Main menu

header

16-06-1de Florentina Ionescu

Odată cu venirea verii, bacteriile se trezesc la viaţă şi ne dau bătăi de cap sub diverse forme. Aşa se face că, în ultima perioadă, foarte multe persoane au căzut pradă durerilor stomacale, stărilor de vomă sau diareii. Deşi pacienţii nu înţeleg de la ce li se trage acest fenomen care îi ia prin surprindere, medicii au o explicaţie foarte clară: e vorba despre toxiinfecţii alimentare, foarte răspândite în această perioadă a anului. În timp ce unii zac la pat câteva zile, alţii, care au organismul mai slăbit, ajung chiar la spital. Doctorul Laurenţiu Luca (foto), directorul Centrului Medical PULS, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.

Principalele simptome: voma şi diareea
- În ultimele zile, foarte multe persoane s-au plâns că au fost „ţintuite” la pat de o boală cu simptome foarte urâte: scaune apoase, vomă, febră sau chiar frisoane. E ceva în aer sau ce se întâmplă?
- Ei bine, cred că ştiu la ce vă referiţi. E vorba despre clasicele toxiinfecţii alimentare sau gastroenterocolite acute, care ne dau bătăi de cap la fiecare început de vară. Cauza acestor boli e în principiu cea alimentară, dar se poate spune că „e şi ceva în aer”, dacă vreţi, pentru că, fiind din ce în ce mai cald, temperaturile ridicate ajută la alterarea alimentelor şi la răspândirea rapidă a microbilor.

- Care sunt simptomele bolii?
- Simptomatologia poate fi diferită de la o persoană la alta, în funcţie de organism şi de imunitate. Oricum, vorbim în mod sigur despre dureri de stomac, greaţă şi vărsături. E afectat şi colonul, astfel că pot apărea şi scaune diareice. În plus, bolnavii pot prezenta febră, frisoane, iar boala poate înainta chiar până la pierderea cunoştinţei. E important de ştiut că în timpul în care bolnavul zace pierde electroliţi (sodiu-potasiu) şi se deshidratează. Cu cât intoxicaţia e mai mare, cu atât simptomele sunt mai dramatice.

Insectele sunt purtătoare de bacterii
- Care sunt cauzele?
- În primul rând, e vorba despre alimentele alterate. Apoi, despre fructele şi legumele nespălate şi despre mâinile murdare. Mare grijă şi la apă, dar şi la micile vietăţi care vin în contact cu alimentele neacoperite, pentru că acestea sunt purtătoare de bacterii. În plus, trebuie să fiţi de două ori mai atenţi la termenele de valabilitate ale alimentelor şi la felul în care acestea sunt păstrate.

- Ne puteţi spune şi câteva produse la care trebuie să fim atenţi?
- În primul rând, aveţi mare grijă la conserve. Feriţi-vă cât puteţi de ele în această perioadă, pentru că pot produce toxina bulinică. Apoi, încercaţi să consumaţi cât mai puţine ouă şi preparate pe bază de ouă (maioneze, creme etc.), lactate (frişcă, brânză, creme etc.), preparate din carne (mezeluri) şi sosuri grele.

E important să vă rehidrataţi
- Vorbiţi-ne puţin şi despre tratament. Ce trebuie să facă bolnavul când se instalează toxiinfecţia în organism?
- Depinde de la caz la caz. Unii vor sta la pat, vor voma încontinuu şi vor merge la baie, alţii pot ajunge chiar la spital. Ca sfat, dacă cei afectaţi văd că starea se înrăutăţeşte, e bine să cheme Salvarea sau să meargă la Camera de Gardă, la spital, să li se facă perfuzii, pentru a se rehidrata.

- Cei care încearcă să se refacă acasă au voie să ia pastile?
- Desigur. Ideal ar fi să meargă la farmacie să spună ce îi doare, iar farmacista va şti ce să le dea. De exemplu, pentru vărsături puteţi lua medicamente antiemetice, pentru febră antitermice, antispastice pentru colici abdominale, medicamente pentru greaţă şi tot aşa.

- Ce anume trebuie să consume bolnavul?
- De mâncat nu se pune problema şi nici nu prea e recomandat, mai ales în situaţia în care pacientul vomită. E indicat să se facă repaus alimentar şi să se pună accent pe hidratare (2-2,5 litri de lichide pe zi) până când starea se va ameliora. După ce dispar starea de vomă şi diareea, se consumă iaurt sau un orez fiert.

„Aveţi grijă la hrana conservată, dar şi la igienă!”
- Care sunt persoanele cel mai predispuse acestei boli de vară?
- Riscul cel mai mare de îmbolnăvire e la copii, la vârstnici şi la persoanele suferinde. La un cardiac, de exemplu, se agravează mult mai repede boala de fond prin efectele secundare. Asta nu înseamnă însă că ceilalţi pot sta liniştiţi, mai ales dacă ştiu că n-au o imunitate de invidiat.

- Ce alte sfaturi ne puteţi da pentru a ţine toxiinfecţia la distanţă?
- Spălaţi bine legumele şi fructele, evitaţi preparatele, în special din carne, servite la marginea drumului, nu mâncaţi îngheţată la cornet dacă aceasta nu e ambalată şi nu consumaţi nici spumă de căpşuni sau frişcă dacă nu au fost păstrate la frigider. Deci, aveţi grijă la hrana conservată, dar şi la igienă!

Dacă prezentaţi simptomele acestei boli şi nu reuşiţi să vă reveniţi după un repaus la pat şi tratament de una-două zile, sunaţi de urgenţă la 112 sau la Salvarea PULS: 021.9733

Eliminaţi substanţele toxice din organism

Cea mai gravă situaţie e aceea în care vă simţiţi rău, dar nu puteţi elimina substanţele toxice din organism prin vomă. În acest caz faceţi un ceai din şase linguri cu sunătoare la un litru de apă. Lăsaţi-l să se răcească şi apoi amestecaţi-l cu patru linguriţe cu sare. După ce veţi bea acest lichid, se va declanşa o puternică stare de vomă şi diaree, extrem de necesare pentru evacuarea eventualelor resturi de hrană alterată. Mai beţi apoi un litru de ceai simplu la 6-12 ore după declanşarea diareii.