Main menu

header

de Anda Postolache

Clima montană este sănătoasă pentru aproape toţi oamenii, deoarece aerul de la mare altitudine, precum şi apa curată, peisajul încântător din jur şi mişcarea fac din această zonă un sanatoriu natural ce ajută la prevenirea şi remedierea multor boli. Vă vom prezenta avantajele acestui tip de terapie şi câteva locuri montane din ţara noastră unde există staţiuni de tratare a anumitor afecţiuni.

Îmbătrânire mai lentă
Câteva dintre beneficiile climatului de altitudine subalpină sunt: circulaţia sangvină mult mai bună datorată presiunii atmosferice mai mici, reducerea nivelului de transpiraţie graţie umidităţii reduse, îmbătrânirea mai lentă, urmare a prezenţei mai mici a proceselor oxidative, funcţionarea mai bună a inimii prin uşoara creştere a presiunii arteriale, influenţe pozitive asupra bolilor pulmonare care evoluează lent şi vindecarea asteniilor fizice şi neuroasteniilor.

Sinaia, Buşteni, Predeal, staţiuni potrivite pentru bolnavii de tuberculoză
Cure de altitudine joasă (între 600 m şi 1.200 m) se pot face în România la Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov, Poiana Braşov, Câmpulung Muscel şi Stâna de Vale. Pot beneficia de proprietăţile unui astfel de climat bolnavii suferinzi de următoarele: tuberculoze pulmonare în faza de remisiune, pleurezii umede sau uscate tot în faza de remisiune, hipertensiune arterială neurogenă în stadiul prim de evoluţie, boală ulceroasă în perioada de acalmie, emfizem pulmonar în faza sa incipientă, anemii uşoare, astm bronşic, tuse convulsivă, hiper sau hipotiroidie, convalescenţă după diverse boli şi afecţiuni infecto-contagioase.
Contraindicaţiile curei de joasă altitudine se aplică în caz de: stări febrile, boli digestive în fază activă, nevroze hiperactive, boli cardiace sau renale decompensate, hepatite şi nefrite în fază acută, boli reumatice în fază acută, epilepsie, Parkinson, angină pectorală şi sindroame alergice active.

Păltiniş sau Clăbucet combat astenia
Cura montată de altitudine mică (1.200 m - 1.800 m), proprie unor locuri precum Păltiniş, Clăbucet, Parâng, Diham şi Lacul Roşu, este indicată pentru următoarele afecţiuni: debilitate şi astenie fizică, sensibilitate la infecţia tuberculoasă, tuberculoză ganglionară şi cutanată, astm bronşic, obezitate, nevroze de tot felul, rahitism, convalescenţa ce urmează diferitelor boli pulmonare şi, în special, pneumoniilor şi bronhopneumoniilor şi mai ales pentru creşterea capacităţii de efort.
Contraindicaţiile curei montane de altitudine mică se referă la: boli febrile, cardiace avansate, boala canceroasă, tuberculoza evolutivă, psihoze, afecţiuni endocrine (cu excepţia hipotiroidismului), reumatice în fază acută şi anemii acute sau alte probleme ale sângelui.

În Făgăraş şi Piatra Craiului creşte capacitatea de efort
Curele montane la altitudine medie (1.800 m - 2.400 m) se pot face la cabanele din Bucegi, Făgăraş şi Piatra Craiului şi sunt indicate pentru creşterea capacităţii de efort la sportivii de performanţă, la copiii sau adolescenţii de la 6 la 18 ani, dar şi la adulţii de până la 65 de ani dacă sunt sănătoşi. Acestea mai sunt utile în obezitatea fără componentă endocrină, cauzată în exclusivitate de excesele în alimentaţie, anemiile primare, hipotiroidism şi scăderea reactivităţii organismului după diverse îmbolnăviri.
Contraindicaţiile acestei cure se rezumă la: orice afecţiune cardiacă, orice formă de reumatism, orice afecţiune neuropsihică şi orice boală endocrină, cu excepţia hipotiroidismului.
Curele montane la altitudine medie sunt contraindicate, în general, copiilor sub 5-6 ani, chiar dacă aceştia sunt perfect sănătoşi.

Vitalitate ridicată

S-a constatat ştiinţific faptul că oamenii care îşi duc viaţa la altitudini mari, uneori şi de 4.000 m, au o vitalitate mai mare decât cei care trăiesc la şes. De altfel, unele boli nici nu apar la locuitorii din zonele montane.

Atenţie! Unele afecţiuni se agravează în mediu înalt din cauza presiunii atmosferice scăzute şi a rarefierii oxigenului, de aceea este bine ca persoanele suferinde să întrebe medicul dacă pot urma cure montane.