Main menu

header

21-11-1de Gabriela Niculescu

Alimentaţia bogată în E-uri dăunătoare, stresul, cofeina, alcoolul şi tutunul sunt doar câţiva dintre factorii care afectează dantura. De cele mai multe ori tratăm cu superficialitate primele simptome ale problemelor ce apar la acest nivel şi ajungem în cabinetul stomatologic prea târziu. Despre noutăţile din domeniu, dar şi despre situaţia cabinetelor de stat concesionate puteţi afla dintr-un interviu cu Isabelle Niculescu (foto), doctor stomatolog în cadrul Dentikal Blue Invest.

Corpul poate dezvolta rezistenţă la antibiotice
- Care sunt diferenţele dintre un cabinet stomatologic de stat şi unul privat?
- Cabinetele de stat nu mai există din luna ianuarie a acestui an, deoarece cabinetele clinicilor de stat au fost date în concesiune. Astfel, preţurile tuturor cabinetelor sunt asemănătoare. Cele private sunt dotate la standarde mult mai ridicate. Singurii care mai beneficiază de tratamente stomatologice gratuite sunt angajaţii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, în cadrul clinicilor care aparţin acestor instituţii. Sunt foarte puţine cabinete care au contract cu anumite case de asigurări medicale, dar acestea din urmă decontează doar o mică parte din costul lucrărilor. Cheltuielile sunt suportate aproape integral de pacienţi.

- Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale pacienţilor care trec pragul cabinetului stomatologic?
- Parodontoza, adică retracţia gingivală cu sângerare şi mobilitate foarte mare a dintelui. Foarte des ne întâlnim cu această problemă, dar şi cu dinţii cariaţi sau cu abcese.

- Ce se întâmplă când durerile nu sunt luate în seamă sau sunt tratate după ureche, eventual cu antibiotice?
- Iniţial, combătută astfel, infecţia se retrage, iar durerile dispar pentru o scurtă perioadă. Repetând tratamentul acesta, corpul va manifesta o rezistenţă la aceste antibiotice, ceea ce determină avansarea infecţiei fără ca ulterior să mai răspundă la tratament, rezultatul constând în alterarea stării generale (febră sau stări de vomă), toate sfârşindu-se, inevitabil, cu extracţia dintelui.

- Ce se poate face atunci când un molar infectat răspunde la tratament? Dar în cazul în care nu mai poate fi salvat şi se extrage?
- Dintele care răspunde la tratament se plombează ori se şlefuieşte şi se îmbracă astfel cu o coroană. În cazul extracţiei se poate înlocui printr-un implant, soluţie ceva mai costisitoare sau, şlefuind „vecinii”, se poate face o punte pe care se ataşează unul fals, lucrarea fiind fixă.

- Multe persoane au problema danturii deformate. Când trebuie să se apeleze la medicul stomatolog şi cum le puteţi ajuta?
- În principiu trebuie să vină în perioada copilăriei, pentru ca dantura să poată fi îndreptată mai uşor, dar acum se poate aplica aparatul dentar până la vârste mai înaintate. Dacă dinţii nu sunt foarte suprapuşi, mai există şi metoda faţetării.

„Recomand periajul cu jet de apă cu bicarbonat”
- Există, mai ales în rândul persoanelor publice, dorinţa unei danturi imaculate. Când este necesară albirea, cum se face pentru a nu vătăma smalţul dinţilor şi când apar exagerările?
- Aceste operaţiuni sunt necesare numai în cazul în care dintele îşi schimbă culoarea din cauza nervului scos sau a necrozelor. Dacă ne referim doar la factorul estetic, eu nu recomand albirea, deoarece acest tratament pe bază de sisteme chimice (peroxizi) afectează puternic smalţul şi pot apărea dureri permanente. Uneori se ajunge la carieri excesive. În schimb, recomand detartrajul, un periaj profesional şi un air flow (jet de apă cu bicarbonat). Acestea sunt suficiente.

- Cum afectează tartrul dantura şi cât de des trebuie făcut un detartraj?
- Cam o dată la şase luni. Tartrul poate duce la retracţie gingivală şi poate fi inestetic.

Diabetul, SIDA şi bolile de inimă afectează tratamentul dentar
- Care sunt bolile care îngreunează tratamentul stomatologic?
- În cazul diabetului, te poţi lovi de reacţii alergice la anestezie, sângerare excesivă şi vindecare îngreunată. La pacienţii cu SIDA există riscul crescut de infecţii din pricina imunităţii extrem de scăzute. La bolile de inimă, din pricina medicamentaţiei anticoagulante întâlnite în multe cazuri, se produce sângerare excesivă şi există riscul de a nu se opri dacă nu se iau măsuri înaintea tratamentului stomatologic. Aici apare riscul vindecării întârziate. Sunt probleme şi cu pacienţii care au alergii la anumite antibiotice sau anestezice. În cazul sarcinii nu poţi face radiografii, iar acest lucru îngreunează procedura. Graviduţele nici nu pot fi tratate cu antibiotice.

- Ce recomandări faceţi pentru o igenă corectă?
- De două ori pe zi, dimineaţa şi seara, spălaţi-vă pe dinţi, între trei şi cinci minute! Folosiţi apa de gură şi mergeţi periodic la control! Un detartraj şi un periaj o dată la şase luni, maximum un an, sunt obligatorii.

- Când se recomandă proteza fixă şi când cea mobilă?
- Proteza fixă se poate face atunci când există un număr suficient de dinţi pe care se poate sprijini, în caz contrar se pot face combinări de proteze fixe şi mobile. În cazul lipsei complete se pot face doar proteze total mobile.

Strasurile lipite pe dinţi nu dăunează

- Pe lângă albire, în vogă mai sunt şi strasurile. Spuneţi-ne cum se aplică, cât rezistă, care este preţul unei astfel de accesorizări şi dacă poate avea efecte adverse?
- Este vorba despre cristale sintetice sub diferite forme şi culori ce se aplică printr-o substanţă adezivă, fără a afecta smalţul. Acestea se montează în cabinetele stomatologice, nu la saloanele de coafor sau cosmetică, aşa cum am mai întâlnit. Poate rezista între un an şi trei, iar aplicarea nu poate costa mai mult de 150 lei.