Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Yoga îmbunătăţeşte ritmul cardiac

Cercetătorii de la Institutul Quebec Heart and Lung, de la Universitatea Laval, din Canada, au descoperit că yoga poate scădea tensiunea arterială, ritmul cardiac în repaus și poate diminua riscul cardiovascular pe o perioadă de zece ani. Studiul care a generat această concluzie a dezvăluit că disciplina, care își are originea în India antică, este mult mai mult decât doar întindere musculară. De asemenea, specialiștii arată că yoga este benefică pentru pacienții cu antecedente cardiace și ar putea fi aplicată într-un cadru medical, cum ar fi programele de prevenție.

Noxele de birou favorizează declanşarea artritei reumatoide

Respirarea prafului și a fumului de la diferite noxe (vapori, gaze, solvenți) care sunt obișnuite la locul de muncă poate crește riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, avertizează un nou studiu, realizat în Suedia. Concret, majoritatea oamenilor cu un loc de muncă obișnuit petrec zilnic în jur de opt ore într-un spațiu care în timp îi expune la îmbolnăvire. Cercetarea a constatat, pe de o parte, că persoanele cu predispoziție genetică de a dezvolta boala suferă în timp de cea mai mare deteriorare a articulațiilor la birou, dar și foarte mulți dintre ceilalți voluntari au fost afectați, în grade diferite.

Ţigările electronice generează rapid dependenţă la copii tot mai mici

Cercetătorii de la Spitalul General pentru Copii din Massachusetts, SUA, au pus în evidență faptul că țigările electronice sunt mult mai periculoase decât cele clasice pentru copiii care se apucă de „vapat”, de la vârste tot mai mici. Mai grav, aceste dispozitive, ale căror efecte pe termen lung rămân necunoscute, generează rapid o dependență masivă, unii utilizatori de vârstă școlară trăgând din țigara electronică după cinci minute de la trezirea de dimineață. Potrivit experților, reacția ține de formula mai „gustoasă” a substanței care provoacă dependență, cunoscută sub numele de „nicotină protonată”.

Somnul insuficient creşte riscul de pierdere ireversibilă a vederii

Cercetătorii din China au realizat un nou studiu, în urma căruia a rezultat faptul că prea puțin somn, somnolența în timpul zilei, insomnia și sforăitul pot crește riscul de a dezvolta glaucom, boală care evoluează până la pierderea completă a vederii. Se estimează că afecțiunea va afecta aproximativ 112 milioane de oameni din toată lumea până în 2040. După ce a studiat datele a 409.000 de persoane din Marea Britanie, echipa de experți a identificat aproape 9.000 de cazuri de glaucom în grupul celor care au raportat probleme cu somnul.

Realitatea virtuală susţine recuperarea după AVC

Un accident vascular cerebral este un eveniment cu potențial letal, a treia cauză a împuținării anilor de viață din motive de dizabilitate. Oamenii de știință nu au găsit încă o modalitate de a înlocui celulele moarte ale creierului, dar realitatea virtuală ajută pacienții să se recupereze, după cum punctează Joseph Galea, de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, care a obținut rezultate în refacerea funcționalității mâinilor acestor pacienți. Utilizatorii își îndeplinesc sarcinile purtând o cască specială, asociată cu mănuși de captare a mișcării.