Main menu

header

886 15 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Un spray nazal care combină puterile a două substanțe ar putea trata cu succes și chiar preveni cele mai răspândite forme de demență. Formula inovatoare a fost dezvoltată în Japonia și combină un antibiotic cu resveratrol, antioxidant care se găsește în plante.

Abilități cognitive ameliorate semnificativ

După mai multe serii de teste, cercetătorii de la Universitatea Osaka au realizat forma finală a unui spray nazal în care există antibioticul numit rifampicină și resveratrol, iar rezultatele experimentelor pe animale de laborator au fost atât de încurajatoare, încât studiile clinice sunt programate în viitorul foarte apropiat. Oamenii de știință au realizat noua formulă pentru adresabilitate în cazuri de Alzheimer, demență frontotemporală sau demență cu corpi Lewy, trei dintre principalele forme ale bolii neurodegenerative. Combinația dintre medicamentul generic și suplimentul alimentar resveratrol, administrată intranazal, permite o profilaxie mai sigură și mai eficientă. Concret, abilitățile cognitive ale exemplarelor testate s-au îmbunătățit semnificativ după ce echipa le-a injectat cocteilul chimic în nas de cinci ori pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Restaurează sinapsele care conectează neuronii

Testele de după tratament au arătat că animalele folosite în experiment aveau mai puține proteine toxice care joacă un rol major în debutul demenței. De asemenea, comunicarea dintre neuroni s-a îmbunătățit semnificativ, spray-ul restaurând sinapsele care conectează aceste celule nervoase ale creierului. „Convertit la o doză umană, am estimat administrarea a 0,081 mg/kg/zi. În prezent, rifampicina este prescrisă la 10 mg/kg/zi ca antibiotic și, în comparație cu aceasta, am confirmat efecte la o doză mult mai mică”, explică cercetătorul Takami Tomiyama, de la Universitatea din Osaka. Studiile anterioare ale echipei au evidențiat faptul că resveratrolul stimulează funcționarea ficatului, pe care îl ține astfel la adăpost de efectele secundare ale antibioticului. După ce au adăugat antioxidantul, cercetătorii au constatat că nivelurile de enzime hepatice din sânge - un marker de deteriorare care crește la administrarea de rifampicină - au rămas normale. În plus, o substanță chimică numită BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), care este vitală pentru învățare, a sporit în centrul de memorie al creierului.

„Rezultatele cercetării noastre indică faptul că această combinație cu doză fixă este superioară tratamentelor anterioare atât în ceea ce privește siguranța, cât și eficacitatea“ (Takami Tomiyama, Universitatea Osaka)

Remediu pentru criza de sănătate mintală

Lumea se confruntă cu o „criză” a demenței, pe măsură ce populația continuă să îmbătrânească. Estimările arată că la nivel global, cazurile se pot tripla, ajungând la 150 de milioane de persoane, până în anul 2050. „Numărul de pacienți cu demență a crescut în întreaga lume, unele surse prevăd o dublare a pacienților la fiecare 20 de ani. Studii recente au arătat că anomaliile încep să apară în creierul pacienților cu demență cu mai mult de două decenii înainte de debutul bolii”, afirmă expertul Tomohiro Umeda. Autorii studiului consideră că spray-urile nazale ar crește transferabilitatea medicamentului la creier și ar spori și mai mult capacitatea tratamentului de a inversa simptomele demenței, notează revista Frontiers in Neuroscience.