Main menu

header

852 14 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Hirsutismul sau pilozitatea în exces, mai ales în cazul femeilor, duce la situații extrem de jenante. Este cauzat de tulburări endocrine, cum ar fi cele determinate de tumorile glandei suprarenale sau Sindromul ovarelor polichistice, și apare, de regulă, pe față, în special la mustață, bărbie și sprâncene, pe abdomen, în zona periombilicală, pe torace, spate, zona superioară, și pe interiorul coapselor.

Apare la pubertate sau după menopauză

Hirsutismul afectează atât femeile, cât și copiii, și reflectă, de multe ori, o anumită caracteristică etnică, familială și, în unele situații, probleme medicale. Cel mai frecvent, apare la pubertate sau după menopauză. Vorbim despre o afecțiune ce poate fi declanșată de excesul de hormoni androgeni endogeni, secretați de glandele adrenale și ovare, a celor exogeni și de creșterea sensibilității foliculului pilos la niveluri normale de androgeni. Creșterea excesivă a părului se produce cu precădere în zonele corpului caracteristice sexului masculin, precum: buza superioară, obraji, uneori, perciuni, piept, spate, pe linia albă abdominal și fața internă a coapselor. Regiunea fesieră, a braţelor, a umerilor şi zona falangelor sunt mai rar afectate. Firul de păr este gros și negru, cu aspect masculin și se dezvoltă în timp. Afecțiunea este întâlnită la aproximativ 10% dintre femei, creează un stres psihologic semnificativ şi are un impact major asupra calităţii vieţii, pentru că induce un disconfort psihic important, cu izolare socială, diminuare a feminităţii, stimă de sine scăzută şi alte traume pentru persoana în cauză.

Se asociază cu musculatură corporală dezvoltată

Severitatea hirsutismului poate depinde de disponibilitatea crescută a androgenilor, din supraproducţia ovariană sau suprarenală, sau poate apărea secundar consumului exogen al unor medicamente. Există, însă, și o formă de hirsutism idiopatic sau constituţional, definit prin pilozitatea în exces prezentă la femei care nu însumează un număr mai mare de hormoni androgeni. De cele mai multe ori, este nevoie de o evaluare endocrinologică în vederea depistării unui dezechilibru hormonal subiacent. În stabilirea clară a diagnosticului, specialistul trebuie să țină cont de vârsta la care apare hirsutismul, progresia și extinderea părului, menarha (vârsta şi fertilitatea persoanei, şi regularitatea apariţiei), istoricul familial de hirsutism, modificări ale libidoului, ale vocii, administrarea medicamentelor, simptomele Sindromului Cushing, ale prolactinomului sau ale hipotiroidiei. Evaluarea hirsutismului implică nouă zone ale corpului androgen sensibile care sunt notate de la 1 la 4 puncte, în funcţie de densitatea și grosimea părului. Suma totală a punctajului definește prezenţa şi gravitatea afecțiunii la femeile de vârsta reproductivă. Hirsutismul se asociază de multe ori cu semne de virilizare (voce masculină), acnee, sâni mici, mărirea clitorisului, rărirea părului de pe cap, creșterea musculaturii corporale.

Rezistența la insulină este una dintre cauze

În ceea ce privește cauzele apariției hirsutismului, cele mai frecvente sunt etnia, adică femeile care provin din Africa de Sud, Orientul Mijlociu sau zona Mediteraneeană au o probabilitate mai mare de a dezvolta această afecţiune, rezistenţa la insulină, unele medicamente, cum ar fi cele care conțin hormoni androgeni, steroizi, unele antibiotice sau antiepileptice, Sindromul ovarului polichistic, hiperplazia suprarenală congenitală, tumori ovariene, tumori suprarenale, boala Cushing, obezitate severă, sau hipotiroidia. Sindromul ovarelor polichistice, foarte des întâlnit în rândul femeilor până în 30 de ani, se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal și anume prezența unui nivel ridicat de hormoni masculini androgeni și ovulație rară sau chiar absentă. Femeile afectate de Sindromul ovarelor polichistice se pot confrunta cu perioade menstruale neregulate sau prelungite, creștere în exces a părului, acnee și obezitate. Încă din adolescență, menstruațiile rare, dezechilibrate sau absente pot ridica suspiciuni privind Sindromul ovarelor polichistice, care se poate instala la maturitate.

Hirsutismul reprezintă o consecință a producției excesive de hormon sexual masculin (testosteron) sau a unei sensibilități sporite a foliculului pilosebaceu față de concentrația normală de androgeni

Tratamentul este necesar doar în situaţii medicale

852 14 2În primul rând, tratamentul pentru hirsutism este necesar numai în situația în care creează un real disconfort psihic pentru pacientă. Dacă răspunsul este da, se poate apela la terapia combinată farmacologică, la care se adaugă metodele directe de îndepărtare a părului, adică epilarea. Scopul tratamentului este de a trata cauza, dacă este cunoscută, dar şi de a îndepărta firele de păr deranjante. În cele mai multe situații, hirsutismul nu necesită rețete medicamentoase, dar în situația Sindromului ovarelor polichistice, care implică și tulburări de ciclu menstrual, medicul ginecolog poate recomanda contraceptive orale combinate pentru reglarea nivelului de hormoni din corp.