de Daniela Anton
Urcatul scărilor poate deveni unul dintre aliaţii de încredere pentru a scăpa de kilogramele în plus. Ajută la arderea rapidă a caloriilor şi la tonifierea musculaturii şi, astfel, veţi reuşi să vă menţineţi în formă şi să căpătaţi rezistenţă fizică. Totul cu doar câteva minute de antrenament zilnic! Iată care sunt beneficiile urcatului scărilor asupra siluetei, dar şi pentru menţinerea sănătăţii dumneavoastră.
Reglează activitatea inimii
Această formă de mişcare duce la micşorarea nivelului de colesterol rău, crescând colesterolul bun, îmbunătăţind considerabil sănătatea inimii şi a sistemului circulator. Totodată vă eliberează de stresul acumulat la serviciu, care vă poate afecta inima. Mai mult, urcatul scărilor reduce şi riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale şi a altor boli cardiovasculare.
Întăreşte sistemul imunitar
Urcatul şi coborâtul treptelor reduc durerile, deoarece mişcările continue şi intense ale picioarelor şi şoldurilor stimulează circulaţia sângelui, iar organismul eliberează substanţe chimice, precum endorfinele, care au proprietăţi analgezice. De asemenea, se recomandă şi pentru întărirea sistemului imunitar.
Reduce riscul de osteoporoză
Specialiştii în fitness şi medicii susţin că urcatul scărilor prelungeşte durata vieţii şi reduce riscul de a face accidente, deoarece creşte rezistenţa musculară. În acelaşi timp, micşorează riscul de diabet, osteoporoză, afecţiuni pulmonare şi mai multe tipuri de cancer. În plus, persoanele care fac aceste mişcări sunt mult mai energice.
Arde uşor caloriile
Metodă eficientă de a scăpa de kilogramele în plus, urcatul scărilor ajută la întărirea musculaturii. Datorită solicitării intensive, slăbirea se produce mai repede decât în cazul altor sporturi. De exemplu, 15 minute de urcat pe scări sunt echivalente cu 30 de minute de alergat. Cei care fac aceste mişcări, chiar şi într-un ritm mai lent, ard de trei ori mai multe calorii decât cei care merg pe jos, cu o viteză mare, pe o suprafaţă plană.
Un nou sport olimpic?
În fiecare an, în lume au loc mai multe competiţii de urcat scări. Concurenii se întrec pe treptele unora dintre cele mai înalte clădiri şi turnuri, gen Empire State Building din New York, Gran Hotel din Bali etc. Unii dintre ei practică exclusiv acest sport. Mai mult, motto-ul sporturilor olimpice este „Higher, faster, stronger” („Mai sus, mai repede, mai puternic”). „Mai sus” se referă la sporturi cum ar fi săritura în înălţime şi săritura cu boltă, „mai repede”, la sporturile contracronometru - atletism, înot, ciclism şi altele, iar „mai puternic”, la sporturi ca ridicarea de greutăţi. Cei care practică urcatul treptelor se întrec pe cele mai înalte clădiri din lume; competiţiile de acest gen sunt realizate contracronometru; iar pentru a face acest sport este nevoie de dezvoltarea unei puternice forţe musculare a picioarelor. Sunt întrunite, astfel, toate cele trei atribute ale unui sport olimpic. În fiecare an sunt adăugate noi discipline pe lista sporturilor olimpice, deci nu este exclusă posibilitatea ca în viitor şi urcatul scărilor să se regăsească pe această listă.
Inclus în antrenamente pregătitoare
Este unul dintre cele mai solicitante sporturi, deoarece vă obligă să vă mutaţi întreaga greutate a corpului atât pe vertical, cât şi pe orizontal. Este folosit şi ca un antrenament excelent în vederea pregătirii pentru alte sporturi. Înotătorii, cicliştii, jucătorii de fotbal, schiorii îl consideră extrem de eficient şi îl includ în antrenamentele lor pregătitoare, toţi fiind atraşi de creşterea masei musculare din picioare pe care o garantează. Cel mai bun exemplu, privind efectele asupra greutăţii corporale, este americanul Jon Blackburn, care a reuşit să slăbească 66 de kilograme, pe parcursul unui an, practicând doar acest sport.