Main menu

header

de Elena Şerban

Anul acesta, la 16 aprilie, a fost inaugurat în Constanţa primul Centru de Medicină Hiperbară din România, sub îndrumarea doctorului Bogdan Cristian Ion. Dat fiind gradul de importanţă al acestui gen de terapie cu oxigen, ce poate fi considerată parte integrantă a medicinei generale, domnul doctor ne va povesti despre ce rol are medicina hiperbară în vindecarea bolilor.

Medicina hiperbară, recunoscută ştiinţific
- Să recunoaştem, medicina hiperbară este un domeniu foarte puţin cunoscut de omul de rând, dar care are multe beneficii. Trebuie să începem prin a explica termenul.
- Medicina hiperbară este o specialitate ce cuprinde oxigenarea hiperbară, supravegherea activităţilor de scafandrerie, dar şi a lucrului sub presiune, incluzând totodată şi medicina hipobară.

- Ce presupune oxigenarea hiperbară?
- Prin această metodă, recunoscută ştiinţific, se administrează oxigen ca medicament în condiţii de presiune crescută. Mărirea presiunii duce la creşterea solvabilităţii oxigenului în sânge, practic, cu această metodă terapeutică putem creşte cantitatea de oxigen prezentă într-un ţesut. În aceste condiţii, oxigenul dezvoltă proprietăţi terapeutice, în funcţie de concentraţie fiind cel mai puternic antibiotic, având un efect antiedematos, analgezic şi antispastic. Oxigenul este înregistrat de Ministerul Sănătăţii ca fiind un medicament ce poate fi administrat în condiţii hiperbare.

Ajută la recuperarea după paralizii cerebrale
- Cât de mult a pătruns acest tip de medicină pe teritoriul României?
- Medicina hiperbară în România se află la început, având o situaţie greu de descris şi de abordat. Există o serie de centre ambulatorii specializate pe tratamentul HBO (n.r. - oxigenare hiperbară) în indicaţiile cronice, acestea având posibilitatea, în caz de calamitate, să preia şi o serie de pacienţi pentru tratamentul de urgenţă. În România, pentru orice doctor de medicină hiperbară care îşi deschide un cabinet apasă o responsabilitate uriaşă, deoarece lipsa altor facilităţi hiperbare face ca preluarea urgenţelor să creeze numai animozităţi, fără posibilitatea de a trata indicaţiile cronice. În cazul unui pacient cu intoxicaţie cu monoxid de carbon, această cameră este blocată timp de şase ore, în Occident orice altă urgenţă fiind deviată către următorul centru de medicină hiperbară.

- Care este importanţa ei în paleta specializărilor medicale?
- Medicina hiperbară este o specialitate medicală cu aplicaţii în cadrul tuturor celorlalte specializări, de aceea accentul cade pe interdisciplinaritate. În neurologie, oxigenarea hiperbară, prin efectele la nivelul sinapsei, intervine tot mai mult în tratamentul recuperatoriu al unor afecţiuni grave cum ar fi paralizia cerebrală şi autismul. Terapia HBO ca atare are rezultate modeste, dar în combinaţie cu alte terapii gen kinetoterapie duce la potenţarea reciprocă a celor două, beneficiile apărând mult mai rapid decât dacă ar fi fost aplicate individual.

Stopează orice infecţie bacteriană
- Care sunt principalele indicaţii ale HBO?
- HBO poate fi aplicat în septicemii, gangrenă gazoasă, botulism sau infecţii cronice precum osteomielita, osteodiscita, borrelioza, actinomicoze, aspergiloze etc., practic orice infecţie bacteriană ce evoluează fulminant sau nu răspunde la tratament antibiotic. De asemenea, medicina hiperbară are o serie de efecte asupra unor neurotransmiţători, stimulând sau inhibând efectul acestora, astfel că în neurologie sunt descrise multe efecte pozitive în cazul autismului, paraliziei cerebrale etc. Pe lângă aceste indicaţii, HBO este singura metodă de tratament de urgenţă în cazul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, emboliei gazoase, accidentului de scufundare, sângerărilor masive, edemului cerebral, septicemiilor, gangrenei gazoase, dar şi a altor infecţii fulminante. În plus, şi celelalte embolii cerebrale pot fi tratate cu succes în cadrul unui concept terapeutic complet în care HBO este implementat, rata sechelelor în accidentul vascular cerebral scăzând drastic de la peste 80% la mai puţin de 20%.
Ca urmare a înfiinţării Centrului Pilot Naţional de tratament asociat Ortopedie - Oxigenare Hiperbară, coordonat de Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, într-un timp scurt am reuşit să avem o cazuistică destul de importantă, formată din fracturi, sindrom de zdrobire, osteomielită, necroză septică osoasă. În plus, putem spune că am început tratamentele în cazul unor copii cu autism şi tetraplegii spastice.