Main menu

header

de Elena Şerban

Dinţii albi şi strălucitori sunt visul oricui. Însă, din păcate, acest lucru nu este posibil mereu. Mai ales că în fiecare zi dantura este agresată de băuturile şi de alimentele consumate sau, mai rău, de fumat. Din fericire, una dintre cele mai rapide, ieftine şi eficiente metode este utilizarea bicarbonatului de sodiu. De asemenea, există şi anumite alimente care, dacă sunt consumate cu regularitate, albesc dinţii în decurs de câteva săptămâni. Printre acestea se numără brânza, ceaiul şi rădăcinoasele crude.

Brânza stimulează producerea salivei
Se pare că există un motiv întemeiat pentru care francezii oferă un platou cu brânzeturi după fiecare masă. În afara gustului bun, acestea sunt de mare ajutor danturii, graţie calciului pe care îl conţin. De asemenea, brânza stimulează producerea salivei, ce contribuie la păstrarea curăţeniei cavităţii bucale. De altfel, saliva împiedică formarea plăcii bacteriene care distruge dinţii.

Ceaiul omoară germenii
Şi dacă tot am amintit de obiceiul francezilor, să nu îi ocolim pe englezi şi obiceiul lor de a bea ceai. Se pare că acest lichid, consumat după fiecare masă, nu calmează doar stomacul, ci elimină şi germenii din cavitatea bucală. Tipul ceaiului nu contează, importantă este însă cantitatea - cel puţin o ceaşcă. În acest mod simplu, germenii care şi-au găsit lăcaş pe limbă, dinţi sau pe partea interioară a obrajilor sunt distruşi.

Alimentele tari curăţă spaţiile interdentare
Despre iepuri se ştie că au o dantură puternică şi se pare că responsabili ar fi morcovii, pe care îi mănâncă în fiecare zi. Acest obicei este sănătos şi pentru oameni. Şi nu doar morcovii sunt buni pentru dantură, ci şi ţelina, ridichile şi merele. Acestea au capacitatea de a curăţa spaţiul dintre dinţi, dar şi gingiile de resturile alimentare rămase după masă. De asemenea, datorită texturii uşor abrazive, dantura este curăţată, motiv pentru care devine mult mai strălucitoare.

Ciupercile elimină placa

Deosebit de nutritive şi de bune pentru sănătate, ciupercile au efecte bune şi asupra danturii. Acest lucru este posibil datorită conţinutului de lentinan-polizaharidă, care este unul dintre cei mai aprigi luptători cu placa dentară.

Sfat! Evitaţi să mâncaţi caramele, paste făinoase sau cartofi prăjiţi!

Pont! Băuturile acidulate vă pot distruge smalţul dinţilor. Iar dacă nu reuşiţi să renunţaţi la băuturile ce vă pot afecta dinţii (cola, cafea sau vin roşu), specialiştii vă sfătuiesc să le beţi cu ajutorul unui pai.