Main menu

header

839 12 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Mult mai mult decât o simplă dietă în tendințe și cu foarte bune rezultate pentru menținerea greutății optime pe termen lung, postul intermitent se dovedește un adevărat aliat al sănătății, fiecare nou studiu evidențiind alte avantaje ale acestui tip de regim alimentar.

Modificarea răstimpului de acces la hrană

Cercetătorii de la Universitatea California, San Diego, au efectuat un studiu de amploare, care a evidențiat o nouă direcție de acțiune benefică a postului intermitent. Potrivit experților americani, acest tip de regim „este o strategie foarte eficientă de a evita apariția cancerului de sân”. În cadrul unor teste pe animale de laborator, specialiștii au observat la exemplarele studiate un declin accentuat al riscului de instalare a acestui tip de cancer, precum și de răspândire a tumorilor. Aceste rezultate au fost obținute prin restricționarea accesului la hrană al exemplarelor timp de opt ore. Cercetătorii pun efectul benefic pe seama adaptării acestui regim la ritmul circadian al organismului și a capacității postului intermitent de a îmbunătăți semnificativ echilibrul metabolic. „Creșterea riscului de cancer este legată de nivelul de insulină și de modificările ritmului circadian. Odată acestea reechilibrate, am constatat o reducere a tumorilor prin simpla modificare a răstimpului în care animalele au avut acces la hrană”, detaliază specialistul Nicholas Webster.

Echilibrare a insulinei, declin al metastazelor

Potrivit estimărilor Societății Americane a Cancerului, una din opt femei va fi diagnosticată cu cancer de sân pe parcursul vieții, la nivel mondial, ceea ce reprezintă un viitor număr alarmant de paciente. În aceste condiții, rezultatele obținute de experții californieni sunt considerate foarte promițătoare pentru scăderea riscului instalării cumplitei boli. Extinzând aria de cercetare spre metastazele produse de cancerul de sân la nivelul plămânilor, specialiștii au constatat, pe de o parte, că și obezitatea, și menopauza dezechilibrează masiv ritmul circadian, afectează nivelul de insulină și implicit cresc riscul de apariție a tumorilor, iar pe de altă parte că postul intermitent are ca efect scăderea nivelului de insulină și, pe cale de consecință, de extindere a cancerului. „Alimentarea într-un răstimp fix are efecte benefice asupra metabolismului fără să atragă iritabilitatea și senzația de foame pe care le pot genera restricțiile calorice”, explică Manasi Das, autor principal al studiului.

„Prin efectele benefice la nivelul metabolismului, postul intermitent se poate dovedi o posibilitate ieftină, ușoară și foarte eficientă de a scădea riscul instalării cancerului de sân“ (Manasi Das, Universitatea California, San Diego)

Se pot pierde şase procente din greutate

Nutriționiștii afirmă că orice formă de post intermitent determină scăderea în greutate. O serie de cercetări derulate pe subiecți umani supraponderali sau obezi au evidențiat că după câteva luni de post intermitent se pot pierde, în medie, șase procente din greutatea totală, fără alte restricții, doar cu evitarea alcoolului, a junk-food și a dulciurilor, reguli valabile pentru orice persoană care dorește să adopte un stil de viață sănătos. De asemenea, dacă se ia în calcul potențialul de pierdere a kilogramelor în condițiile adoptării acestui regim pe termen lung, beneficiile pentru siluetă, certificate și de numeroasele persoane publice care au adoptat postul intermitent, se pot dovedi spectaculoase.