Main menu

header

831 15 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Viitoarele forme de aport de vitamine ar putea fi complet diferite față de modelul actual. O demonstrează un studiu britanic, care propune injectarea fructelor de mare cu „gloanțe” cu vitamine.

Două scoici, tot necesarul nutrițional zilnic

O echipă de experți de la Universitatea Cambridge propune o nouă formă de administrare a vitaminelor, prin supraîncărcarea crustaceelor pentru consum cu toate vitaminele și nutrienții de care are nevoie o persoană în fiecare zi. Practic, această variantă ar însemna că o masă cu două astfel de fructe de mare ar asigura funcționarea organismului în repere optime. Capsulele vitaminizante sunt de foarte mici dimensiuni și ar putea rezolva problema globală a deficienței de nutrienți care se manifestă nu doar în țările sărace, ci și în zonele dezvoltate, în care foarte multe persoane consumă hrană nesănătoasă. În calitatea lor de surse de proteine de excepție, custaceele și în general fructele de mare pot fi fortificate cu nutrienții necesari metabolismului uman și astfel introduse în organism prin consumul zilnic, întrucât fructele de mare sunt ingerate integral, cu tot cu ceea ce au în interior înainte de a fi recoltate pentru hrana oamenilor.

Net superioare consumului de somon

Practic, o microcapsulă cu vitamine reprezintă hrana acestor viețuitoare înainte de a fi gătite și, odată cu ingerarea de oameni, ajung în organismul uman și hrana, și „glonțul” cu vitamine. Potrivit rezultatelor experimentelor, cel mai bun răstimp pentru administrarea capsulei cu vitaminele A și D este de opt ore înainte ca respectiva creatură să ajungă în farfurie. Potrivit experților, o astfel de scoică „armată” aduce consumatorului uman de 100 de ori mai multă vitamina A și de 150 de ori mai multă vitamina D decât aceeași porție în condiții normale. De asemenea, metoda face ca aceste crustacee îmbogățite să devină net superioare consumului de somon, pe care îl întrec de zeci de ori la aportul de vitamine.

„Am demonstrat că există o formulă ieftină și eficientă de a duce micronutrienți extrem de importanți într-o sursă delicioasă de proteine“ (David Willer, Universitatea Cambridge)

Sustenabilitate a hranei viitorului

Potrivit experților, prevalența deficienței de vitamine A și D este uriașă la nivel mondial, cu unele țări, cum este India, de pildă, înregistrând o carență majoră, de 85%, în rândul populației. De asemenea, în toată lumea, peste două miliarde de persoane au deficiențe nutriționale mai mult sau mai puțin grave, cu efecte semnificative pe termen mediu și lung și cu un impact masiv asupra sistemelor de sănătate publică. În aceste condiții, experții britanici se află în negocieri cu producători din industria fructelor de mare, pentru a testa viabilitatea noului proiect și a introduce BioBullet în consumul pe scară largă. „Suntem foarte entuziasmați de potențialul acestei formule, nu doar pentru alimentația globală, ci și pentru sustenabilitatea hranei viitorului și a creșterii valorii acesteia în cadrul consumului uman”, explică profesor David Aldridge. Un aspect foarte important pentru capacitatea acestei formule de a intra în producția de masă este faptul că „glonțul” cu vitamine nu crește prețul produsului decât cu 0,0056 dolari.