Main menu

header

14-07-1de Cătălina Tăgârţă

V-aţi gândit vreodată că aspectul unghiilor dumneavoastră, de la mâini sau de la picioare, poate trăda bolile încă nediagnosticate? Ei bine, un medic dermatolog îşi poate da seama cu uşurinţă de acest lucru doar privindu-le. În plus, încercaţi să nu neglijaţi nici afecţiunile specifice unghiilor în sine. Gloria Suciu (foto), medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucureşti, ne-a oferit mai multe date pe această temă.

Culoarea albastră, asociată cu afecţiunea Wilson
Iată câteva dintre tipurile de unghii care pot trăda diferite afecţiuni. „Unghiile Muehrcke, caracterizate prin perechi de benzi albe, orizontale, separate de coloraţia normală şi care rămân staţionare pe măsură ce unghia creşte, se întâlnesc la pacienţii cu hipoalbuminemie, adică scăderea albuminei din sânge, şi sindrom nefrotic. Cele albastre sau albastru-gri pot fi asociate cu hemocromatoză, boala Wilson, expunerea la nitrat de argint, administrarea de minociclină sau antimalarice. Unghiile galbene, opace, se asociază cu afecţiuni pulmonare sau cancer, cum ar fi limfom Hodgkin, carcinom endometrial sau melanom malign”, ne-a explicat Gloria Suciu.

Cele care se rup uşor, semn al anemiei
De asemenea, pacienţii care prezintă onicoliză, adică „lama” unghială este separată de „patul” unghial (pielea pe care e aşezată unghia) printr-o porţiune opacă, pot suferi de hipertiroidism. Onicoliza apare şi în onicomicoze, psoriazis, post-traumatic sau după expuneri la substanţe chimice. „Hemoragiile în aşchie, care se prezintă sub forma unor striaţii subunghiale maro sau roşii, sunt, de obicei, posttraumatice, dar pot fi şi un semn de endocardită infecţioasă. Koilonichia sau unghiile cu aspect de lingură poate fi provocată de anemie prin deficit de fier, cu evoluţie îndelungată, sindromul Plummer-Vinson, hemocromatoză, sindrom Raynaud sau este moştenită. Unghiile capătă un aspect subţire şi curbat şi sunt friabile, adică se rup uşor”, ne-a mai spus medicul dermatolog. Potrivit Gloriei Suciu, degetele hipocratice, cu aspect de băţ de toboşar, pot indica o boală cardiacă, aşa cum ar fi cardiopatiile cianogene, endocardita bacteriană, o afecţiune pulmonară, cum ar fi cancerul pulmonar primar şi metastatic, un abces pulmonar şi chiar boli digestive, cum ar fi colita ulcerativă sau ciroza hepatică. Mai mult, vă puteţi da seama dacă suferiţi de boala Addison, hemocromatoză sau intoxicaţii cu arsenic dacă prezentaţi „lame” unghiale de culoare maro. De asemenea, în melanomul malign regăsiţi culoarea maro la nivelul unghiei, al „patului” unghial, dar şi în jur.

Fungii, responsabili de apariţia onicomicozelor
Unghiile nu sunt doar semne ale altor boli, ci pot suferi chiar şi ele. Spre exemplu, onicomicozele sunt infecţii ale unghiilor de la mâini sau de la picioare cauzate de o mare varietate de fungi. „În cazul acestei afecţiuni poate fi afectată lama unghială, matricea şi/sau patul unghial. Clinic se poate observa îngroşarea unghiei, cu hiperkeratoză subunghială, adică o creştere a stratului cornos, onicoliză şi plăci albicioase sau gălbui pe suprafaţa lamei unghiale. Confirmarea diagnosticului se face prin examen microscopic direct şi culturi”, a adăugat dermatologul. Potrivit acestuia, în psoriazis, leziunile unghiale coexistă cu cele cutanate. „La mai puţin de 5% dintre pacienţii cu psoriazis există doar modificări unghiale. Apar mai multe tipuri de astfel de modificări: pitting, adică gropiţe în lama unghială, pete gălbui-maronii, şanţuri şi creste longitudinale sau hiperkeratoză subunghială, putându-se ajunge la distrugerea unghiei”, avertizează specialistul. Modificări pot apărea şi la pacienţii care suferă de boala de piele numită „lichen plan”. Aproximativ 10% dintre aceştia prezintă schimbări ale aspectului unghial, cum ar fi subţierea lamei, şanţuri şi creste longitudinale, hiperpigmentare şi, rar, distrugerea permanentă a matricei până la dispariţia unghiei.

Paronichia reprezintă infecţia ţesuturilor moi
O altă boală ce apare frecvent în aceste zone ale corpului este paronichia, o inflamaţie localizată în jurul bazei unghiei şi care, lăsată netratată, poate afecta întregul deget. „Paronichia reprezintă infecţia ţesuturilor moi periunghiale. Aceasta poate fi acută - cauzată de obicei de infecţii bacteriene, de genul unui stafilococ, streptococ ori Pseudomonas - sau cronică, determinată frecvent de infecţii cu Candida albicans. Printre afecţiunile care predispun la această boală se numără: diabetul zaharat, obezitatea, defectele imunologice, chimioterapia, hiperhidroza şi expunerea prelungită la mediul umed”, ne-a mai spus specialistul. Principalul simptom al paronochiei este creşterea în volum a degetului. Atenţie însă! Netratată, boala poate duce la infecţia întregului organism.

Atenţie şi la ticuri!

Aspectul lamei unghiale poate da de gol nu doar bolile sistemice, ci şi ticurile. „Distrofia mediană canaliformă reprezintă un aspect al lamei unghiale determinat de un tic: traumatizarea repetată a repliului unghial proximal, adică a pielii din imediata vecinătate a unghiei, care duce la afectarea matricei unghiale, cu creştere anormală a lamei”, ne-a spus Gloria Suciu. În toate cazurile prezentate, tratarea unghiei se va face concomitent cu ţinerea sub observaţie a bolii care a dus la modificarea acesteia.

Sfat! Prezentaţi-vă la un medic dermatolog imediat ce sesizaţi o modificare apărută la nivelul unghiei! Cu cât se pune mai repede un diagnostic corect, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.