Main menu

header

556 19 1de Dana Purgaru

Fie că ne place sau nu, artificiile şi pocnitorile sunt nelipsite în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Multe dintre ele însă sunt ilegale, iar anul acesta, poate mai mult ca în alţi ani, ţinând cont de tragedia din clubul Colectiv de pe 30 octombrie, controalele autorităţilor se vor intensifica în locurile în care astfel de obiecte sunt comercializate. Şi pe bună dreptate, deoarece folosirea lor poate duce la producerea unor tragedii de amploare, de la accidentări până la incendii de locuinţe ori automobile.

Numai anumite produse sunt legale

Primul lucru care trebuie avut în vedere la achiziționarea artificiilor şi a pocnitorilor este ca acestea să fie legale. Potrivit legii, persoanele fizice pot cumpăra, deţine şi folosi doar articole pirotehnice din categoriile I şi P1, şi anume: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minisori, inele de foc sau sateliţi, toate etichetate. Aceste categorii sunt stabilite în funcţie de gradul de periculozitate, iar obiectele pirotehnice de tipul I şi P1 sunt cel mai sigure şi permise de lege. Nu sunt permise pocnitorile, petardele şi „obiectele zburătoare luminoase”. De asemenea, este important de știut că astfel de produse trebuie să fie inscripţionate în limba română, cu modul de folosire şi termenul de valabilitate, iar comerciantul trebuie să aibă acte care fac dovada provenienţei lor.

Aprindeți-le afară și asigurați-vă că aveți apă în apropiere

556 19 2Orice artificii și pocnitori prezintă un risc de incendiu atunci când sunt folosite necorespunzător. În plus, ele pot exploda în mod greşit, provocând arsuri pe mâini şi pe faţă atât celor care le utilizează, cât şi celor din imediata apropiere.

Ca reguli generale, copiii nu trebuie lăsaţi niciodată să se joace cu artificii sau cu pocnitori. În plus, astfel de produse trebuie ţinute la distanţă de faţă, de haine şi de păr. Cea mai bună soluţie este ca acestea să fie aprinse afară, iar în preajmă să fie o găleată cu apă, pentru situaţia în care se produc accidente.

Nu aruncați niciodată obiecte explozibile pe holurile sau în scara blocului, de la balcon, pe trotuar, pe carosabil sau în parcare. Riscați amendă sau chiar închisoare în caz de vătămare corporală.

Li se dă foc pe rând, nu la mai multe o dată

Nu încercaţi niciodată să confecţionaţi singuri artificii artizanale, nu le îndreptaţi spre alte persoane, nici măcar în glumă, pentru că se pot activa în direcţia nedorită, dar nici spre case, copaci, vegetaţie şi alte lucruri inflamabile.

Artificiile e bine să nu fie ținute în mână atunci când vreți să le aprindeți, ci pe sol. În plus, lor li se dă foc pe rând, și nu se pun niciodată mai multe într-un container ca să le dați foc simultan.

Țineți animalele de companie la distanță

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, artificiile ori lumânările nu trebuie aprinse sub sau în bradul de Crăciun. Artificiile nu se transportă în buzunar, pentru că se pot aprinde accidental din cauza fricțiunii. În plus, nu purtați haine largi atunci când folosiți asemenea obiecte, pentru că pot rămâne scântei în îmbrăcăminte.

Foarte important este și ca animalele de companie să nu se afle în preajmă atunci când mânuiți asemenea obiecte, deoarece pot sări scântei pe blana acestora.

Ce trebuie să faceți în caz de accidente

Cele mai frecvente răniri sunt cele la ochi şi, din păcate, nu există an în care să nu ajungă la spital victime ale acestor obiecte, fie cu accidentări la ochi, fie la mâini. În cazul în care o persoană s-a accidentat din cauza artificiilor sunați imediat la 112. Dacă rana s-a produs la ochi, se evită atingerea zonei, pentru că leziunea se poate agrava, și nu se clătește cu apă. Se încearcă menținerea ochiului afectat închis, astfel încât zona să nu se irite și mai tare. Dacă s-au produs arsuri pe mâini sau pe alte părți ale corpului, se îndepărtează hainele, pe cât posibil, și se cere de urgență ajutorul medicului.

Dacă doriți să aveți parte de un spectacol pirotehnic la petrecerea de Revelion, apelați la firme specializate, singurele care au voie să folosească elemente pirotehnice cu efecte speciale

Capturi-record de obiecte pirotehnice

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei. Totodată, comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei. Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 7.500 de lei. Poliția a demarat o serie de controale în acest sens. Recent, o tonă de artificii și pocnitori a fost confiscată de polițiști de la doi soţi din Ploieşti chiar înainte ca aceștia să le comercializeze unor persoane neautorizate. Cei doi soţi vor răspunde în faţa legii pentru faptele lor. De asemenea, poliţiştii clujeni au făcut o captură de 152.000 de articole pirotehnice de la doi tineri din Suceava care le transportau spre a le vinde pe piața neagră. Cei doi s-au ales cu dosare penale pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În România se pedepsește folosirea fără autorizație a obiectelor pirotehnice

Sfaturi

  • Nu reaprindeți sub nicio formă artificiile care nu au explodat;
  • Înainte de a arunca la gunoi artificiile folosite, înmuiați-le în apă, ca să vă asigurați că s-au stins;
  • Mare atenție unde parcați mașina în noaptea de Anul Nou, ca să nu fie avariată de artificii sau de pocnitori aruncate de la balcoane!