Main menu

header

502 19 1de Cătălina Tăgârță

Persoanele care se ocupă de agricultură pot beneficia anual de ajutoare consistente de la stat dacă îndeplinesc anumite condiții. Spre exemplu, pentru îmbunătățirea materialului genetic, producătorii pot primi fonduri în valoare de până la 15.000 de euro pentru achiziționarea unor animale de rasă. Condiția este ca berbecii din rase specializate să nu coste mai mult de 2.500 de lei pe cap, iar junincile, 5.000 de lei pe cap.

Subvenții pentru berbecuți și juninci de rasă

Achiziția de berbecuți și de juninci va fi subvenționată și în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiții foarte mari pentru a se dezvolta, conform unor declarații făcute recent de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Acesta a precizat: „Am interacționat cu foarte mulți crescători de animale și majoritatea au apreciat hotărârile de guvern adoptate recent. Cererile au putut fi primite până la 10 noiembrie, dar fiindcă investițiile în genetică înseamnă o producție mai mare la carne și la lapte, probabil vom mai avea o nouă sesiune și în anul 2015. E vorba despre un sector care are nevoie de investiții foarte mari pentru a se revigora”. Ministrul a mai declarat că, potrivit acestui proiect, declinul efectivelor de bovine a fost stopat în anul 2014, înregistrându-se chiar și o ușoară creștere. „După mulți ani în care efectivele la bovine au scăzut, am oprit acest declin, și efectivele chiar au început să crească în acest an. Acum avem probleme cu embargoul impus de Federația Rusă, de aceea, anul următor, am decis să venim cu un sprijin mult mai mare, dublu la unele categorii și chiar de patru ori mai mare la altele, pentru a susţine creșterea efectivelor și a producției, dar aceste măsuri se vor regăsi în costul de producție”, a adăugat ministrul Agriculturii. Detalii puteți afla direct de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), fie de pe site (www.apia.org.ro), fie la telefon (021.305.48.02; 021.305.48.00).

Suma pentru SAPS, circa 157 de euro pe hectar

502 19 2De ajutor de la stat beneficiază și persoanele care muncesc terenurile agricole. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a dat startul acordării avansurilor la subvenţii fermierilor care şi-au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) - Campania 2014. Suma cuvenită pentru plata SAPS - Campania 2014 este de 156,89 de euro/ha. Conform normelor, plata în avans poate fi acordată în procent de până la 50% din valoarea totală a plăţilor directe, România acordând un avans de 69,00 de euro/ha, se arată într-un comunicat emis de agenţie. De acest avans vor beneficia toţi fermierii pentru care s-a efectuat verificarea necesară condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009. Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,4102 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342/03 din 1 octombrie. În cadrul Campaniei SAPS 2014, România beneficiază de o alocare financiară de 1.367.527 de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru o suprafaţă de referinţă de 8,7 milioane de hectare.

Se fac plăţi și pentru zonele montane defavorizate

Tot în această perioadă, APIA va acorda un avans mai consistent, de până la 74% din suma cuvenită fermierilor care au depus cereri de plată pe suprafaţă în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală - Campania 2014. Este vorba despre măsurile: 211 - „Plăţi pentru zona montană defavorizată”, 212 - „Plăţi pentru zone defavorizate, altele decât cele montane” şi 214 - „Plăţi pentru agromediu”. Sumele variază de la o zonă la alta, precum şi în funcţie de plantele cultivate. De acest avans vor beneficia toţi fermierii care au solicitat sprijin în cadrul măsurilor Axei II, pentru care s-a efectuat verificarea necesară condiţiilor de eligibilitate, în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul CE nr. 65/2011. În aceste cazuri, plăţile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4710 lei pentru un euro.

Pentru performanță, se dorește comasarea terenurilor

„Începând din 2015, fermierii care vor lucra suprafeţe agricole între cinci şi 30 de hectare vor primi suma de 40 de euro în plus la hectar faţă de ce primeau până acum (deci, va fi o creștere de la 170 la 210 euro/hectar)”, a declarat inginerul Florian Pavel, director executiv al APIA Bihor. „Pentru a putea beneficia de această sumă, până la începerea campaniei (respectiv 1 martie 2015), fermierii care utilizează mai puţin de cinci hectare de teren trebuie să găsească soluţiile legale de comasare a terenurilor”, a declarat Florian Pavel, potrivit Agerpress. El a menţionat că această suplimentare la plată este un prim pas spre comasarea terenurilor, cu scopul de a face o agricultură performantă, pusă în practică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin APIA.

Potrivit unui nou act normativ votat de Executiv, toți fermierii (nu doar cei cu terenuri în arendă) vor putea achiziționa terenuri agricole până la întregirea unei suprafețe de 1.000 de hectare, cu un avans de 10% și credit garantat (jumătate de fondurile de garantare și jumătate chiar de terenul cumpărat)

Sprijin pentru motorină

Statul va subvenționa și anul viitor, prin intermediul Ministerului Agriculturii, creșterea accizei la motorină. „Avem acordul politic de a introduce sprijinul pentru motorină atât pentru trimestrul IV din 2014, cât și pentru primele trimestre din 2015, toate fiind plătite din bugetul anului viitor”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și cea redusă (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litru de motorină. Beneficiarii depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoțite de o situație centralizatoare privind cantitățile de motorină achiziționate în trimestrul respectiv, precum și de documentele prevăzute de Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1229/2013, cu modificările și completările ulterioare. Detalii găsiți pe site-ul APIA.