Main menu

header

de Roxana Istudor şi Ştefania Băcanu

Donează sânge şi salvează o viaţă!

Alergătorii și susținătorii sportului din toată țara sunt chemați să doneze sânge în cadrul campaniei „My Blood is Gold”, ce se va desfășura în perioada 6-29 decembrie, și care are ca scop susținerea celor care sunt greu încercați de viață și au nevoie de transfuzie de sânge. Donatorii trebuie să fie sănătoși, să cântărească cel puțin 50 de kilograme și să îndeplinească regulile impuse de centrele de colectare. Există cel puțin o clinică de donare în fiecare județ, iar primele 300 de persoane care vor face dovada donării vor primi Kitul Donatorului. Campania este organizată de 321sport și anul acesta este prima dată când un astfel de proiect se transformă într-unul național.

Terapia cognitiv-comportamentală atenuează inflamaţiile

Atunci când o persoană suferă de dureri generate de afecțiuni cronice, poate apela la terapii cognitiv-comportamentale, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității din San Diego, SUA. Potrivit experților, acest tip de psihoterapie are efect direct și semnificativ asupra citochinelor responsabile cu procesul inflamator. Totodată, aceste intervenții fără efecte secundare pot avea impact benefic asupra sistemului imunitar, prevenind astfel boli grave, cum sunt cele cardiovasculare sau chiar cancerul.

Pauza de la dispozitivele electronice favorizează somnul

Un sondaj realizat de OnePoll în rândul a peste 2.000 de americani a constatat că 56% dintre respondenți își folosesc dispozitivele mai mult pentru petre- cerea timpului liber decât pentru muncă. Pe de altă parte, aproape 60 de procente din cei chestionați arată că acest tip de stres tehnic poate fi combătut cu succes prin pauze, care îi ajută să doarmă mai bine și să se simtă mai relaxați (48%). De asemenea, participanții la chestionare au menționat că se simt mulțumiți (31%) și liberi (29%) atunci când lasă deoparte dispozitivele electronice.