Main menu

header

   Capacitatea de a fi fericit este un lucru predeterminat de gene, evenimentele pozitive din viaţă, precum căsătoria sau naşterea copiilor, având rolul numai de a creşte temporar nivelul acestui sentiment, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători. Nivelul de bază al fericirii rămâne acelaşi aproape pe tot parcursul vieţii de adult. Chiar şi după evenimente dramatice, precum un deces, nivelul de fericire generală scade, dar revine la medie relativ repede.

Şomajul poate deprima pe termen lung
     Specialiştii vorbesc chiar despre un concept nou, „termostatul fericirii”: când survine un eveniment major, pozitiv sau negativ, arcul se întinde, dar revine la starea iniţială relativ repede. Studiul a avut în vedere procesul psihologic numit „adaptare” - modul în care oamenii acceptă noi circumstanţe, negative sau pozitive.
     Specialiştii au descoperit că doar şomajul provoacă o scădere pe termen lung a nivelului general de fericire în următorii cinci ani de la eveniment. În urma acestor studii, profesorii au ajuns la concluzia că proverbe vechi precum „timpul le vindecă pe toate” sunt adevărate în majoritatea cazurilor.

Elena Şerban