de Dana Purgaru
Afecţiunile inimii, principala cauză a deceselor în lume
Un ultim raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, în 2011, peste 17 milioane de persoane au murit din cauza afecţiunilor de inimă. Pe locurile următoare în acest top, realizat la nivel mondial, se află cancerul, diabetul şi bolile pulmonare cronice, dar şi accidentele rutiere. Potrivit ultimelor date ale OMS, speranţa de viaţă medie la nivel mondial este de 70 de ani.
Un mit spulberat: consumul de ouă nu creşte colesterolul
Un nou studiu arată că adolescenţii care consumă mai multe ouă nu au parte de un colesterol seric mai mare, indiferent de nivelul activităţii fizice. Noua cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Granada sugerează că nivelul crescut al colesterolului seric este afectat mai mult de consumul de grăsimi saturate şi de grăsimi trans - prezente în carnea roşie şi în produsele de patiserie - decât de cantitatea de colesterol din dietă.
Atenţie la pastilele cu ketoconazol!
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă suspendarea autorizaţiilor de comercializare a pastilelor ce conţin ketoconazol şi care sunt folosite în tratarea infecţiilor fungice, pe motiv că riscul leziunilor hepatice la utilizarea acestora este mai mare decât beneficiile. Ketoconazol se foloseşte de obicei pentru infecţii fungice şi poate fi prezent în creme, unguente şi şampoane. Şi Agenţia Medicamentelor din SUA (FDA) a atras atenţia că pastilele cu ketoconazol pot cauza probleme la glandele suprarenale şi leziuni ale ficatului care pot fi fatale.
A fost descoperită o metodă de vindecare a sindromului Down
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Massachusetts, SUA, au anunţat că au reuşit să dezactiveze, în laborator, cromozomul 21, ce cauzează sindromul Down. Aceasta este cea mai răspândită boală mintală care are cauze genetice. De asemenea, sindromul este asociat şi cu o serie de malformaţii ale inimii, leucemie, proasta funcţionare a sistemului imunitar şi Alzheimer prematur.
Stresul continuu predispune la Alzheimer
Tensiunea nervoasă constantă măreşte riscul instalării bolii Alzheimer, sugerează un studiu recent. În situaţii stresante, hormonii de stres sunt secretaţi în cantităţi mari şi afectează negativ funcţiile cerebrale, iar dacă nivelurile acestor hormoni sunt mereu ridicate - cum se întâmplă în situaţiile de stres cronic -, acest fapt poate duce la apariţia bolii Alzheimer. Teoria a fost testată şi confirmată la Universitatea Umea din Suedia.