Main menu

header

518 19 1de Cătălina Tăgârță

Începând de anul trecut, șomerii români beneficiază de Cardul Profesional European, țara noastră fiind prima din Europa care a implementat un astfel de sistem. Cardul Profesional European este un instrument modern care scurtează calea și timpul necesar persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă oferit prin intermediul serviciilor ANOFM. Totodată, este și un instrument în slujba funcționarului public (din cadrul Agențiilor Teritoriale de Ocupare a Forței de Muncă), prin care se îmbunătățește utilizarea optimă a resurselor de care dispune în activitatea curentă acest serviciu, reducând timpii de procesare a informației.

Emis de Agențiile Teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă

Sună interesant și vă întrebați deja de unde îl puteți obține? Autoritatea emitentă este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, astfel încât cardul poate fi obținut de la Agenția Teritorială de care aparțineți cu locuința, se arată pe site-ul oficial (www.card-profesional.ro). Cardul Profesional European se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui job, indiferent că doresc să-și valorifice mai bine competențele dobândite sau că nu au loc de muncă în momentul respectiv. Așadar, instrumentul se poate emite oricărei persoane care se adresează Serviciului Public de Ocupare și care are dreptul legal de a se înregistra în evidențele acestuia, indiferent de vârstă (cu condiția să fie persoană majoră), de sex și de etnie. Cardul Profesional European seamănă foarte bine cu instrumentele bancare, cu deosebirea că are imprimată și fotografia, la fel ca permisul de conducere. Poate fi folosit, în primul rând, de cel care îl deține - pentru a accesa contul personal, unde poate să vizualizeze informațiile legate de ofertele de muncă disponibile potrivite profilului său, respectiv profesiei, nivelului de educație etc. De asemenea, instrumentul poate fi utilizat în rețeaua de acceptanți alcătuită din Agențiile Serviciului Public de Ocupare de pe întregul teritoriu al țării, de Angajatori sau de Formatori, precum și de alte instituții publice sau private interesate (primării, spitale, bănci etc).

Are valabilitate doi ani

În acest moment, cardul are o valabilitate de doi ani, însă aceasta poate fi extinsă în funcție de politica ANOFM. Cardul poate fi folosit în rețeaua națională, dar și în zona spațiului european, informațiile din sistem putând fi accesate în condițiile în care deținătorii se adresează agenților economici din aceste țări, iar aceștia se înrolează în sistem, aceasta fiind singura modalitate de a utiliza portalul de către agenții economici din spațiul european. Angajatorii beneficiază, la rândul lor, de serviciile ANOFM, care îi sprijină pe această cale să găsească resursele umane necesare pentru locurile de muncă disponibile. Totodată, ei pot să își declare locurile de muncă vacante sau ocupate, conform prevederilor legale; pot să acceseze informațiile legate de CV-urile deținătorilor de card profesional care se prezintă la interviurile desfășurate pentru ocuparea joburilor disponibile.

Angajatorii și candidații au nevoie de user și de parolă

Pentru a accesa portalul, agenții economici au o secțiune specială în cadrul acestuia, însă este necesar să aibă și ei un user și o parolă, ce vor fi obținute tot de la ANOFM. Referitor la „Ce acțiuni pot să efectueze agenții economici pe portal?”, site-ul www.card-profesional.ro arată că aceștia pot să-și declare locurile de muncă vacante sau ocupate, să acceseze informațiile legate de CV-urile deținătorilor de card profesional care se prezintă la interviurile desfășurate pentru ocuparea locurilor de muncă pe care le au disponibile, pot să introducă ofertele de cursuri în cazul în care sunt formatori.

Înlocuiește Carnetul de șomer

Dar, până la urmă, care sunt beneficiile Cardului Profesional European? Ei bine, acestea sunt multiple: minimizarea efortului de timp pentru agențiile de ocupare prin accesul rapid la informațiile legate de persoanele în căutarea unui loc de muncă; degrevarea personalului SPO privind eliberarea de adeverințe conform Legii 416/2001; oferirea persoanelor aflate în căutarea unui job a unui instrument modern care promovează mobilitatea forței de muncă; gestionarea acordurilor cu angajatorii privind angajarea persoanelor cu anumite categorii (persoane cu handicap, persoane peste 45 de ani, tineri absolvenți, unici, întreținători de familie etc); confirmarea ocupării unui loc de muncă de către angajator; monitorizarea persoanelor care se angajează la anumite distanțe față de domiciliu; înlocuirea Carnetului de șomer cu un instrument nou, Cardul Profesional European.

Nimeni nu mai poate minți în CV

Pe de altă parte, angajatorii și formatorii au posibilitatea promovării joburilor vacante către persoanele cu profilul adecvat, dar și a cursurilor de formare disponibile. Alte beneficii sunt accesul rapid la informațiile publice ale unui deținător de card și posibilitatea confirmării ocupării unui post, astfel încât să se închidă circuitul informațional cu privire la ofertele disponibile pe piața muncii aproape în timp real. Pentru cel care-și caută de lucru e mai ușor să dețină acest instrument, întrucât, odată procurate userul și parola de la ANOFM, nu mai trebuie să stea pe drumuri, ci va rezolva problema chiar din fața calculatorului, exact ca pe un site de recrutare. Un site de recrutare pe care, teoretic, se vor găsi absolut toate joburile din România, fiindcă angajatorii au obligația legală de a declara posturile vacante la ANOFM. Iar pe baza datelor din sistem, șomerii primesc zilnic informații privind joburile care au apărut în zona unde locuiesc sau care li s-ar potrivi. Alt avantaj pentru firme este următorul: pe site, șomerilor le e mai greu să mintă privind locurile de muncă anterioare. Asta pentru că, deși ei își pot adăuga la CV câte joburi și diplome vor, acestea apar în sistem drept „nevalidate” până când nu aduc și acte doveditoare la Forțele de Muncă. Abia apoi funcționarul de acolo validează modificările operate în CV.

Detalii suplimentare despre card pot fi găsite la ANOFM

Dovadă clară că aţi căutat de lucru

Cardul Profesional European e și un mod de apărare al cetățeanului. Când șomerul vine la interviu, el îi dă angajatorului cardul. Acesta se loghează pe site de pe orice calculator și vede CV-ul celui din fața sa. Iar dacă la finalul întâlnirii decide să nu-l angajeze, introduce această informație în sistem, astfel, șomerul poate dovedi la ANOFM că și-a căutat loc de muncă, așa cum cere legea.