Main menu

header

843 14 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Natura este uimitoare - veninul uneia dintre cele mai otrăvitoare specii de păianjeni conține o moleculă cu potențial de a salva vieți. Pacienții care au suferit un infarct și cei care au primit o inimă prin intermediul transplantului pot avea viață mai lungă grație acestui venin altfel letal.

Blochează semnalul de moarte celulară

Păianjenul Fraser Island, din Australia, este o adevărată armă a naturii și dintre cei mai letali, grație veninului său specific, foarte puternic. Dar experții de la Universitatea din Queensland au descoperit că acest venin conține o moleculă uimitoare, capabilă să prevină daunele generate de atacul de cord și, de asemenea, să extindă șansele celor care așteaptă o inimă pentru transplant. „După un infarct, fluxul sangvin către inimă este redus, ceea ce generează o cantitate mai mică de oxigen pentru mușchiul cardiac, apoi intervine mediul acid care comandă celulelor să moară. Deși se studiază de decenii acest tip de daune, nu s-a descoperit o variantă de a opri acest semnal transmis celulelor și din acest motiv atacul de cord are o fatalitate atât de mare. Dar proteina Hi1a din veninul păianjenilor blochează semnalul dat celulelor, acestea mor într-o măsură mult mai mică și se văd îmbunătățiri semnificative”, detaliază specialistul Nathan Palpant.

Șanse în plus pentru cei care așteaptă un transplant

Un nou medicament care are la bază proteina din veninul acestui păianjen a fost testată expunând celule ale inimii factorilor de atac de cord. „Proteina din venin a blocat canalele care sesizează aciditatea mediului cardiac și s-a înregistrat o rată mult îmbunătățită de supraviețuire a celulelor”, adaugă Palpant. În cazul în care ar fi aprobat, medicamentul ar putea genera o transformare majoră în domeniu, întrucât în prezent nu există tratamente care să poată limita sau chiar preveni daunele generate de un infarct. „Tratamentul care are la bază proteina din venin de păianjen nu va ajuta doar sutele de mii de persoane care suferă un atac de cord în fiecare an, ci va da speranțe în plus celor aflați pe listele de așteptare pentru o inimă nouă și pentru care zece minute reprezintă o diferență enormă. Totodată, tratamentul ar putea fi administrat pacienților cu infarct încă din ambulanță, iar șansele de supraviețuire ar fi cu totul altele”, punctează expertul Peter Macdonald, de la Centrul de Cercetare Cardiacă „Victor Chang”.

Cercetări anterioare au pus în evidență faptul că veninul aceleiași specii de păianjeni poate limita daunele produse de accidentul vascular cerebral