Main menu

header

865 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Bacteriile rezistente la tratamentele curente ar putea fi eliminate grație unei descoperiri recente a experților americani, care au anunțat o nouă clasă de antibiotice care să contracareze microorganismele considerate de ONU una dintre marile amenințări la adresa sănătății publice mondiale.

Funcționează împotriva unei game largi de patogeni

Organizația Mondială a Sănătății a declarat bacteriile rezistente la antibiotice ca fiind una dintre primele amenințări pentru sănătatea publică la nivel mondial. Se estimează că până în 2050, infecțiile generate de această rezistență ar putea costa zece milioane de vieți în fiecare an. Aceasta este prima descoperire cu un astfel de potențial în mai bine de trei decenii. Potrivit cercetătorilor de la Institutul de Anatomie și Biologie Wistar, din SUA, noile medicamente funcționează împotriva unei game largi de bacterii, prin declanșarea sistemului imunitar adaptativ: molecule care se transformă în răspuns al organismului la invadatori, cum ar fi stafilococul auriu rezistent la meticilină sau Clostridium difficile. „Am abordat o strategie creativă, cu două direcții, pentru a dezvolta noi molecule care pot ucide infecțiile dificil de tratat, în același timp sporind răspunsul imun natural al gazdei”, explică Farokh Dotiwala, autorul studiului.

Tratament cu dublă acțiune, care implică imunitatea

Echipa de la Institutul Wistar s-a concentrat pe o cale metabolică esențială pentru majoritatea bacteriilor, dar absentă la om. Numită metileritritol fosfat, aceasta este responsabilă de supraviețuirea celulelor în majoritatea bacteriilor patogene. Având în vedere prezența largă în spitale a bacteriilor rezistente la tratamente, abordarea are implicații pentru întreaga lume medicală pe linia combaterii bacteriilor. Noua generație de antimicrobiene a fost denumită imuno-anti- biotice cu dublă acțiune. „Ne-am gândit că valorificarea sistemului imunitar pentru a ataca simultan bacteriile pe două fronturi diferite face dificil pentru acestea să dezvolte rezistență”, adaugă Dotiwala. În testele de laborator, cercetătorii americani au stimulat sistemul imunitar cu o activitate și o specificitate mai puternică de distrugere a bacteriilor decât cele mai bune antibiotice. În experimentele pe animale de laborator, sistemele imunitare au depășit inclusiv antibioticele tradiționale.

„Considerăm că această strategie inovatoare poate reprezenta un potențial răspuns în lupta mondială împotriva bacteriilor rezistente la tratamente, creând o sinergie între capacitatea de ucidere directă pe care o au antibioticele și puterea naturală a sistemului imunitar“ Farokh Dotiwala, Institutul de Anatomie și Biologie Wistar, SUA

Sănătatea microbiomului, crucială

În cadrul experimentelor, s-a demonstrat că toți compușii folosiți în acest proces s-au dovedit a fi netoxici pentru celulele umane. „Activarea imună reprezintă a doua linie de atac a strategiei”, afirmă expertul Kumar Singh, care a participat la studiu. De altfel, studii anterioare, derulate în cadrul Institutului Pasteur, din Franța, au pus în evidență faptul că în timp ce antibioticele ajută la combaterea agenților patogeni dăunători, acestea ucid și microorganismele bune. Ca urmare, cercetările au dezvăluit că păstrarea microbiomului organismului în cea mai bună stare de funcționare poate fi cheia pentru prevenirea acțiunii microorganismelor periculoase, rezistente la medicamente.