Main menu

header

862 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Autoritatea americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent un dispozitiv inovator, destinat îmbunătățirii vieții de fiecare zi a persoanelor care suferă de durere cronică.

Utilizează terapia cognitiv-comportamentală

EaseVRx este o cască de realitate virtuală care utilizează terapia cognitiv-comportamentală pentru a ajuta la reducerea durerii adulților. „Inspirația din spatele EaseVRx a fost crearea unei intervenții standardizate, de sine stătătoare, de înaltă calitate, prin care oamenii să poată dobândi un set de abilități pentru a reduce atât durerea, cât și impactul acesteia. Cu ajutorul EaseVRx, aceste efecte se pot obține în confortul propriei case și depășindu-se numeroasele bariere în calea îngrijirii eficiente a durerii”, explică Beth Darnall, directorul Laboratorului Stanford Pain Relief Innovations, din California.

Completează orice alt tratament medical

Dispozitivul EaseVRx conduce utilizatorii printr-un program de tratament de 56 de ședințe, efectuate zilnic, pe o perioadă de opt săptămâni. FDA argumentează prin faptul că, într-un studiu clinic al acestei căști, 46% dintre cei care au folosit-o au raportat o reducere de 50% a durerii, notează healthline.com. „Este cu adevărat extraordinar ce s-a obținut cu EaseVRx. Este un dispozitiv inovator și o descoperire în ceea ce privește modul în care conceptualizăm durerea și tratamentul acesteia. Chiar dacă nu va elimina necesitatea medicamentelor sau a altor intervenții, poate completa foarte bine orice alt tratament medical”, afirmă Darnall.

Potențează tehnicile de autoreglare

Există cercetări care arată că tehnologia care implică realitatea virtuală poate crește aderența la alte tratamente, cum ar fi exercițiile fizice, așa că utilizarea unei tehnologii similare poate fi utilă și pentru tehnicile de autoreglare. Potrivit psihologului Lora L. Black, de la Universitatea din Kansas, noul dispozitiv va fi util în îmbunătățirea efectului tratamentelor standard: „Aceasta pare a fi o bună utilizare a tehnologiei pentru a îmbunătăți tehnicile de autoreglare, care s-au dovedit a fi utile pentru durerea cronică. De asemenea, un astfel de dispozitiv poate servi și ca un supliment util pentru cei care fac tratament psihologic împotriva durerii cronice”.

„Oamenii pornesc căștile și se află într-o lume 3D captivantă, în care pot fi direcționați să interacționeze în contextul acelui mediu, pentru a afla despre rolul durerii în creier, cum aceasta există în sistemul nervos central și ce se poate face pentru a calma sistemul nervos“ (Beth Darnall, Laboratorul Stanford Pain Relief Innovations, California)

Masaj, kinetoterapie, electrostimulare

Terapia cognitiv-comportamentală este un tratament psihologic care poate fi utilizat într-o varietate de afecțiuni, pentru a îmbunătăți calitatea vieții. În cazul durerilor cronice, acest tip de terapie poate schimba modul în care oamenii simt durerea. „Valoarea beneficiului care este derivat din opioide tinde să fie de scurtă durată, din cauza modului în care organismul răspunde la opioide. În plus, există și risc de dependență sau supradozaj”, adaugă Darnall. Alături de realitatea virtuală, alte terapii fără efecte secundare care pot diminua durerea cronică sunt masajul terapeutic, kinetoterapia, fizioterapia, acupunctura, electrostimularea.