Main menu

header

   A venit vara. Cu soare, căldură, plimbări în parc… Ce plăcere. Şi totuşi, aceste ieşiri în parc au, în afară de părţile bune, şi câteva aspecte neplăcute. Vorbim aici de ciupiturile insectelor. Întrucât sunt situaţii în care aceste muşcături fac foarte rău persoanei care trece prin aşa ceva, vă prezentăm mai jos câteva modalităţi de a minimiza efectele ciupiturilor. Înţepăturile insectelor provoacă de obicei umflături minore, roşeaţă, durere şi mâncărimi, reacţii ce pot dura de la câteva ore la câteva zile. 

Scoateţi rapid acul gâzei din piele
     Odată muşcată de o insectă, persoana trebuie îndepărtată imediat de zona în care s-a produs incidental. Motivul? Foarte simplu. Albinele alertează alte albine şi acestea devin mai susceptibile să înţepe. Persoana înţepată trebuie să stea calmă şi pe cât posibil imobilă, întrucât mişcarea ajută la împrăştierea veninului în sânge. Dacă acul rămâne în piele, faceţi tot posibilul să-l îndepărtaţi în cel mult 30 de secunde.
     Cu cât acul e scos mai târziu, doza de venin lăsată în sânge creşte. Acul poate fi scos cu degetul printr-o strângere rapidă sau cu ajutorul unui cuţit. De asemenea, acul mai poate fi scos dacă se aplică pe locul respectiv o bucată de leucoplast, ce va fi smulsă brusc. Evitaţi să scoateţi acul cu penseta sau cu degetele, deoarece în acest fel măriţi cantitatea de venin ce pătrunde în sânge.

Aplicaţi gheaţă pe locul afectat
     În cazul în care muşcătura este la nivelul membrelor, acestea trebuie ţinute cât mai jos, pentru a încetini împrăştierea veninului. Dacă după câteva ore umflătura persistă, membrul înţepat trebuie ridicat.  Alte măsuri ce duc la reducerea efectelor înţepăturilor de insecte sunt: - aplicarea unei pungi cu gheaţă pe locul afectat timp de 15 minute, cu pauze de 45 de minute (timp de şase ore).
     Aveţi grijă să nu aplicaţi gheaţa direct pe piele, ci pe un material textil subţire. Dacă nu aveţi gheaţă la îndemână, aplicaţi pe ciupitură, timp de cinci, şase ore, o bucată de material textil umezită mereu cu apă rece; - pentru ameliorarea durerii utilizaţi un spray anestezic local, ce conţine benzocaină. Atenţie! Dacă pielea reacţionează alergic la spray nu-l mai folosiţi!;  - o cremă cu hidrocortizon sau o loţiune cu calamină reduce roşeaţa şi mâncărimea. Crema cu hidrocortizon nu trebuie folosită la copii fără recomandarea sau acordul medicului.  
Elena Şerban

 Atenţie! Dacă folosiţi medicamente ce nu necesită prescripţie medicală, citiţi cu atenţie şi respectaţi indicaţiile de pe etichete şi de pe prospecte. Gravidele sau femeile care încearcă să rămână însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a lua orice medicament.