Main menu

header

839 13 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Osteocondroza este o boală frecventă, ce apare la persoanele mai în vârstă. Această afecţiune se referă la problemele cartilajelor coloanei vertebrale, de unde şi numele „chondros”, care, în limba greacă înseamnă „cartilaj”. În plus, deseori, osteocondroza atacă şi discurile intervertebrale şi cele vertebrale şi, pe lângă durerile de spate, pot fi afectate şi organele interne. Dan Benţia (foto), medic specialist neurochirurg, ne-a vorbit despre această afecţiune, care sunt cele mai întâlnite cauze, cum se manifestă, de câte feluri este şi ce variante de tratament există.

„Riscul este mai ridicat la persoanele vârstnice”

- Ce este osteocondroza?

- Osteocondroza este o afecțiune a coloanei care atacă discurile intervertebrale, ceea ce duce la spasmarea musculară. Mușchii încep să apese pe nerv și pe vene, rezultatul fiind durerea. Osteocondroza este un proces degenerativ ce afectează şi discurile vertebrale. Riscul de a face această boală este mai ridicat la persoanele trecute de a doua tinereţe, şi mai ales la cele în vârstă. De asemenea, în categoriile cu risc ridicat sunt incluşi şi cei supraponderali, care fac puţină mişcare sau pacienţii care au suferit recent accidente dese la coloana vertebrală sau au depus o activitate fizică extenuantă.

- Care sunt cauzele care duc la apariția osteocondrozei?

- Principalele cauze sunt ereditatea, greutatea excesivă, boala de tip - talpă plată sau/şi traumele mecanice. Deoarece este o afecţiune care, aparent, poate fi suportabilă la început, cel mai sever se face vizibilă în faza întârziată, în momentul în care în locul afectat se formează puroi. Printre simptomele care apar la acel moment enumerăm durerile de la nivelul coloanei vertebrale și amorțeala membrelor.

„Apar ameţeli şi pete colorate în jurul ochilor”

839 13 2- Că tot aţi menţionat de simptome, ce simte bolnavul?

- Simptomele osteocondrozei pot fi dureri la nivelul umerilor și al brațelor, dureri de cap, amețeli, pete colorate în jurul ochilor, durere toracică şi dureri de spate care se extind la membrele inferioare și organele pelvine.

- De câte feluri este această afecţiune a coloanei vertebrale?

- Osteocondroza poate fi cervicală, lombară și toracică. La cervicală nu apare dintr-un motiv anume. Factorii de risc cel mai frecvent identificați de medicii neurochirurgi sunt traumatismele osoase, reducerea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate, dar şi presiunea pusă pe articulaţii. S-a observat că această boală apare și atunci când se practică activități sportive susținute. Ca şi simptomatologie, osteocondroza cervicală poate apărea şi se poate vindeca apoi fără ca persoana în cauză să ştie. Însă, de cele mai multe ori, există anumite simptome care pot fi deranjante, cum ar fi: schimbările temperaturii corpului, sunetele din ureche, pierderea temporară a cunoştinţei, scăderea acuității vizuale, ameţeală. Acestea sunt cauzate de întreruperea fluxului sangvin de la nivelul arterelor cerebrale. În momentul în care, în urma unui consult, se constată că pacientul ar putea suferi de această boală, medicul recomandă radiografie pentru a observa integritatea vertebrelor. După verificarea radiografiei și stabilirea diagnosticului, este important ca tratamentul primit să fie ales cu grijă, deoarece osteocondroza cervicală poate fi vindecată complet dacă este în stadiu incipient. În cazurile mai avansate ale bolii, ţinta este ţinerea sub control a simptomelor (în special a durerii) şi prevenirea altei degenerescenţe a discurilor intervertebrale.

„Pacientul trebuie să facă exerciții fizice şi să se îngrijească de postura zilnică”

- Ce se întâmplă în cazul osteocondrozei lombare?

- Osteocondroza lombară este o boală foarte răspândită în rândul femeilor şi al bărbaţilor, în egală măsură. Nu cred că există persoane adulte, cel puțin care să nu fi avut dureri în spate, în regiunea sacrală sau în extremităţile inferioare. Motivul apariției durerii este dat de comprimarea structurilor radiculare, compresiunea măduvei spinării, îngustarea arterelor şi avenelor. Potrivit statisticilor, 66% dintre pacienţi se plâng de dureri ale spatelui în zona inferioară. Acestea pot fi provocate de o varietate de factori, iar osteocondroza vertebrală este unul dintre ele. Pacientul care suferă de osteocondroză lombară simte durere în talie, rigiditate şi pierdere a flexibilităţii. Sarcina cea mai mare este în jurul gâtului şi în zona lombară a coloanei vertebrale, iar discurile intervertebrale sunt în mod special cele mai vulnerabile la osteocondroză, deoarece acolo se pune presiune.

- Şi osteocondroza toracică?

- Osteocondroza toracică se manifestă cu dureri în piept şi abdomen la ridicarea mâinilor. Disconfortul se augmentează atunci când respiraţi profund, vă mișcaţi, ridicaţi greutăți sau tușiţi o lungă perioadă de timp într-o singură poziție. Simptome dureroase apar în spațiul dintre coaste, astfel acestea devin permanente. Pentru a se trata osteocondroza regiunii toracice este necesar să se consolideze întregul corp, pentru a îmbunătăți imunitatea. Astfel, persoana diagnosticată trebuie să facă exerciții fizice, să se odihnească şi să se îngrijească de postura zilnică.

„Această boală poate duce la hernia intervertebrală”

- Ce complicaţii pot apărea, dacă nu se tratează?

- Fără tratament adecvat, această boală poate duce la distonie vasculară, hernie intervertebrală, încălcarea alimentării cu oxigen a creierului sau sciatică. Se recomandă analgezice și medicamente antiinflamatorii, proceduri fizice, acupunctura, masaj şi terapia fizică. Cea mai bună prevenire a bolii este formarea unei poziții adecvate din copilărie, întărirea mușchilor din piept, spate și abdomen printr-o activitate motorie corect realizată. În cazul în care persoana este sedentară, este obligatorie ocuparea unei poziții confortabile.

„Durerea se augmentează atunci când respiraţi profund, vă mișcaţi, ridicaţi greutăți sau tușiţi o lungă perioadă de timp într-o singură poziție“

„Factorii de risc cel mai frecvent identificați de medicii neurochirurgi sunt traumatismele osoase, reducerea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate şi presiunea pusă pe articulaţii“

„Intervenţia chirurgicală este necesară foarte rar“

- Când se intervine chirurgical?

- În aproximativ 90%-95% dintre cazuri, osteocondroza spinării este tratată printr-o metodă conservatoare (terapie exercițiu, fizioterapie, masaj, medicamente). Intervenția chirurgicală este necesară foarte rar și, de obicei, în cazurile în care afecţiunea survine pe fondul altor probleme ale spatelui (scolioza, hernia, spondilolisthezia). Cel mai des, chirurgia este necesară pentru osteocondroză severă în regiunea lombară, mai puțin frecvent la nivelul colului uterin și foarte rar la nivelul toracic.