Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Anual, foarte multe persoane mor din cauza unor disfuncţii ale inimii. Cardiacii ar fi bine să ştie că, pe lângă tratamentul prescris de medic, alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol foarte important. Astfel, dacă se hrănesc corect şi fac mişcare zilnic cel puţin 20-25 de minute au mari şanse să se vindece sau, cel puţin, să ţină boala cât mai mult timp sub control.

Dietă săracă în grăsimi saturate
Dacă suferiţi de boli de inimă renunţaţi la tutun, sare şi alcool. Înlocuiţi sarea cu condimente, lămâi, puţin vin sau oţet. De asemenea, verdeţurile (mărar, pătrunjel, busuioc, ţelină, cimbru şi oregano) vă pot ajuta să vă simţiţi mai bine. Nici produsele pe bază de germeni de grâu nu trebuie să lipsească din alimentaţia dumneavoastră. E bine să aveţi o dietă săracă în grăsimi saturate şi să vă răsfăţaţi consumând legume proaspete, de preferat altele în fiecare zi.

Betacarotenul previne atacurile de cord
Pofta de dulce poate dispărea cu ajutorul fructelor naturale şi al biscuiţilor nutritivi. Mai aveţi voie şi iaurturi cu conţinut slab de grăsimi, sucuri naturale de citrice, lapte degresat, pâine de secară, graham sau cereale, pui şi peşte. Betacarotenul previne atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale. Acesta se găseşte, spre exemplu, în morcov, spanac, piersici şi caise. În ceea ce priveşte băuturile, puteţi să consumaţi apă cu lămâie, apă minerală, suc de fructe diluat, ceaiuri sau suc de tomate. Cafea aveţi voie, dar foarte puţină şi neîndulcită.

Renunţaţi la măsline!
Evitaţi margarina, alimentele crocante, produsele de patiserie şi foile de plăcintă. Mezelurile trebuie să fie numai de pui, nu foarte grase. În plus, eliminaţi definitiv din alimentaţie cârnaţii, şunca şi produsele bogate în grăsimi.
Cardiacii n-au voie să consume alimente conservate în saramură, cum sunt măslinele sau murăturile, dar nici carne afumată sau muştar. Mai degrabă mâncaţi sos de soia şi carne slabă. Înlocuiţi îngheţata cu un iaurt cu fructe şi consumaţi puţine ouă. Hrana trebuie să fie fiartă, friptă sau sote. Ar fi bine dacă v-aţi propune să daţi jos şi câteva kilograme, pentru a vă simţi şi mai bine.

Păducelul vă scapă de palpitaţii

Scăpaţi de palpitaţii dacă faceţi o cură cu păducel. Într-o cană cu apă fierbinte puneţi o lingură cu fructe. Infuzaţi timp de două ore la întuneric şi apoi luaţi zilnic una-două linguri de trei ori pe zi, înainte de masă. Cura se face timp de o lună, după care se ia o pauză de zece zile şi apoi se reia.
Pont! Potasiul (care se găseşte în fructe şi legume), calciul şi magneziul (pe care le luaţi din lactate, broccoli şi produse pe bază de germeni de grâu) controlează şi previn creşterea tensiunii arteriale. În schimb, dacă aveţi tensiunea mică şi vreţi să o măriţi beţi o cafea!