Main menu

header

de Ana Trifan

- Metode chirurgicale ce vă scapă de obezitate

Când nu aţi reuşit să obţineţi cu dietă, sport sau tratament medicamentos pierderea de kilograme pe care o doreaţi, puteţi lua în considerare şi o intervenţie chirurgicală sau endoscopică asupra stomacului. Un inel gastric, un balon fixat în stomac, care să vă dea mai rapid senzaţia de saţietate sau chiar un bypass gastric, vă pot ajuta să scăpaţi de obezitate. Profesor doctor Nicolae Iordache (foto), şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti, ne va vorbi despre metodele chirurgicale care vă pot scăpa de kilogramele în plus.

Indicat persoanelor cu indicele de masă corporală peste 40
Domnul profesor doctor Nicolae Iordache ne explică în ce constau aceste intervenţii şi cărui timp de pacienţi se adresează. „Pacienţii cu obezitate severă, care au indicele de masă corporală (IMC) de peste 40 sau cei care au peste 35, dar cu afecţiuni asociate obezităţii, cum ar fi diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, afecţiuni respiratorii, probleme cu articulaţiile, riscuri de afecţiune canceroasă sunt cei care pot apela la inelul gastric”, ne spune experimentatul chirurg.
Pentru instalarea inelului în jurul stomacului sunt acceptaţi şi acei pacienţi a căror IMC este sub 40, dar suferă de afecţiunile enumerate mai sus, deoarece se presupune că dacă operaţia îi face să scadă în greutate, atunci şi bolile vor avea o evoluţie favorabilă.
„Nu e un punct de vedere al nostru, ci a fost constatat de către un consiliu de experţi americani încă din 1990. Aceştia au studiat un număr mare de pacienţi şi au ajuns la concluzia că pentru grupa pacienţilor care suferă de afecţiuni asociate obezităţii, chirurgia este singura metodă eficace”, spune domnul profesor doctor Nicolae Iordache.
Instalarea unui inel pe stomac este o operaţie cu riscuri mici, pentru că nu se taie din stomac sau din intestin, iar pacientul poate reveni oricând pentru a i se scoate inelul, dacă doreşte acest lucru.

Senzaţia de saţietate apare rapid
Intervenţia se face pe cale laparoscopică, deci nu se taie abdomenul, ci, prin nişte incizii mici, între 0,5 cm şi 2 cm, se introduc nişte tuburi. Pe unul dintre aceste tuburi se introduce un telescop ataşat la o cameră de luat vederi, ce îi va arăta medicului ce se întâmplă în abdomen. Prin celelalte tuburi se introduc instrumentele de operaţie (pense, foarfece), cu care se realizează intervenţia, în timp ce chirurgul urmăreşte pe un ecran ce se întâmplă în interiorul pacientului. „Se montează un inel în jurul stomacului, la câţiva centimetri de graniţa dintre stomac şi esofag. Acest inel transformă stomacul într-o clepsidră inegală, cu o cameră foarte mică între esofag şi inel, şi o a doua cameră, în partea de stomac aflată sub inel. Mecanismul constă în faptul că alimentele ajung întâi în prima cameră, foarte mică, de 15-20 cm cubi. E de ajuns ca în această primă cameră să ajungă o foarte mică porţie de alimente, pentru ca receptorii din pereţii stomacului să transmită creierului impulsuri nervoase ce se traduc prin senzaţia de saţietate. Practic, pacientul simte că s-a săturat dintr-o cantitate foarte mică de alimente. Şi dacă el se opreşte şi simte că se poate opri, atunci înseamnă că va mânca la masă mult mai puţin”, ne declară medicul.

Operaţie suportată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
Inelul acesta, ce se instalează pe exteriorul stomacului, poate fi ţinut o perioadă îndelungată de timp, deoarece, în comparaţie cu balonul gastric, de exemplu, nu se află sub acţiunea sucurilor gastrice. Materialul din care este făcut inelul este siliconic, perfect biocompatibil.
În cazul unei astfel de operaţii, puteţi beneficia de acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi de tratament din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pacientul trebuie să plătească numai dispozitivul: inelul, în acest caz. În funcţie de tipul inelului şi de firma producătoare, preţul acestuia variază între 1.000 de euro şi peste 2.000 de euro. Pentru a putea face o comparaţie, vă spunem că o astfel de operaţie costă peste 5.000 de euro într-o clinică din străinătate.
În numerele următoare ale revistei citiţi despre balonul şi bypass-ul gastric şi despre modul în care vă ajută să slăbiţi. (va urma)

Ce este indicele de masă corporală?

Indicele de Masă Corporală (IMC) este un raport bazat pe greutatea şi înălţimea unei persoane adulte. Calcularea IMC este una dintre cele mai răspândite şi simple metode pentru identificarea gradului de obezitate.
IMC se calculează pentru adulţi cu vârste între 18 si 65 ani. Rezultatele nu sunt relevante în cazul copiilor, femeilor însărcinate, sportivilor (care au masă musculară mare) sau vârstnicilor.
Indicele de masă corporală se calculează împărţind greutatea exprimată în kilograme la înălţimea exprimată în metri la pătrat: IMC=m/(h2).
De exemplu, o persoană cu o greutate de 60 kg şi o înălţime de 1,70 m, va avea IMC de 20,8.

Valorile IMC

IMC mai mic de 18,5: sunteţi subponderal şi ar trebui să vizitaţi un medic pentru a evalua starea de sănătate;
IMC între 18,5 şi 24,9: aveţi o greutate normală;
IMC între 25 şi 39,9: sunteţi supraponderal sau obez;
IMC mai mare de 40: obezitate morbidă. Mergeţi imediat la medic!