Main menu

header

861 14 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu

Pentru că suntem în sezonul rece, când organismul este mai expus pericolului de accidentări, trebuie să fiţi mai atenţi atunci când vă confruntaţi cu o fractură de os sau ligamente. În cazul în care s-a intervenit chirurgical şi bucăţile rupte nu s-au vindecat corect, apare pseudartroza, o anomalie care vine cu durere acută, deformare şi flexibilitate redusă a membrului afectat.

Se reface prin formarea unui ţesut nou

Pseudartroza reprezintă tratarea deficitară a unei fracturi. Este o articulație falsă care apare la încălcarea procesului de vindecare a membrelor afectate, care, dacă nu este abordată corect, poate duce la pierderea funcționalității. Însă, dacă este tratată corespunzător, se vindecă printr-un calus care înseamnă un ţesut osos nou format, ce sudează fragmentele rezultate în urma ruperii. Dacă acest calus nu se realizează nici în maximum două luni de la intervenţie, apare pseudoartroza. De regulă, se instalează mai des la pacienţii cu fracturi, unde perfuzia sangvină de la nivelul osului este deficitară şi, de asemenea, la persoanele care au suferit traumatisme severe osoase sau duble fracturi. Încă de la început, vă puteţi da seama şi singuri că suferiţi de pseudartroză. Dacă vă uitaţi atent, veţi observa că osul afectat nu este solid, ci desfăcut în două părți, care nu au crescut împreună după fractură. Din păcate, o astfel de patologie se poate trata doar pe cale chirurgicală, altfel, veţi rămâne cu „falsa articulaţie”. Dacă observaţi asta, mergeţi rapid la medic. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. La câteva luni după incidentul în urma căruia s-a produs ruptura, calciul începe să fie depus în cartilaj, iar ţesutul nou se transformă, treptat, în os, însă legătura finală apare abia la un an după fractură.

Se întâlneşte mai des la persoanele trecute de 60 de ani

La vârste tinere, pseudartrozele sunt mai rare decât la pacienţii trecuţi de 60 de ani. În plus, există anumite boli care sporesc riscul de afecţiune (ciroza, osteoporoza, osteopsatiroza etc.), dar şi tipul fracturii poate influenţa vindecarea. De exemplu, incidenţa calusului defectuos poate fi până la 10%, în urma fracturilor închise şi până la 30% pentru cele deschise. Pacienţii cu pseudartroză şi cu vindecare incompletă la examenul radiologic simt, de obicei, disconfort la locul fracturii după ce durerea iniţială, ce a însoţit trauma, a dispărut. Aceasta poate persista luni sau chiar ani întregi, şi îşi va păstra constanţa ori de câte ori vă folosiţi membrul afectat. Sudarea falsă are loc în încălcarea procesului de conectare fiziologică a oaselor tubulare. Cel mai des este întâlnită la coapse sau la glezne, mai rar se întâmplă în cazul membrelor superioare, umăr sau antebraţ. Diagnosticarea corectă și la timp asigură un tratament eficient. Inspecția vizuală dă un rezultat preliminar, în timp ce mișcările neobișnuite pentru os confirmă dezvoltarea patologiei. Dar, o imagine clară este obţinută după examinarea cu raze X a părții deteriorate în două proeminențe. În cele mai multe situaţii, pacienţii care au fost diagnosticaţi cu pseudoartroză ajung să fie operaţi pentru a se restabili osul fracturat şi pentru a începe corect procesul de vindecare. Dar, dacă în urma testelor decalajul nu a fost întârziat pe o perioadă lungă de timp, iar forma rotunjită a capetelor osului deteriorat arată corect, înseamnă că ţesutul nou s-a format întocmai şi vindecarea pacientului decurge normal.

Analizele de sânge sunt utile în investigarea cauzelor pseudartrozei. Pot indica o infecţie, anemie sau diabet

Se poate trata şi fără operaţie

Tratamentul pseudartrozei se poate realiza chirurgical, dar şi fără bisturiu, metode care sunt extrem de eficiente, mai ales dacă este vorba de- spre o consolidare întârziată. Una dintre ele, foarte eficientă, o reprezintă folosirea stimulatorului osos, pe care pacientul îl pune pe piele, deasupra zonei cu pseudartroză, şi-l lasă să acţioneze între 30 de minute şi două ore, depinde cum îl suportaţi. Pentru a fi eficient, acest tratament trebuie urmat zilnic. De asemenea, se mai poate folosi injectarea cu factori de creştere la nivelul focarului de pseudartroză. În tot acest timp, alimentația joacă un rol extrem de important. De aceea, nu trebuie să lipsească sursele bogate în calciu (brânzeturile slabe şi preparatele pe bază de lapte), pentru că ajută la formarea țesutului osos. Nu forţaţi zona afectată, urmaţi câteva şedinţe de masaj pentru a menține tonusul muscular şi purtaţi pantofi ortopedici, dacă leziunea a avut loc la membrele inferioare. Fumatul sau utilizarea nicotinei sub orice formă (mestecatul tutunului şi/sau utilizarea gumei de mestecat cu nicotină ori a plasturilor antitabac) inhibă în mod semnificativ vindecarea osului şi cresc riscul de pseudartroză.