. În acest fel, învăţatul devine pentru copil un prilej de distracţie şi de relaxare alături de părinţi.

O zi creativă, o zi fericită

584 19 2În ceea ce priveşte activităţile creative, şi acestea trebuie alese potrivit vârstei şi preferinţelor copilului. Descoperiţi care sunt interesele, pasiunile şi talentele copilului şi ajutaţi-l să aprofundeze aceste abilităţi. Indiferent că vorbim despre pictură, teatru sau muzică, toate pot deveni prilej de distracţie şi de relaxare în familie. În cazul în care copilul este pasionat de teatru, puteţi alcătui împreună scenete cu personajele preferate din poveşti sau un joc cu marionete, iar dacă este pasionat de pictură, apelând la tutorialele de pe internet îl puteţi ajuta să îşi perfecţioneze tehnica. La fel de interesant va fi pentru el şi un dans improvizat pe melodia sa preferată, cu coregrafia propusă de el. Această activitate îl va binedispune şi îl va înveseli. Şi micile acţiuni ce includ bricolajul, crearea bijuteriilor, confecţionarea unor obiecte de îmbrăcat de mici dimensiuni sau gătitul împreună cu părinţii sunt activităţi creative ce îi vor încânta chiar şi pe copiii mai mari.

Incursiunile turistice

Este genul de activitate pe care copiii în mod sigur o vor adora. Puteţi alcătui împreună un program de vizitare a tuturor muzeelor din oraş, a expoziţiilor destinate copiilor, a spectacolelor şi chiar un tur de cunoaştere a parcurilor din oraş. Îl puteţi scoate în mijlocul naturii prin mici picnicuri organizate fie în parcul preferat, fie în pădurea de la marginea oraşului. Astfel, copilul va învăţa mai bine mediul înconjurător, va petrece mai mult timp în aer liber şi se va bucura de o zi antrenantă.

„Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de Rai“ (Henry Ward Beecher)

Copilăria este o lume aparte

Indiferent ce metode de relaxare veţi alege, nu trebuie să uitaţi că oricât de ocupaţi sau de obosiţi sunteţi, copilul are nevoie de cât mai mult timp petrecut în compania dumneavoastră. Cea mai bună modalitate de a-l învăţa lucruri noi şi de a-l face fericit este o oră de joacă alături de el. În plus, acest lucru devine şi pentru părinţi o modalitate de a scăpa de stresul acumulat de-a lungul unei zile de muncă.