Main menu

header

23-08-1de Cătălina Tăgârţă

Osteoporoza este a doua boală, ca incidenţă, în lume, imediat după bolile cardiovasculare, şi cea mai frecventă boală metabolică osoasă. Prin termenul de osteoporoză sunt reunite un ansamblu de afecţiuni ce sunt responsabile de reducerea masei osoase şi de modificarea microarhitecturii osului, având ca urmare creşterea fragilităţii osoase şi, implicit, a riscului de fractură. Dacă până nu demult se considera că este o boală exclusiv feminină, în ultimii ani, incidenţa în rândul bărbaţilor este din ce în ce mai mare. Adriana Gruia (foto), medic specialist endocrinolog la Clinica Medlife, ne-a vorbit mai mult pe această temă.

Alcoolul, factor de risc
Fracturile atribuite fragilităţii osoase apar mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale, a porţiunii distale a antebraţului şi a porţiunii proximale a colului femural. „Osteoporoza poate fi primară - termenul se referă la boala apărută la femeile aflate în postmenopauză şi la bărbaţii şi femeile în vârstă, numită şi osteoporoză senilă. De asemenea, poate fi şi secundară, asociată cu pierderea de masă osoasă în urma unor afecţiuni specifice, cum ar fi tulburările endocrine: hiperparatiroidism, sindrom Cushing, hipogonadism, acromegalie, tulburări hematopoietice, afecţiuni renale, malabsorbţie şi altele”, ne-a spus medicul Adriana Gruia. Cea mai frecventă cauză a apariţiei osteoporozei secundare o constituie tratamentul cronic cu glucocorticoizi. Printre factorii de risc identificaţi la bărbaţi se numără şi consumul excesiv de alcool şi fumatul. „Există şi unele medicamente care, utilizate frecvent, sunt asociate cu osteoporoza la bărbaţi, cum ar fi anticonvulsivele fenitoină sau carbamazepină, care stimulează catabolismul vitaminei D, conducând la osteoporoză şi, posibil, la osteomalacie. În plus, de o mare importanţă este utilizarea terapiei de deprivare androgenică la bărbaţii cu cancer de prostată”, a mai spus specialistul.

Cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi târziu, atunci când apare un accident
Osteoporoza este, în general, asimptomatică şi cei mai mulţi bărbaţi sunt diagnosticaţi doar atunci când apare un accident sau o fractură de fragilitate. La cei de vârstă medie, afecţiunea se poate prezenta sub forma durerii lombare, iar diagnosticul este pus pe baza identificării radiologice a unei fracturi vertebrale prin compresie. „Uneori, persoanele fac o radiografie cardio-pulmonară sau de alt tip pentru alte probleme de sănătate, iar diagnosticul este pus în acest fel. Osteoporoza este o afecţiune multidisciplinară, pacienţii putând fi diagnosticaţi, urmăriţi şi trataţi atât de medicul endocrinolog, cât şi de medicul reumatolog şi de medicul specialist balneo-fizioterapeut”, ne-a mai spus specialistul.

„Densitatea minerală osoasă, măsurată prin DXA”
Evaluarea completă a pacientului include efectuarea analizelor uzuale de laborator: calciu ionic, proteine totale, fosfor, creatinină, fosfatază alcalină, enzime hepatice, calciu urinar din urina recoltată în 24 de ore, vitamina D, cât şi teste de laborator recomandate în funcţie de rezultatele examenului clinic, parathormon (PTH), teste pentru evaluarea funcţiei tiroidiene (TSH) şi altele. Metodele neinvazive de apreciere a densităţii minerale osoase sunt utile pentru a identifica pacienţii nediagnosticaţi încă, dar cu risc crescut de fractură. „Densitatea minerală osoasă, măsurată prin DXA (Dual Energy X-ray absorptiometry), este un excelent factor predictiv pentru riscul de fractură, deoarece permite examinarea întregului schelet într-un timp scurt, iar doza de radiaţii la care e expus pacientul este redusă. Examinarea se realizează în special la nivelul coloanei lombare şi la şold”, ne-a mai declarat doctorul.

„Mersul pe jos este indicat majorităţii bolnavilor”
Pentru a preveni osteoporoza este necesar să aveţi un stil de viaţă sănătos şi un regim alimentar bogat în calciu şi în vitamina D. „La bărbaţii şi femeile vârstnice, doza uzuală de calciu este de 1.200-1.500 mg calciu/zi, pe care-l puteţi lua din 1,2 litri de lapte, în timp ce vitamina D poate fi găsită în ouă, carne roşie, ficat de pui şi peşte. O altă metodă ce previne apariţia osteoporozei o constituie renunţarea la fumat şi reducerea la minimum a consumului de alcool”, a avertizat medicul. Dacă, din păcate, aţi primit deja acest diagnostic, în afară de suplimentele de calciu şi vitamina D, se impune să aveţi un program de exerciţii fizice. Atenţie însă! „Pacienţii cu osteoporoză trebuie să consulte medicul înainte de practicarea oricărui tip de activitate fizică, cu excepţia mersului pe jos, care este indicat majorităţii bolnavilor, indiferent de vârstă”, ne-a mai declarat medicul.

Efectuaţi un test de osteodensitometrie o dată pe an
Potrivit specialistului, există mai multe medicamente ce pot opri resorbţia osoasă şi pot menţine sau creşte masa şi densitatea minerală osoasă, reducând riscul de fracturi. „Bifosfonaţii menţin masa osoasă şi pot reduce fracturile vertebrale sau pe cele de şold cu până la 50%. Printre medicamente se mai numără şi calcitonina, care poate să reducă şi durerea ce survine după o fractură, şi parathormonul, care stimulează formarea osoasă şi este, în general, rezervat pacienţilor care nu răspund la celelalte medicamente sau pacienţilor care suferă de hipogonadism”. Atenţie însă! Pentru a verifica efectele acestor medicamente este importantă efectuarea unui test de osteodensitometrie cel puţin o dată pe an. De altfel, dacă osteoporoza este rezultatul utilizării prelungite a unui medicament, spre exemplu terapia cu corticosteroizi, atunci ea poate deveni reversibilă prin eliminarea cauzei. Există şi situaţii în care se impune un tratament chirurgical, cum ar fi în cazul unei fracturi de şold. „Deoarece supravieţuirea după o fractură la bărbaţi este mai scăzută decât la femei e foarte important un diagnostic precoce al osteoporozei. În acest sens, specialiştii din cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament al Osteoporozei, Obezităţii şi Bolilor Tiroidiene din cadrul Hyperclinicii Medlife Unirii vă stau la dispoziţie cu aparatură de ultimă generaţie. La ora actuală există metode bune de diagnostic şi tratament, iar prevenirea «accidentelor» poate salva vieţi şi poate face economie de fonduri”, a completat medicul endocrinolog.

„Fracturile vertebrale apar în jurul vârstei de 65 de ani“
Se estimează că una din două femei şi unul din cinci bărbaţi vor suferi o fractură peste 50 de ani. Incidenţa fracturilor cauzate de osteoporoză la bărbaţi este la jumătate faţă de cea la femei, dar mortalitatea prin fractura de şold este dublă. „Osteoporoza primară se prezintă sub forma fracturilor vertebrale la vârstă adultă şi sub forma fracturii de şold peste 70 de ani. La bărbaţi nu există o incidenţă crescută a fracturilor de antebraţ, iar în ceea ce priveşte fracturile vertebrale, acestea apar în jurul vârstei de 65 de ani”, potrivit medicului Adriana Gruia.

De reţinut! Cercetătorii slovaci au constatat că, datorită conţinutului ridicat de fosfor, care ajută la absorbţia mai bună a calciului în organism, persoanele care iau zilnic o linguriţă cu ulei de mac pot scăpa de osteoporoză în numai 12 luni.