Main menu

header

880 12 1de Roxana-Ioana Ancuța

Menținerea corpului hidratat este una dintre cele mai importante misiuni pe care o avem în ceea ce privește sănătatea noastră. Acest lucru îl știm cu toții, dar oare câți dintre noi știm că apa caldă poate oferi mai multe beneficii organismului și pielii noastre decât s-ar crede? Asta o spun specialiștii în multe studii publicate, punând accent pe faptul că un consum zilnic de apă caldă, la temperaturi potrivite va face diferența. Medicii ne sfătuiesc să bem 11 până la 16 pahare cu apă în fiecare zi, în funcție de stilul de viață pe care-l avem și de nevoile corpului nostru.

Ameliorează răceala

Consumul de apă caldă dimineaţa poate reduce simptomele infecțiilor tractului respirator superior, cum ar fi nasul care curge și nasul înfundat, dar ameliorează şi durerile din gât. De asemenea, consumul de apă caldă pe stomacul gol activează și stimulează metabolismul, ducând la arderea mai multor grăsimi pe tot parcursul zilei. Mai ajută la curățarea intestinelor și la eliminarea deșeurilor alimentare din organism care pot provoca flatulență, și la excesul de apă din organism. Cercetătorii susţin că un consum de 500 ml apă caldă înainte de masă creşte metabolismul cu 30%. Durerea de stomac poate apărea din cauza tulburărilor tractului digestiv încărcat, de obicei, cu deșeuri prinse în intestin, provocând constipație și dureri abdominale. Consumul de apă caldă poate ajuta intestinele să se contracte pentru a accelera procesul de eliminare a acestora. În plus, activează tractul digestiv, pentru că apa funcționează ca lubrifiant al organelor, asigurându-le o bună hidratare.

Recomandată în cazul dinţilor sensibili

Un alt beneficiu ar fi acela că reduce durerile menstruale şi elimină toxinele din corp. Atunci când beţi apă caldă, temperatura corpului crește și activează sistemul endocrin, facilitând transpirația, astfel sunt evacuate toxinele, iar porii pielii sunt curățați. De asemenea, este benefică pentru cei care au dinți sensibili şi carii. Se știe faptul că acestor persoane nu prea le este recomandat să bea apă rece, deoarece dăunează sănătății orale, în unele cazuri chiar deteriorând obturațiile dentare. Astfel, apa caldă oferă confort pentru dinții sensibili. Specialiştii recomandă să beţi apă caldă în fiecare zi, în mod regulat, pentru a ajuta organismul să ardă depozitele de grăsime, pentru a relaxa mușchii și a stimula fluxul sangvin care, la rândul său, ajută la întinerirea celulelor pielii.

Ayurveda, unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare holistică pentru întregul corp, apărut acum 6.000 de ani în India, recomandă, de altfel, să bem apă caldă

Elimină senzaţia de pişcătură a limbii

Dacă tocmai ați mâncat ceva condimentat și vă arde gura, nu vă grăbiți să stingeți senzația picantă bând apă rece. Nu este indicat. Încercați, mai bine, să vă răcoriți gura cu apă caldă. Este cea mai bună opțiune, dacă nu aveți la îndemână iaurt, miere sau lămâie. Umpleți-vă gura cu apă caldă, plimbați-o puțin prin cavitatea bucală, după care scuipați-o. Această metodă elimină toate condimentele rămase pe limbă. Consumul de apă caldă nu va vindeca nicio afecțiune, dar atât timp cât apa nu este fierbinte, riscul este minim, iar beneficiile sunt reale și veți observa, în timp, cum această simplă metodă de îmbunătățire a sănătății dă roade.