Main menu

header

Este mai frecventă la adulţii tineri şi la femei Medic Alina Elena Ionescu: „Hipertensiunea arterială pulmonară este recunoscută după dispneea de efort“

1010 13 1de Georgiana Mihalcea

Hipertensiunea pulmonară reprezintă gruparea mai multor afecțiuni diferite ce au în comun creșterea presiunii sângelui în arterele pulmonare. Cele mai frecvente sunt cauzate de bolile cronice ale inimii sau ale plămânilor. Doctor Ionescu Alina Elena (medalion), medic specialist cardiolog de la Clinica Wellborn Târgoviște, ne-a mărturisit că doar un număr redus de cazuri prezintă hipertertensiune arterială pulmonară și au o afectare directă a vaselor pulmonare. Acest grup mic de boli poate beneficia de tratament vasodilatator pulmonar prin Program Național. Acestor pacienți li se adaugă și cei cu hipertensiunea pulmonară postembolică cronică inoperabilă.

Read more: Este mai frecventă la adulţii tineri şi la femei Medic Alina Elena Ionescu: „Hipertensiunea...

Băile reci ameliorează simptomele menopauzei

1010 12 3de Georgiana Mihalcea

Băile cu gheață erau deja cunoscute ca fiind benefice pentru reducerea nivelului de stres, întărirea sistemului imunitar și chiar pentru stimularea circulației sângelui, dar s-au dovedit a fi eficiente și în atenuarea unora dintre simptomele menopauzei. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) care au evaluat efectele acestei activități fizice asupra a 1.114 femei, inclusiv a 785 de femei aflate în postmenopauză, care o practicau deja înainte de participarea la această cercetare.

Read more: Băile reci ameliorează simptomele menopauzei

Dismorfia musculară şi obsesia pentru muşchi supradimensionaţi

1010 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

De mici, băieții sunt fascinați de eroii de acțiune cu mușchi proeminenți, supradimensionați și cu abdomenul tare ca piatra. Inundați de fluxuri de social media cu corpuri masculine voluminoase, cei mici ajung la adolescență expuși unei potențiale obsesii pentru a dezvolta un astfel de corp, fără să știe, în multe cazuri, că riscă dismorfia musculară.

Read more: Dismorfia musculară şi obsesia pentru muşchi supradimensionaţi

A paralizat-o pe Adriana Stere după ce a consumat brânză artizanală Febra Q este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Coxiella burnetii

1010 14 1de Georgiana Mihalcea

Infecția cu febra Q la oameni se produce, de cele mai multe ori, prin contactul direct cu animale infectate sau prin consumul de produse de origine animală contaminate, în special produse lactate nepasteurizate. În acest context, cazurile recente, cum este și cel al jurnalistei Adriana Stere, de la PRO TV, care a contractat febra Q după ce a consumat brânză de la un producător local, au adus în atenția publicului pericolele pe care le poate reprezenta consumul de alimente nepasteurizate sau produse în condiții de igienă necontrolată. Adriana a povestit despre experiența ei pentru a atrage atenția asupra măsurilor de siguranță și a riscurilor unei boli care, deși rară, poate avea consecințe serioase asupra sănătății.

Read more: A paralizat-o pe Adriana Stere după ce a consumat brânză artizanală Febra Q este o boală...

CheekAge, testul de salivă care ar putea prezice data decesului

1009 12 2de Georgiana Mihalcea

Tally Health - o companie de biotehnologie cu sediul în Manhattan - a dezvoltat un ceas epigenetic - „ceas al îmbătrânirii”, numit CheekAge,  despre care afirmă că este capabil să determine cu precizie vârsta biologică a unei persoane pe baza analizei genetice a unor celule colectate din cavitatea bucală. Vârsta biologică reprezintă vârsta celulelor și a țesuturilor unei persoane - și ea poate fi diferită de vârsta cronologică. Rezultatul cercetărilor efectuate de compania americană, publicate în Frontiers in Aging, a relevat faptul că existența unei diferențe mari între cele două poate crește semnificativ riscul de deces din cauza unei boli.

Read more: CheekAge, testul de salivă care ar putea prezice data decesului

Conţinutul înşelător de pe reţelele sociale predispune adolescenţii la autodiagnosticare cu boli mintale

1009 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Dependenți de rețelele de socializare, foarte sensibili la ce cred cei din mediul virtual despre ei, lăsați pe liste prea lungi de așteptare la cabinetele psihologilor, adolescenții sunt predispuși la a se autodiagnostica cu boli mintale, intrând într-un cerc vicios din care le este apoi extrem de greu să iasă.

Read more: Conţinutul înşelător de pe reţelele sociale predispune adolescenţii la autodiagnosticare cu boli...

Cele morfologice sunt cele mai importante Medic Andreas Vythoulkas: „Pe toată durata sarcinii, numărul ecografiilor diferă de la o pacientă la alta, în funcţie de starea de sănătate a mamei şi a fătului“

1009 13 1de Georgiana Mihalcea

După ce ați aflat că veți deveni mamă, e timpul să vă asumați cu seriozitate acest rol, având grijă atât de sănătatea copilului, cât și de a dumneavoastră. Este esențial să alegeți un medic de încredere care să vă ghideze pe parcursul acestei călătorii și să mergeți la controalele periodice. În decursul celor aproximativ 40 de săptămâni, veți efectua diverse analize și investigații pentru a vă asigura că sarcina evoluează normal. Un element important în acest proces îl reprezintă ecografiile, care sunt obligatorii pentru a ști că bebelușul se dezvoltă normal și că totul decurge fără probleme. Despre tipul, frecvența și importanța ecografiilor pe durata sarcinii am discutat cu doctor Andreas Vythoulkas (medalion), medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Read more: Cele morfologice sunt cele mai importante Medic Andreas Vythoulkas: „Pe toată durata sarcinii,...

Sindromul Zollinger Ellison, afecţiune rară a pancreasului

1009 14 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Condiție medicală rară, afecțiune care apare atunci când în pancreas sau în duoden se dez- voltă o formațiune tumorală numită gastrinom, sindromul Zollinger Ellison necesită o atenție complexă și schimbă definitiv viața pacienților.

Read more: Sindromul Zollinger Ellison, afecţiune rară a pancreasului

Stiri sanatoase

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Efortul fizic porneşte sistemul de eliminare a gunoiului din corp

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au descoperit că efortul fizic, inclusiv exercițiile de ridicare de greutăți, declanșează o proteină crucială, numită BAG3, care pornește sistemul de eliminare a gunoiului din organism, menținând mușchii sănătoși și funcționali. „Multe proteine celulare sunt activate prin atașarea grupărilor fosfat, însă în cazul BAG3, procesul este inversat”, explică specialistul Jörg Höhfeld. Stresul mecanic acţionează practic ca un comutator molecular, transformând proteina dintr-un „observator pasiv” într-un colector de toxine eficient, menționează experții.

Read more: Stiri sanatoase

Relevanţa alimentaţiei corecte Aminoacizii şi importanţa lor pentru funcţionarea organismului

1009 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți pentru a-și menține sănătatea și funcționarea. Nouă dintre acești compuși, considerați esențiali, vin din alimente.

Read more: Relevanţa alimentaţiei corecte Aminoacizii şi importanţa lor pentru funcţionarea organismului

Molecula „supremă“, un tezaur de aplicaţii Uluitoare utilizări moderne ale ADN

1008 11 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Acidul dezoxiribonucleic (ADN) este mult mai mult decât ce reprezintă pentru majoritatea oamenilor - modelul ereditar al unui organism. ADN, molecula „supremă”, cu structură formidabilă și rol extraordinar în tot ce reprezintă lumea vie, este folosit pentru utilizări inovatoare fascinante, unele uluitoare, inclusiv în afara biologiei.

Read more: Molecula „supremă“, un tezaur de aplicaţii Uluitoare utilizări moderne ale ADN