Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Treburile casnice scad riscul de boli de inimă

Cercetătorii de la Universitatea din California-San Diego au realizat o cercetare care arată că gătitul, aspiratul, grădinăritul și alte treburi casnice curente pot scădea chiar și cu două treimi riscul de deces din cauze cardiovasculare al femeilor în vârstă. Studiul a pus în evidență că persoanele care au petrecut patru ore pe zi efectuând „mișcări zilnice” de acest tip au avut un risc mai mic cu 62% de a muri din cauza bolilor cardiovasculare sau coronariene și cu 30% mai scăzut să sufere un accident vascular cerebral.

Vecinătatea determină longevitatea

Institutul de Tehnologie din Massachusetts a dat publicității rezultatele unui studiu care atestă faptul că mutarea în anumite locații poate avea un impact semnificativ asupra longevității. Potrivit experților americani, atunci când un bărbat în vârstă de 65 de ani se mută dintr-o zonă apropiată de metrou în alta, mai îndepărtată de acest mijloc de transport, speranța sa de viață crește cu peste un an. „Există un efect cauzal important între mortalitate, speranța de viață și locul în care trăiește un adult în vârstă”, explică specialistul Amy Finkelstein.

Expunerea la plumbul din benzină scade IQ

Un studiu recent, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Florida, relevă faptul că mai mult de jumătate din populația SUA a pierdut circa patru puncte de IQ din cauza expunerii la plumbul în benzină. Ca urmare a inhalării noxelor din eșapamentului mașinilor și a altor căi de contaminare, expunerea la combustibil cu plumb în timpul copilăriei a creat probleme de sănătate pe tot parcursul vieții pentru oamenii care trăiesc în această eră, iar daunele includ îmbătrânirea accelerată a creierului.

8.000 de paşi zilnic înjumătăţesc pericolul de moarte prematură

Cercetătorii americani de la Universitatea din Massachusetts Amherst au descoperit că a face 8.000 de pași în fiecare zi reduce cu până la 54% riscul de deces prematur al persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Echipa de experți a analizat concluziile a 15 studii care au reliefat efectul pașilor zilnici asupra mortalității din toate cauzele pentru aproape 50.000 de persoane de pe patru continente. „Ceea ce am descoperit a fost reducerea progresivă a riscului pe măsură ce numărul de pași crește, până când se stabilizează”, detaliază expertul Amanda Paluch.