Main menu

header

de Ana Trifan

- Metode chirurgicale ce vă scapă de obezitate

Când nu aţi reuşit să obţineţi cu dietă, sport sau tratament medicamentos pierderea de kilograme pe care o doreaţi, puteţi lua în considerare şi o intervenţie chirurgicală sau endoscopică asupra stomacului. Un inel gastric, un balon fixat în stomac, care să vă dea mai rapid senzaţia de saţietate sau chiar un bypass gastric vă pot ajuta să scăpaţi de obezitate. În acest număr profesor doctor Nicolae Iordache (foto), şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti, ne va vorbi despre metoda chirurgicală care vă poate scăpa de kilogramele în plus, şi anume balonul intergastric.

Renunţaţi la dulciuri!
Când orice dietă pe care aţi încercat-o pentru a slăbi s-a dovedit inutilă şi nici sportul sau medicamentele nu v-au ajutat să pierdeţi kilogramele în plus, puteţi lua în considerare şi montarea unui balon gastric. Senzaţia de „plin” pe care o dă balonul din stomac vă va ajuta să simţiţi că v-aţi săturat mai repede cu o cantitate mică de mâncare. Evident, va trebui să ţineţi cont şi de numărul caloriilor din alimentele pe care le consumaţi. Nu contează doar că mâncaţi mai puţin, ci şi ce, pentru că dacă nu puteţi renunţa la dulciuri, de exemplu, senzaţia de saţietate şi faptul că mâncaţi puţin, cantitativ, nu vă vor ajuta să scăpaţi de kilogramele în plus. Pentru a vă lămuri vă spunem că două ciocolate mari cântăresc doar 200 g, dar au peste 1.000 de calorii, pe când două mere, la aceeaşi cantitate, vă aduc puţin peste 100 de calorii în corp.

Pentru cei hotărâţi să mănânce corect
Profesor doctor Nicolae Iordache recomandă instalarea balonului la acei pacienţi „la care se vede o determinare, care sunt hotărâţi să respecte un regim alimentar”.
Balonul intragastric este indicat persoanelor care au indicele de masă corporală (IMC) de peste 40 sau acelora care au peste 35, dar prezintă anumite afecţiuni asociate obezităţii: diabet, boli cardiovasculare, boli ale sistemului respirator.
În cazul pacienţilor cu IMC peste 40, deşi la prima vedere şi celelalte metode de slăbire par să aibă rezultat (dietă, exerciţiu fizic, tratament medicamentos), s-a observat că, atunci când obezitatea este mare, pe termen lung, în peste 95% din cazuri, acestea dau greş. „Adică pacientul face un tratament, slăbeşte 20 kg într-un interval de trei-şase luni, însă, dacă-l urmăreşti de-a lungul anilor, se vede că pune la loc acele kilograme, eventual şi ceva în plus. Aşa că, în cazul acestora, singura soluţie este cea chirurgicală”, spune profesor doctor Nicolae Iordache.

Fără bisturiu
Introducerea balonului se face endoscopic, pe gură, deci nu e cazul să vă gândiţi sau să vă temeţi de bisturiu sau de cicatrice. Procedura de introducere a balonului durează cel mult o jumătate de oră, iar pacientul poate fi externat în aceeaşi zi. „Cu ajutorul endoscopului, balonul dezumflat se introduce în stomacul pacientului, se umflă cu circa 700 cm3 de ser fiziologic sau de aer. Apoi, balonul se deconectează şi este lăsat să plutească în stomac pentru o perioadă de şase luni. Ocupând o mare parte din stomac, pacientul se va sătura la o cantitate foarte mică de alimente, şi, în felul acesta, va avea jumătate de an pentru a se obişnui cu un alt mod de a se alimenta. Corpul nu va mai cere multă mâncare, iar purtătorul balonului va avea posibilitatea să reînveţe cum să mănânce corect”, explică profesor doctor Nicolae Iordache.

Mai slabi cu 25 kg în jumătate de an!
Balonul nu poate nici să iasă, nici să treacă în duoden, ci doar pluteşte în stomac. După şase luni, cu ajutorul unor anumite dispozitive, se extrage lichidul sau gazul din balon, apoi, cu o pensă specială, se extrage, tot cu ajutorul endoscopului, şi balonul dezumflat. Scoterea balonului nu durează mai mult de un sfert de oră.
De ce se ţine acest dispozitiv doar jumătate de an? Pentru că balonul se află în interiorul stomacului, deci sub acţiunea sucurilor gastrice. Şase luni este perioada pentru care producătorul garantează rezistenţa materialului din care este făcut balonul.
Dacă vă conformaţi sfaturilor medicului, respectaţi regimul pe care vi l-a prescris (mult mai relaxat decât cele impuse de dieteticieni) şi mai faceţi şi mişcare, balonul vă poate ajuta să pierdeţi până la 25 kg în jumătate de an. În plus, veţi putea spune şi că v-aţi reeducat corpul să se alimenteze corect.
Vă reamintim că, în cazul unei astfel de operaţii, puteţi beneficia de acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi de tratament din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, însă costul dispozitivului va fi suportat din bugetul dumneavoastră. Preţul balonului variază de la 800 la 1.000 de euro.
Citiţi în numărul următor despre bypass-ul gastric şi cum vă ajută această procedură chirurgicală să scăpaţi de obezitate. (va urma)

Dacă tratamentul conservator nu dă roade

Nu trebuie neapărat să ajungeţi în stadiul de obezitate morbidă pentru a apela la un balon intragastric. Persoanele care depăşesc cu puţin greutatea ideală, dar eşuează în toate tentativele de a slăbi au şi ele o şansă. „Mai există două categorii de pacienţi: fie supraponderali care au depăşit nu cu mult greutatea normală, să zicem cu zece kilograme, sau cu un IMC care este undeva până în 35. În general, la aceştia se recomandă alte tipuri de tratament, nu cel chirurgical. Există însă mulţi pacienţi care, făcând tratament dietetic, medicamentos, exerciţiu fizic, nu au slăbit sau, dacă au scăpat de kilogramele în plus, le-au recâştigat apoi rapid. Aceşti pacienţi la care tratamentul conservator nu a dat rezultat pot să aibă o şansă cu o metodă endoscopică, ce poartă numele de balon intragastric”, explică profesor doctor Nicolae Iordache.