Main menu

header

855 14 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Eritrasma este o infecţie cutanată bacteriană, ce apare frecvent în regiunile axilară, inghinală şi în spaţiile interdigitale, în condiţii de igienă precară şi/sau umiditate crescută. Vorbim despre o afecţiune cauzată de bacteria Corynebacterillm minutissimum, şi se manifestă prin pete trandafirii simetrice. Elena Pîlșoiu, medic rezident dermatovenerologie, la Spitalul Clinic Colentina, ne-a vorbit despre prevalenţa acestei boli, când şi cum apare şi cum se poate trata.

„În condiții de umiditate și ocluzie, aceasta proliferează”

- Ce este eritrasma?

- Eritrasma este o infecție cutanată superficială, frecventă, localizată în spațiile interdigitale de la nivelul picioarelor, precum și în zonele de pliu, în special axilar și inghinal.

- Care sunt cele mai frecvente cauze de apariție?

- Afecțiunea este produsă de Corynebacterium minutissimum, o bacterie ce se regăsește în flora cutanată normală. În condiții de umiditate și ocluzie, aceasta proliferează și poate evolua cu apariția manifestărilor cutanate.

„Transpiraţia excesivă este unul dintre factorii de risc”

855 14 2- De la ce vârstă debutează?

- Cel mai frecvent afectează adulții și bătrânii, foarte rar copiii. Prevalența bolii este dificil de evaluat, deoarece mulți pacienți nu solicită tratament sau nu prezintă manifestări cutanate.

- Care sunt factorii de risc?

- Printre factorii de risc se numără transpirația excesivă, ocluzia, climatul tropical, igiena precară, vârsta înaintată, scăderea imunității. Condițiile care predispun pielea la ocluzie și umiditate contribuie, de asemenea, la apariția eritrasmei, inclusiv obezitatea.

„Se confundă cu dermatita seboreică”

- Care sunt bolile care pot genera această afecțiune?

- Eritrasma apare adesea la adulții sănătoși, dar pacienții diabetici, bătrânii sau cei cu o imunitate scăzută prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

- Se poate confunda cu o simplă urticarie sau alte boli de piele?

- Urticaria nu se regăsește printre afecțiunile care ar putea mima eritrasma. Evoluția acesteia, precum și manifestările cutanate sunt distincte. Desigur, eritrasma poate fi confundată cu alte boli, spre exemplu dermatita seboreică, intertrigo candidozic, tinea pedis, pitiriazis versicolor, psoriazis formă inversată, pityriazis rotunda etc.

„Se transmite rar de la o persoană la alta”

- Prin ce se diferențiază?

- Eritrasma se prezintă, de obicei, sub formă de pete roșii sau de culoare brun cu margini net delimitate. De asemenea, în zonele interdigitale de la picioare, tegumentul poate fi macerat, acoperit de scuame. Tinea pedis este o afecțiune care poate fi clinic imposibil de diferențiat de eritrasmă. Examenul micologic pozitiv în absența fluorescenței roșu-coral sugerează o infecție fungică. Cele două afecțiuni pot coexista. Dermatita seboreică și psoriazisul invers pot imita eritrasma în forma sa intertriginoasă. Dermatita seboreică este sugerată de prezența eritemului și a scuamei pe scalp, sprâncene sau pliuri nazolabiale. Plăcile de psoriazis inversat tind să aibă un aspect mai strălucitor în comparație cu eritrasma și pot fi însoțite de alte manifestări ale psoriazisului. Fluorescența caracteristică roșu-coral cu examinarea lămpii Wood distinge eritrasma de aceste tulburări.

- Se poate lua, este contagioasă?

- Deși este o afecțiune produsă de o bacterie, eritrasma se consideră a fi o infecție care se transmite extrem de rar de la o persoană la alta. În general, afecțiunea este asimptomatică sau ușor pruriginoasă.

„Se recomandă efectuarea unui test micologic”

- Există mai multe stadii ale bolii?

- Da, există, în funcție de localizare. Localizarea interdigitală - eritrasma apare frecvent între spațiile dintre degetele de la picioare, de obicei între patru și cinci. Poate fi prezentă scuama, iar tegumentul, macerat. Eritrasma interdigitală este asimptomatică sau pruriginoasă. Localizarea intertriginoasă - eritrasma intertriginoasă prezintă pete roșii, bine delimitate, localizate în zonele de pliuri, de exemplu în axile, regiunea submamară sau inghinală. Cu timpul, culoarea roșiatică inițială se schimbă în maroniu.

- Cum se stabilește diagnosticul?

- Diagnosticul eritrasmei se bazează pe aspectul clinic și prezența fluorescenței roșu-coral la examinarea cu lampa Wood. Pentru pacienții cu afectare interdigitală, se recomandă efectuarea unui test micologic pentru a putea evalua infecția concomitentă cu dermatofiți.

„Se tratează ușor în funcție de gradul de extensie a bolii”

- Când este indicat să mergem la medic?

- În momentul apariției primelor semne clinice este important să mergem la medic. Pacienții au, de obicei, tendința de a se trata singuri acasă, căutând remedii pe internet, care, de cele mai multe ori, pot agrava leziunile existente sau pot dezvolta rezistența la tratament.

- Cum se tratează?

- Diagnosticul de eritrasmă nu ar trebui să sperie pacienții. Este o afecțiune frecventă care se tratează ușor în funcție de gradul de extensie a bolii. De asemenea, trebuie luat în considerare costul terapiei, precum și posibilitățile financiare ale pacienților. Pentru formele cutanate limitate, aplicarea topică a cremelor sau a unguentelor ce conțin agenți antibacterieni precum acidul fusidic, clindamicina sau eritromicina este, de obicei, eficientă. Terapiile topice sunt, în general, aplicate de două ori pe zi timp de două până la trei săptămâni. Formele extinse de eritrasmă pot fi dificil de tratat cu terapii topice. Boala extinsă poate justifica terapia orală şi se administrează antibiotice. Vorbim despre o afecţiune care produce rar complicații. Afectarea interdigitală cu macerația tegumentului poate constitui o poartă de intrare pentru diverși agenţi microbieni care conduc spre infecții cutanate mai grave, precum celulita sau erizipelul.

„Eritrasma se prezintă, de obicei, sub formă de pete roșii sau de culoare brun cu margini net delimitate, iar în zonele interdigitale de la picioare, tegumentul poate fi macerat, acoperit de scuame“

„Este o afecțiune frecventă care se tratează ușor în funcție de gradul de extensie a bolii şi trebuie luat în considerare costul terapiei, precum și posibilitățile financiare ale pacienților“

„Se previne în condiţiile unei igiene optime“

- Putem preveni apariția eritrasmei?

- Eritrasma poate fi prevenită în condițiile unei igiene optime, precum spălarea regulată cu un săpun sau soluție antibacteriană, dar și uscarea zonelor de pliu sau interdigitale. De asemenea, încălțămintea trebuie întotdeauna să fie uscată înainte de purtare, iar lenjeria intimă schimbată în fiecare zi. În cazul transpirației excesive, se pot folosi antiperspirante şi produse speciale pe bază de clorură de aluminiu pentru igiena picioarelor. În cazul pacienților diabetici, se recomandă controale regulate și respectarea indicațiilor medicului diabetolog.