Main menu

header

de Anda Postolache

Din totalul populaţiei mondiale, cam 1% suferă de poliartrită reumatoidă, iar în România sunt peste 200.000 de astfel de bolnavi. S-a constatat că numai 80% dintre aceştia răspund la tratamentele clasice, constând în antiinflamatoare, corticosteroizi, terapii de fond sau imunosupresoare. Există, din fericire, abordări noi ale vindecării: terapiile biologice.

Ameliorează semnificativ manifestările clinice
Terapiile biologice sunt metode de tratament ce folosesc sistemul imun al pacientului pentru a lupta cu boli grave, pentru care nu s-a descoperit un alt tratament eficient. Pe scurt, terapiile acestea pot fi explicate astfel: substanţele produse de organism sau sintetizate în laborator sunt folosite pentru a relansa direct sau a reface sistemul natural de apărare al organismului în lupta cu boala. Acest tip de tratament este numit şi bioterapie sau imunoterapie.
În ultima vreme, la nivel mondial se descoperă din ce în ce mai multe despre biologia moleculară şi genomul uman. Aceste lucruri au făcut posibilă crearea unor terapii, numite biologice, ce ameliorează semnificativ manifestările clinice ale bolnavilor de poliartrită reumatoidă, de spondilită anchilopeotică, suferinzilor de boala Crohn severă, activă şi cu fistule. Acelaşi tip de tratament dă rezultate bune şi în cazul uveo-meningitelor, sarcoidozei pulmonare şi artritei psoriazice.

Întăresc sistemul imunitar
Terapiile biologice au apărut în urmă cu circa 30 de ani, cele mai cunoscute astfel de preparate fiind interferonii. Nu trebuie confundate însă cu terapiile naturale. Cele biologice au la bază cercetări medicale ştiinţifice de laborator, ce se adresează microstructurilor din celula umană.
Aceste tratamente sunt „modificatori ai răspunsului biologic al organismului”, explică academician profesor doctor Victor Voicu. Folosirea unui astfel de tratament se impune atunci când se produce o perturbare gravă a echilibrului organismului, intervenindu-se din afara sa cu componente ce au un rol esenţial în funcţionalitate. Terapiile biologice sunt o abordare nouă a vindecării, iar avântul lor în ultima vreme este deosebit de mare pe plan mondial. Au un rol important în controlul acţiunii imunitare împotriva propriului organism. „Toate acestea pornesc de la faptul că s-a descoperit genomul uman, că ştim mai mult despre această zestre a organismului, despre faptul că există o moştenire genetică în sensul bun, dar şi una de predispoziţie spre anumite boli. S-a ajuns la concluzia că sunt nişte factori pe care am putea să-i controlăm. Fie administrăm ce lipseşte, fie combatem excesul. Este important de ştiut ce anume determină apariţia bolilor, şi acest lucru se numeşte «ţintă». Terapiile biologice de genul anti-TNF tratează afecţiuni grave, invalidante, de genul poliartritelor, spondilozei anchilopoetice, psoriazisului. TNF-ul este un factor de necroză tumorală şi are implicaţie în procesul inflamator. Excesul lui duce la acele inflamaţii cronice menţionate. Terapiile biologice generează nişte rezultate cu totul deosebite”, spune academician Victor Voicu.

„Evoluţia bolii este stopată”
În lume sunt tratate milioane de oameni cu acest gen de produse, iar pe piaţa românească sunt trei astfel de preparate. Terapia cu Infliximab, de exemplu, s-a descoperit în anii ’90, iar la noi se aplică de trei ani. Doctor Victor Voicu atrage atenţia asupra faptului că nu toate formele de boală din cele menţionate se tratează astfel, deoarece terapia este foarte scumpă, ci numai cele care nu răspund la alt tratament, pentru a nu se risipi această „armă” în mod eronat. „Este vorba despre o ştiinţă şi despre o conştiinţă” în selectarea celor care sunt supuşi perfuziilor cu Infliximab. „Am văzut în literatura de specialitate cazuri stabilizate după unul-doi ani şi care se menţin fără repetarea tratamentului. Evoluţia bolii este stopată, obţinându-se rezultate absolut spectaculare”, adaugă academician Victor Voicu.

Poliartrita reumatoidă, foarte răspândită
Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă formă de reumatism inflamator, declanşându-se la persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani, în special la femei. Peste jumătate din pacienţi îşi încetează activitatea profesională în primii cinci ani de boală, iar la fiecare al cincilea pacient apare o invaliditate gravă în primii doi ani de evoluţie. Complicaţiile poliartritei determină o scurtare a duratei medii de viaţă cu cinci până la zece ani. Conform statisticilor, 20% dintre bolnavii cu poliartrită reumatoidă nu răspund la niciunul dintre tratamentele clasice.

Academician doctor Victor Voicu este medic şi farmalog, şeful catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi membru titular al Academiei Române

Liga Română contra Reumatismului

Terapiile biologice perfuzabile, aplicate numai sub asistenţă medicală, dau rezultate satisfăcătoare. Pentru a beneficia de un astfel de tratament este nevoie de înscrierea într-un program special, derulat la nivel naţional, şi de aceea trebuie ca medicul specialist curant să îşi înscrie pacientul. Selectarea bolnavilor se face la nivel judeţean, pe bază de dosare, selectându-se cazurile cele mai grave, iar Casele de Asigurări de Sănătate decontează tratamentele, în funcţie de buget. Pacienţii se pot adresa Ligii Române contra Reumatismului, cu sediul în Str. Thomas Masaryk nr. 5, Sector 2, Bucureşti, unde pot deveni membri ai uneia dintre asociaţiile de pacienţi cu boli reumatice din România. Se pot adresa şi în scris acestei ligi dacă doresc să devină membri, la OP 31, CP 64, Bucureşti.