Main menu

header

865 13 1de Ştefania Băcanu şi Anca Flondor

Diagnosticul de cancer mamar este o lovitură pentru pacientă, însă ideea că poate rămâne cu un singur sân este o traumă ce o poate arunca în cea mai adâncă prăpastie a depresiei. Sunt femei care, însă, nu știu că beneficiază de operație de extirpare a tumorii, dar și de reconstrucție a sânului, complet gratuite. Ioana Tuhar (foto), medic primar chirurgie plastică reconstructivă și estetică, a răspuns celor mai frecvente întrebări legate de această cumplită boală care face tot mai multe victime.

„Afectează în special femeile de peste 50 de ani”

- În ce constă proiectul „Învinge cancerul”?

- Proiectul „Învinge cancerul” este realizat în parteneriat cu o organizaţie nonprofit, asociația „Pe Scurt”, şi constă în informarea populaţiei asupra tuturor aspec- telor legate de cancerul de sân. Este o campanie de conştientizare pe care, în primă fază, eu și colegii mei o vom desfăşura în mediul rural şi ne dorim ca, în timp, să ducă la diagnosticarea precoce şi la vindecarea mai uşoară a cancerului de sân. Vom oferi informaţii concrete despre factorii de risc, modul de prevenţie, dar şi de tratament al cancerului de sân, şi ne dorim să facem cât mai cunoscut Programul Național de Reconstrucție Mamară, desfășurat încă din 2014 de CNAS, prin care orice femeie cu cancer de sân poate beneficia de redarea formelor feminine fără costuri.

- După ce vârstă este pericolul mai mare de a dezvolta cancerul?

- Cancerul de sân afectează în special femeile de peste 50 de ani, însă poate apărea la orice vârstă. Din păcate, cazurile care se întâlnesc la cele sub 50 de ani sunt, în general, mult mai agresive și mai greu de manageriat. De aceea, este foarte important ca fiecare femeie să fie vigilentă cu schimbările prin care trece corpul ei, încă de la vârste tinere. În mod ideal, fiecare ar trebui să realizeze autopalparea sânilor cel puțin o dată pe lună, începând cu vârsta de 20 de ani, să efectueze o ecografie mamară anual şi o mamografie o dată la 12 luni, după vârsta de 40 de ani. Orice femeie ar trebui să se consulte cu ginecologul sau cu medicul de familie asupra sănătăţii sânilor săi.

„Primul pas este să ia legătura cu un medic oncolog”

865 13 2- Punctual, ce se întâmplă în cazul în care o femeie este diagnosticată cu cancer mamar? Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze?

- Primul pas este să ia legătura cu un medic oncolog care o va trece în evidență și care va stabili conduita de urmat. Există, în mare, două variante pe care acesta le va alege: în funcţie de tipul de cancer, poate opta fie pentru inițierea tratamentului oncologic (chimoterapie şi/sau radioterapie), urmat de tratamentul chirurgical, fie pentru tratament chirurgical inițial și apoi tratament oncologic. Aceste variații apar din cauza faptului că această boală prezintă numeroase forme şi pentru fiecare este standardizat alt tip de tratament. Ideea cu care ar trebui să rămână femeile este că, odată diagnosticată cu cancer de sân, nu trebuie făcut nimic înainte de a consulta un medic oncolog.

- Este decontată operaţia de extirpare a tumorii?

- Sigur că da. Absolut tot tratamentul unei paciente cu cancer de sân este decontat de statul român, aici fiind inclus tratamentul oncologic, chirurgical, radioterapia și intervenția de reconstrucție mamară. Orice persoană care prezintă o asigurare de sănătate valabilă beneficiază de această gratuitate.

„Controalele postoperator constau în examen clinic și mamografie”

- Odată scoasă tumora, există vreun pericol de recidivă, de extindere, sau femeia este în afara oricărui pericol?

- Riscul de recidivă nu dispare niciodată. El variază în funcție de tipul tumorii, de vârsta femeii, de tipul de tratament ales și de alți factori, și se situează, în medie, undeva la 10%. De asemenea, o femeie care a trecut deja printr-un cancer de sân, are șanse mai mari decât altele să facă şi la sânul celălalt.

- Ce se întâmplă după? Cât de des trebuie să vină la control?

- Controalele constau în examen clinic și mamografie o dată la şase luni, după intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii și, apoi, în fiecare an pentru tot restul vieții pacientei.

- Dacă sunt necesare şi alte intervenţii, cum ar fi mastopexia, se pot face?

- Femeile cu cancerele descoperite în stadii tardive extinse nu pot beneficia de aceste operaţii. Dacă este eligibilă pentru operația de reconstrucție mamară, în cele mai multe cazuri, va avea nevoie şi de operația de simetrizare a sânului sănătos, pentru ca, în final, cei doi sâni să arate la fel. Operația de simetrizare, care, în general, constă într-o ridicare a sânului sănătos (mastopexie) este, de asemenea, decontată de casele de asigurări de sănătate.

„Se foloseşte fie o proteză, fie un țesut propriu, recoltat dintr-o altă zonă”

- În ce constă reconstrucţia mamară?

- Reconstrucția mamară constă în înlocuirea țesutului pierdut, extirpat, fie cu o proteză mamară de silicon, fie cu un țesut propriu (mușchi și țesut adipos), recoltat dintr-o altă zonă (spate sau abdomen). Fiecare dintre cele două variante comportă atât avantaje, cât și dezavantaje care sunt prezentate pacientei înaintea intervenției chirurgicale. Chirurgul plastician, la finalizarea tuturor investigaţiilor, are datoria de a explica pacientei care soluţie consideră că i se potrivește cel mai bine, iar decizia asupra tipul de operaţie va fi luată împreună în echipa chirurg-pacientă.

- Poate pune în pericol sănătatea femeii?

- Nicio intervenție chirurgicală nu este lipsită de riscuri. În primul rând, există riscul anestezic. În al doilea rând, există riscul dat de prezența unui corp străin atunci când este aleasă varianta protezei mamare, sau riscul dat de operarea unei alte zone neafectate până atunci, în cazul în care se optează pentru varianta țesutului propriu. Însă, beneficiile obținute de pe urma reconstrucției mamare depășesc cu mult riscurile la care tocmai am făcut referire. Psihologii afirmă că trauma pierderii unui sân este echivalentă cu trauma unui deces în famile, iar această suferinţă poate fi vindecată doar prin reconstruirea sânului amputat.

„Tratamentul oncologic, chirurgical, radioterapia și intervenția de reconstrucție mamară sunt gratuite pentru persoanele care prezintă o asigurare de sănătate valabilă“

„Siliconul în sine nu poate duce la apariţia unei noi tumori“

- Siliconul poate contribui la formarea unei noi tumori sau este un mit?

- Siliconul în sine nu poate duce la apariția unei noi tumori. În ultima vreme se discută despre o nouă boală, un tip de limfom care poate apărea la pacientele la care s-au folosit proteze de silicon texturate, adică acelea care prezintă mici striațiuni cu rolul de a adera mai bine la țesutul pacientelor. Acest limfom este însă extrem de rar, fiind doar câteva sute de cazuri raportate în întreaga lume. În plus, este un tip de cancer foarte puțin agresiv care se vindecă în peste 90% dintre cazuri.