Main menu

header

18-08-1de Dana Purgaru

Din păcate, nu este un secret pentru nimeni că românii stau foarte prost la capitolul legat de sănătatea danturii, lucru relevat şi de ultimele studii realizate pe această temă. Motivele sunt diverse şi variază de la absenţa informaţiilor până la teama de durere şi lipsa banilor. Doctor Andrei Tîrpea (medalion), medic stomatolog, vă spune cum trebuie îngrijită dantura şi elimină câteva mituri existente în acest domeniu.

Periuţa, înlocuită o dată la trei luni
- Care sunt cel mai des întâlnite afecţiuni dentare?
- Afecţiunile dentare cu cea mai mare răspândire sunt: caria şi parodontoza, precum şi complicaţiile acestora, apărute în lipsa tratamentului stomatologic, cum ar fi edentaţiile, adică pierderea dinţilor.

- De câte ori pe zi se recomandă spălatul pe dinţi?
- Se recomandă ca igienizarea buco-dentară, care include nu numai curăţarea dinţilor, ci şi a limbii şi obrajilor, să se facă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de culcare. Periajul de seară este cel mai important. În lipsa respectării zilnice a acestui obicei nu se îndepărtează placa bacteriană de la nivelul dinţilor, aceasta fiind de vină pentru apariţia cariei şi a îmbolnăvirii parodontale.

- La cât timp trebuie schimbată periuţa de dinţi?
- La circa trei luni.

La control, la fiecare şase luni
- La ce interval de timp recomandaţi controlul stomatologic?
- Este recomandat o dată la şase luni şi este bine să fie însoţit de o igienizare profesională în cabinet.

- Dentistul verifică numai eventualele carii sau şi alte probleme, cum ar fi sănătatea gingiilor sau semnele unui cancer bucal?
- În cadrul consultaţiei, medicul verifică starea dinţilor, dacă există sau nu carii, dacă sunt semne de îmbolnăvire parodontală şi, da, controlează dacă există indicii ale unui potenţial cancer bucal. Practic, medicul stomatolog joacă rolul major în depistarea precoce a cancerului în sfera cavităţii bucale.

- Mulţi dintre cei care se feresc de mersul la dentist declară că le este teamă de durere. Ce ne puteţi spune despre aceasta?
- Nu ar trebui să se teamă. Există posibilitatea ca orice tratament să se facă sub anestezie, fără ca pacientul să simtă durere.

- Scoaterea nervului de la un dinte sau de la o măsea scade viaţa acestuia/acesteia?
- După scoaterea nervului, dintele sau măseaua devin, de obicei, fragili, casanţi, se pot rupe mai uşor, iar rezistenţa lor scade. De aceea, este bine ca, mai ales în zona laterală a arcadelor, măselele cărora li s-a scos nervul să fie consolidate prin aplicarea unor coroane.

„Dantura se îndreaptă şi la 35-40 de ani”
- Care sunt categoriile de persoane care sunt predispuse la complicaţii de sănătate în cursul vizitei la stomatolog?
- Pot apărea complicaţii la cei care au afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială, diabet sau cu alte boli cronice şi alergii la diverse substanţe anestezice sau medicamente. Aş putea spune că persoanele mai în vârstă sunt mai expuse la complicaţii în timpul tratamentului stomatologic. De aceea, este bine ca la începutul terapiei să se facă o evaluare a stării generale, iar pacientul să comunice medicului problemele de sănătate.

- Până la ce vârstă se poate purta aparat ortodontic?
- Dantura se poate îndrepta nu numai în perioada copilăriei, iar aparatele ortodontice pentru corectarea unor anomalii dento-maxilare se pot purta chiar şi la 35-40 de ani.

- În Antichitate, în unele zone, femeile obişnuiau să-şi coloreze dinţii în negru, pentru a fi mai frumoase, iar în alte culturi, dinţii erau înlocuiţi cu unii din aur, pentru a descrie bogăţia sau statutul. Ce tipuri de intervenţii pentru înfrumuseţarea danturii există astăzi?
- Cele mai frecvente intervenţii de estetică dentară în cabinetul stomatologic sunt: albirile, aplicarea unor bijuterii şi realizarea unor faţete de ceramică pentru a îmbunătăţi aspectul dinţilor frontali.

- Este adevărat că produsele de albit atacă smalţul?
- Nu este adevărat. Aceste tratamente de albire trebuie făcute numai la indicaţia medicului şi sub directa sa supraveghere, însă nu este bine să se abuzeze de ele, deoarece, dacă sunt realizate prea des, pot cauza probleme la nivelul danturii.

„Proteza se spală zilnic după mese”
- Periaj sau aţă dentară?
- Amândouă. Periajul este esenţial, dar nu reuşeşte să cureţe perfect între dinţi, mai ales dacă aceştia sunt înghesuiţi. Aici intervine aţa dentară, cu care se pot igieniza foarte bine spaţiile interdentare unde există risc maxim de apariţie a cariei.

- Freză sau laser?
- Cu ajutorul tehnologiei moderne cu laser se pot trata anumite afecţiuni dentare cum ar fi cariile, de exemplu. Aceasta este recomandată în special pentru cei care au fobii legate de zgomotul frezei.

- Cum trebuie îngrijită proteza dentară?
- Proteza trebuie spălată zilnic, după mese, cu apă şi cu săpun, folosindu-se periuţe special destinate acestui scop. Mai există şi tablete efervescente care se dizolvă în apă şi în care se ţine proteza pentru igienizare.

- Este adevărat că fluorul conţinut în pastele de dinţi este periculos pentru sănătate?
- Fals. Fluorul este o componentă extrem de importantă în prevenirea cariei dentare. Doza în care el este încorporat în pastele de dinţi este extrem de mică. În afară de aceasta, pasta acţionează strict la nivelul danturii, nu este înghiţită.

- Ce alimente recomandaţi pentru o dantură sănătoasă?
- Recomand alimentele bogate în fibre, fructele şi legumele proaspete, în niciun caz dulciurile.

„Se fac tratamente gratuite pentru minori şi reduceri la restul pacienţilor”
- Potrivit unui studiu, aproape jumătate dintre români riscă să rămână fără dinţi înainte de a împlini 45 de ani. Mulţi dintre ei susţin că nu au bani să meargă la dentist. Cei care sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate pot beneficia de tratamente gratuite? Dacă da, cum şi unde?
- Din păcate, sistemul asigurărilor de sănătate din România nu oferă foarte multe în domeniul medicinei dentare. Fiecare medic dentist, care are un contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, primeşte lunar o sumă în limita căreia se pot face tratamente gratuite pentru minori şi reduceri la extracţii dentare şi proteze la restul pacienţilor. De asemenea, unele urgenţe, cum ar fi aplicarea unui pansament calmant sau incizia unui abces, sunt gratuite. Nu sunt exceptate de la plată extracţia dentară şi extirparea pulpară, numită şi scoaterea nervului. Tratamentele gratuite sau prin coplată pot fi realizate în orice cabinet stomatologic ce se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Copiii trebuie duşi la dentist de la 2-3 ani

- Până în a câta lună de sarcină pot fi efectuate intervenţii stomatologice?
- În timpul sarcinii pot apărea, în afară de afecţiunile buco-dentare obişnuite, şi probleme gingivale specifice acestei perioade dificile. De aceea, controlul stomatologic este bine să fie făcut şi în timpul sarcinii. Perioada cea mai propice este în al doilea trimestru de sarcină. Tratamentele dentare trebuie evitate, pe cât posibil, în primul şi în ultimul trimestru de graviditate.

- De la ce vârstă e bine să ducem copiii la control stomatologic?
- O dată cu terminarea apariţiei dinţilor de lapte, cam de la 2 ani şi jumătate, este indicat controlul stomatologic periodic.

De reţinut! Stomatologul joacă un rol important în depistarea cancerului bucal.