Main menu

header

de Elena Şerban

Credeţi că este o glumă dacă vă spunem că puteţi controla tensiunea şi puteţi combate complicaţiile cauzate de diabet doar mâncând? Ei bine, nu! Unele fructe sau legume au în compoziţie anumiţi nutrienţi ce vă pot regla nivelul zahărului în sânge, pot proteja inima şi chiar vă pot feri de efectele diabetului. Printre acestea se numără: merele, scorţişoara, citricele, peştele de apă rece, fibrele, legumele, nucile, ceaiul verde etc.

Merele
Un studiu realizat de cercetătorii finlandezi arată că persoanele care consumă frecvent mere, dar şi alte alimente bogate în quercetină (un antioxidant din familia flavonoidelor) sunt cu 20% mai puţin supuse riscului de a se îmbolnăvi de diabet sau de boli de inimă. Alte surse de quercetină sunt: ceapa, roşiile, legumele cu frunze verzi şi fructele de pădure.

Scorţişoara
O jumătate de linguriţă cu scorţişoară administrată zilnic ajută celulele să fie mai „sensibile” la insulină. De aceea, conform Centrului de cercetări în domeniul nutriţiei din Beltsville (SUA), graţie scorţişoarei, celulele transformă zahărul din sânge în energie. S-a dovedit că, după 40 de zile în care persoane suferinde de diabet au luat scorţişoară zilnic, acestora le-a scăzut nivelul de zahăr din sânge şi, mai mult, sănătatea inimii era serios ameliorată. Avantajul acestui condiment este că poate fi consumat aproape cu orice alimente.

Fibrele vegetale
Texanii de la Centrul Medical Southwestern au descoperit că persoanele care mănâncă în fiecare zi o cantitate cuprinsă între 24 şi 50 g de fibre îşi normalizează nivelul zahărului în sânge. Mai mult chiar, o dietă bogată în fibre s-a dovedit, în anumite cazuri, mai eficientă decât unele medicamente antidiabet. Printre alimentele cel mai bogate în fibre se numără: fasolea, năutul, lintea, orezul brun, cerealele integrale.

Portocalele
Studiile arată că suferinzii de diabet au un nivel scăzut de vitamina C în organism. De aceea, pentru a regla această deficienţă ce poate cauza agravarea diabetului, este de preferat să consume foarte multe portocale, dar şi alte citrice.

Ceaiul verde
Studii recente au relevat că afecţiunile cronice cauzate de mâncărurile grase, de lipsa de exerciţii fizice, dar şi de consumul redus de fructe măresc riscul de boli cardiovasculare. Tot aceleaşi afecţiuni pot încetini capacitatea organismului de a absorbi zahărul în sânge. Cea mai bună soluţie de blocare a acestor lucruri este ceaiul verde, ce ajută la normalizarea glicemiei.

Spanacul
Spanacul, dar şi alte vegetale ce conţin din plin luteină, un antioxidant foarte bun pentru ochi, sunt excelente pentru diabetici, deoarece aceştia au în general probleme cu ochii. Aceste alimente sunt foarte bune şi pentru că ele conţin vitaminele B, fibre, fier, calciu şi vitamina C.

Peştele
Bolile cardiace afectează de două ori mai mulţi diabetici decât persoanele care nu suferă de diabet. Şi cum acest lucru este cunoscut, trebuie ca astfel de persoane să urmeze o cură cu acizi graşi Omega 3. Cea mai importantă sursă de Omega 3 este peştele: somon, macrou, sardine. De asemenea, aceşti acizi scad nivelul colesterolului rău din sânge.

Ciocolata
Cercetătorii de la Universitatea Tufts, SUA, au descoperit că tocmai ciocolata neagră stimulează producerea de insulină, o îmbunătăţire esenţială în prevenirea sau în tratarea diabetului de tip 2. Mai mult, această ciocolată a produs o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, a redus cantitatea de colesterol rău, îmbunătăţind funcţia vaselor de sânge. Cercetătorii avertizează că nu este bine să se exagereze cu consumul de ciocolată neagră, din cauza grăsimilor şi a numărului mare de calorii.

Carnea de vită
În afară de proteine, fier şi complexul de vitamine B ce se regăsesc din plin în carne, consumul acesteia mai are un avantaj: este vorba despre acidul linoleic conjugat. Aflat în componenţa cărnii de vită, acest acid gras natural reglează nivelul zahărului din sânge şi se pare că are şi reale proprietăţi anti-cancerigene.

- Două linguriţe cu oţet luate înainte de masă pot micşora serios nivelul zahărului din sânge.

Nucile

Persoanele care mănâncă nuci au şanse mai mari de a nu dezvolta boli de inimă decât cele care nu consumă aşa ceva. Şi cum despre diabetici se spune că sunt „abonaţi” la afecţiunile cardiovasculare, aceştia nu trebuie să ocolească nucile. Chiar şi cei care nu sunt bolnavi de inimă pot consuma cu încredere nuci, pentru a avea o sănătate perfectă. Din cauza numărului mare de calorii, este indicat să nu se mănânce mai mult de un pumn de nuci pe zi. Până acum nu s-a stabilit exact care e motivul pentru care nucile fac bine la inimă, dar se presupune că „vinovat” este un compus ce se numeşte tocotrienol.