Main menu

header

de Ana Trifan

V-aţi gândit vreodată că doar câteva picături din sângele dumneavoastră îi pot reda viaţa unui om? Că îl pot scoate din chinuri pe un copil bolnav sau readuce pe linia de plutire un accidentat? Din nefericire, puţini oameni donează sânge. De cele mai multe ori ne dăm seama cât de important este gestul de a dona abia atunci când cineva apropiat are nevoie de sânge şi un centru de transfuzii sangvine nu are cum să i-l ofere.

Pregătirile pentru recoltarea sangvină
Dar iată care sunt etapele prin care veţi trece dacă vă veţi hotărî să donaţi sânge. În primul rând, trebuie să vă asiguraţi că aveţi două-trei ore libere într-o dimineaţă în zilele de lucru. La centrele de transfuzie sangvină vi se va face un consult medical, pentru a stabili starea dumneavoastră de sănătate (inclusiv temperatură, greutate, înălţime, tensiune arterială etc.). Trebuie să completaţi, de asemenea, un chestionar cu întrebări, pentru a se stabili dacă în ultimele şase luni aţi fi putut contacta vreo boală. După ce vi se va afla grupa sangvină, veţi fi chemat în una dintre camerele în care se recoltează sânge. În afară de înţepătura de la început, recoltarea de sânge (450 ml) nu este dureroasă şi durează cel mult zece minute. Există alături de scaunul în care veţi fi aşezat aparatură ce dă informaţii despre cum decurge recoltarea sângelui şi veţi fi permanent supravegheaţi de asistente.

Un set de analize, o zi de concediu, bonuri de masă
Cei care au donat sânge primesc de la centrul de transfuzii o adeverinţă pentru o zi de concediu, încă una pentru un abonament RATB la jumătate de preţ, plus şapte bonuri de masă în valoare totală de 61 de lei. „De multe ori, donatorii sunt cazuri sociale. Pe o mare parte dintre ei suntem nevoiţi să-i refuzăm, dar acest lucru se face doar din motive medicale. Dacă acel om nu are o sănătate bună, este anemic, subponderal, i-am face un rău dacă am accepta ca el să mai doneze şi sânge”, explică medicul coordonator al Centrului de transfuzie sangvină, Doina Goşa.
După 48 de ore de la donare veţi putea merge la centrul de transfuzii pentru a vă ridica analizele, efectuate gratuit. „Analizele ce se fac la noi au un grad de siguranţă mult mai ridicat decât acelea de la un spital sau de la o clinică obişnuită. Dacă în mod normal analizele trec printr-un laborator, la noi trec prin două laboratoare, ce aplică fiecare câte trei metode. Deci putem spune că sângele este analizat de şase ori”, explică medicul. Primele recoltări ce se fac la centru dimineaţa sunt pentru pacienţii-copii care au nevoie de sânge.

E nevoie de grupa AB4 cu Rh negativ!
În acest moment, cele mai mari probleme intervin atunci când e nevoie de sânge cu Rh negativ, pentru că numărul persoanelor cu Rh negativ este foarte mic. „Se întâmplă să avem doar la două-trei  zile un donator cu grupa AB4, Rh negativ”, spune medicul Doina Goşa. În caz de urgenţă, sunt contactaţi de multe ori pacienţii cu grupe rare din baza de date a centrului. „Dai zece telefoane, până la urmă acceptă doar două persoane, iar când vin aici te trezeşti că s-a întâmplat ceva şi nu mai pot dona”, explică medicul. Noroc cu centrele din jurul Bucureştiului, Ploieşti, Buzău, Slobozia, Piteşti, care trimit şi ele sânge atunci când e nevoie.

Nu aşteptaţi ca vreunul dintre cei apropiaţi să aibă o problemă, pentru a merge să donaţi sânge! Gestul dumneavoastră va aduce unui om un zâmbet şi poate chiar îi va salva viaţa.

Condiţii pentru a fi donator

- Trebuie să aveţi vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;
- Greutatea să se încadreze între 58 şi 100 kg pentru femei şi 60-110 kg pentru bărbaţi;
- Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;
- Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
- Să nu aveţi sau să nu fi avut: hepatită, sifilis, TBC, diabet, boli de inimă, ulcer;
- Înainte de donare trebuie să mâncaţi un mic dejun uşor şi să nu consumaţi alcool. Cantitatea de sânge donat se reface în câteva ore. Instrumentele folosite pentru recoltarea sângelui sunt de unică folosinţă.