Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Se spune că niciodată nu preţuim un lucru la adevărata lui valoare până când nu-l pierdem. Aşa este şi cu sănătatea! Noi încercăm să atragem atenţia asupra sănătăţii sânilor, lucru esenţial pentru fiecare femeie în parte. Pentru a vă oferi o imagine completă, am apelat la cunoştinţele în domeniu ale doctorului conferenţiar universitar Petre Brătilă (foto), din cadrul Centrului Medical Euroclinic. Despre cum poate o simplă lovitură la sân să producă o tumoare sau despre mărirea sânilor cu ajutorul cremelor ce conţin hormoni estrogeni, aflaţi în interviul următor.

„Cel mai frecvent întâlnite sunt afecţiunile benigne”
- Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale sânilor?
- Afecţiunile sânilor sunt de două feluri: maligne şi benigne. Acest lucru înseamnă că unele sunt canceroase, celelalte nu. Cel mai frecvent întâlnite sunt afecţiunile benigne, ce se regăsesc mai ales în perioada reproductivă a femeii, iar cancerul de sân are o incidenţă destul de mare la noi în ţară, dar şi în lume.

- A scăzut media de vârstă a femeilor care au probleme de sănătate la sâni?
- Media de vârstă este cuprinsă între 55 şi 60 de ani pentru cancerul de sân, iar pentru celelalte afecţiuni este vârsta reproductivă a femeii, deci între 18 şi 45 de ani.

„Mamografiile se recomandă femeilor trecute de 35 de ani”
- Când şi cui i se recomandă o mamografie?
- Se recomandă tuturor femeilor trecute de 35 de ani, cu trimitere specială de la medic, o dată la doi ani, dacă nu au pe cineva în familie pe linie maternă care să fi avut cancer de sân. Pacientele care au în istoricul familiei aşa ceva trebuie să facă în fiecare an o mamografie.

- Ce reguli de bază trebuie să urmăm pentru a avea sâni sănătoşi?
- În primul rând, e necesar să fie respectate controalele periodice la medic, ce se fac cel puţin o dată pe an. O altă regulă, pentru mame, ar fi alăptarea la sân, iar în rest trebuie urmate normele de igienă, de alimentaţie corectă şi de absenţă a fumatului.

- De ce nu toate mamele îşi pot alăpta copiii?
- Acest fapt depinde de structura fiecărei femei în parte, de structura glandei respective, de secreţia de hormoni ce controlează sânul, de echilibrul nervos şi matern. În plus, trebuie luaţi în calcul şi factorii alimentari... Sunt foarte multe aspecte ce influenţează alăptarea. Oricum, mamele care nu alăptează nu au probleme în general. Pot apărea unele complicaţii minore, lipsite de repercusiuni.

- Cât de des ar trebui să ne autoexaminăm?
- Cam o dată pe lună pentru femeile peste 30 de ani.

„Nu există exerciţii pentru tonifierea sânilor!”
- Sutienele afectează sânii?
- Nu-i afectează în niciun fel! Sunt chiar anumite afecţiuni (macromastie, de exemplu) în care se recomandă purtarea sutienului, mai ales la sânii mari. Sânii nu se lasă, aşa cum se spune, deoarece nu se susţin prin ligamente. Este vorba despre structura glandei respective, ce se retrage cu timpul, făcând loc ţesutului adipos, şi atunci este normal ca sânul să cadă.

- Se pot face anumite exerciţii pentru tonifierea sânilor?
- Nu! Nu există aşa ceva! Există pentru musculatura pectorală. Trebuie să menţionăm faptul că sânul nu este un organ muscular, ci este un organ ce se află aplicat pe peretele toracic, iar suportul pe care îl are el, respectiv muşchii pectorali, sunt cei care trebuie întreţinuţi.

- Loviturile la sâni ar trebui să ne îngrijoreze?
- Sigur că da, pentru că în locul în care s-a produs lovitura, mai ales dacă este una mai puternică, se formează un cheag de sânge, care, după ce se retrage, lasă o urmă în acel loc, iar din substanţa respectivă, ce se numeşte hemosiderină - o substanţă iritantă pentru structura sânului -, pot apărea diferite tumori. Este recomandat ca după lovituri şi după apariţia vânătăilor să se meargă la medic. De obicei se urmează un tratament cu un unguent antiinflamator.

„Hormonii estrogeni sunt periculoşi”
- Există multe mituri despre plante ce pot determina creşterea sânilor. Cât adevăr şi câtă ficţiune se ascunde în spatele marketingului?
- Medicina alternativă este altceva decât medicina ştiinţifică, pe care o practicăm noi. Singura substanţă ce poate să producă o creştere a sânilor este hormonul estrogen, dar aici există un risc. Aceşti hormoni favorizează cancerul de sân, iar folosirea lor în exces poate sensibiliza glanda mamară şi să o facă, mai târziu, receptivă la tumorile maligne!

- Cunoaşteţi asemenea medicamente pentru augmentarea sânilor?
- Da. De obicei sunt creme ce conţin hormoni estrogeni. Pot ajuta într-o oarecare măsură. Spre exemplu, transsexualii se tratează cu astfel de creme.

- Deşi încă e frig afară, ne gândim la vacanţa de vară. Expunerea topless la soare ne afectează?
- Desigur! În special persoanele cu pielea deschisă la culoare şi cele care prezintă aluniţe pe corp. În general, expunerea topless nu este indicată! Soarele este un factor promotor pentru cancerul de piele şi cel de sân, pentru că există radiaţiile ionizante. Personal, recomand purtarea costumului de baie şi expunerea ponderată la soare.

„Sânii nu se lasă, aşa cum se spune, deoarece nu se susţin prin ligamente. Este vorba despre structura glandei respective, ce se retrage cu timpul, făcând loc ţesutului adipos, şi atunci este normal ca sânul să cadă”