Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Printre cauzele sinuzitei se numără: infecţia dentară, inflamaţia permanentă a nasului, ce nu permite evacuarea secreţiilor din sinus sau o tumoare ce blochează orificiile de drenaj ale sinusurilor, urmată de infecţia secreţiilor. Un tratament corect al sinuzitei presupune depistarea şi înlăturarea cauzei determinante şi apoi prescrierea tratamentului corespunzător.

Intervenţiile chirurgicale rezolvă 80% din cazuri
Majoritatea specialiştilor recomandă tratamentul alopat ca soluţie imediată la această afecţiune. La baza acestuia stau adesea medicamentele antiinflamatoare şi analgezice. După necesităţi, se pot face şi inhalaţii sau pulverizări locale cu medicamente vasoconstrictoare, efectuate numai la recomandarea medicului curant. Mai există şi chirurgia endoscopică, prin care poate fi salvată structura normală a sinusurilor dacă pacientul se prezintă din timp la medic. În caz contrar, pentru persoanele care ajung mai târziu la o consultaţie specializată se poate apela la intervenţia chirurgicală clasică. Aceasta necesită o perioadă de recuperare mai mare, un concediu medical prelungit, fără posibilitatea de a mai depune eforturi fizice sau intelectuale. Metoda chirurgicală ar trebui să dreneze în mod corespunzător sinusurile infectate. Totuşi, nu elimină întotdeauna complet sinuzita, până la 20% din pacienţi necesitând o altă intervenţie.

Mierea împiedică multiplicarea bacteriilor
Mierea poate fi mai eficientă decât antibioticele în unele forme de sinuzită, afirmă cercetătorii canadieni de la Universitatea din Ottawa. Aceştia au iniţiat anul trecut un studiu, pe baza căruia s-a testat capacitatea mierii de a ucide bacteriile ce cauzează sinuzita. Se pare că aceste bacterii pot deveni, în timp, imune la acţiunea antibioticelor, mai ales dacă persoana care suferă de această afecţiune nu se tratează corespunzător, luând regulat medicamentaţia recomandată. „Mierea poate inhiba multiplicarea bacteriilor. Din acest motiv este folosită şi ca dezinfectant la copii, pentru curăţarea rănilor profunde. Astfel, nu este de mirare că putem utiliza acest produs apicol minune şi pentru eliminarea acestor bacterii, răspunzătoare de cele mai multe cazuri de sinuzită”, a declarat doctorul Ian Paul, unul dintre autorii studiului.

Doi litri de apă pe zi, un consum adecvat
În momentul în care aţi contractat o răceală sau o gripă, vizitaţi de urgenţă un medic şi urmaţi-i sfaturile în ceea ce priveşte medicamentaţia. Specialiştii spun că persoanele care nu au făcut un tratament corespunzător sunt mai predispuse la apariţia tulburărilor respiratorii şi a sinuzitei. De asemenea, este absolut necesar un consum adecvat de lichide (doi litri pe zi) şi eliminarea obiceiurilor nefaste cum ar fi fumatul.