Main menu

header

826 15 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

A fost descrisă pentru prima dată de Sir John Paget în 1876 și este, potrivit specialiștilor, a doua cel mai des întâlnită afecțiune osoasă, după osteoporoză. Boala apare îndeosebi la persoanele trecute de 50 de ani, mai ales la femei și este foarte rar diagnosticată la tineri. Ce este boala Paget și cum poate fi ținută în frâu, aflați în rândurile următoare.

Cauzează creșterea anormală a oaselor

Caracterizată prin creșterea anormală a oaselor, boala Paget are evoluție îndelungată. În mod obișnuit, boala afectează oasele pelvisului, ale coloanei vertebrale, femurul, craniul, tibia și osul brațului. În stadiile inițiale, țesutul osos este distrus și absorbit mult mai rapid decât în mod normal. În fazele înaintate ale maladiei, țesutul osos este înlocuit continuu prin reconstrucție osoasă. Nici până în acest moment, o cauză clară a apariției afecțiunii nu este cunoscută pe deplin. Specialiștii spun că există o probabilitate mare ca moștenirea genetică să fie de vină, pentru că 40% dintre pacienți pot prezenta boala la mai mult de un membru al familiei. Pe lângă ipoteza ereditară sunt și medici care spun că există anumiți viruși cu acțiune lentă, care sunt responsabili în dezvoltarea acestei boli. La nivelul țesutului osos al bolnavilor de Paget au fost găsiți virusul rujeolei și al rabiei canine, dar nu există însă dovezi clare că aceștia cauzează apariția afecțiunii.

La început, nu prezintă niciun fel de simptome

Aproximativ 70% dintre persoanele care suferă de boala Paget nu prezintă simptome. Atunci când acestea apar, cel mai des întâlnite sunt durerile articulare, durerile de gât și cele de șold. Există însă și alte simptome precum deformările osoase, pierderea auzului sau înțepături în urechi, durerile de cap, slăbiciune musculară și o căldură resimțită în zona afectată. Durerea osoasă, despre care suferinzii spun că este constantă și profundă, se agravează noaptea și, din acest motiv, se instalează insomniile. Poate fi ameliorată însă prin efectuarea de exerciții fizice. Pe de altă parte, există însă și pacienți care nu au dureri de oase semnificative. Mai mult, durerea poate fi cauzată și de una dintre complicațiile bolii, artrita. De asemenea, când maladia se cronicizează, se instalează fracturile și tulburările nervoase și de aici apar amețelile și tulburările vizuale.

Descoperită frecvent în urma durerii de șold

826 15 2În consecință, medicii vă sfătuiesc, dacă aveți dureri osoase sau constatați deformări osoase, să nu așteptați și să consultați imediat un specialist. Observarea timpurie a bolii Paget este esențială pentru a ajuta la reducerea numărului de complicații și diminuarea severităţii acestora care sunt asociate cu această afecțiune, respectiv osteoartrita, pietrele la rinichi, deformări ale oaselor, pierderea auzului. Pentru a depista boala, trebuie să ajungeți atât la medicul generalist, cât și la cel endocrinolog și reumatolog. Ulterior, este neapărat nevoie să fiți consultați de un medic ortoped, oftalmolog și otorinolaringolog. Dacă este necesară începerea de exerciții fizice pentru creșterea forței și rezistenței musculare, veți fi ajutat de un fizioterapeut. Specialiștii afirmă că cel mai des boala este descoperită în urma durerii de șold. Diagnosticul se pune pe baza unui istoric familial, examenul fizic, radiografia osoasă, teste de laborator, precum tomografia osoasă (pentru a identifica osul afectat), RMN (în cazul tulburărilor sistemului nervos), dar și tomografie computerizată axială, care este folosită adesea la oasele craniului. De asemenea, aveți nevoie de testul fosfatazei alcaline. Cel mai important indicator de laborator pentru boala Paget este fosfataza alcalină, care este o enzimă produsă de os. Odată pus diagnosticul, sunt necesare verificări regulate pentru ca medicul să monitorizeze evoluția bolii, iar acest lucru include teste sangvine sau urinare care măsoară cantitatea de substanțe chimice eliberate din os.

În cazurile ușoare, tratamentul constă în antiinflamatoare

Nu există niciun remediu pentru boala Paget, de aceea este posibil ca medicii să nu recomande un tratament până la apariția simptomelor. În cazurile ușoare, se administrează medicamente antiinflamatoare, respectiv aspirină, paracetamol sau ibuprofen, care sunt de ajutor la diminuarea durerii și inflamației. În cazurile avansate însă, se folosesc bifosfonații, ce reduc activitatea celulelor care remodelează osul. În unele cazuri, când maladia se agravează, se poate apela la intervenții chirurgicale. Asta se întâmplă mai ales dacă osul mărit începe să comprime nervii, dacă se dezvoltă artrita severă, precum și pentru a repara deformările osoase, articulațiile sau oasele rupte sau pentru a înlocui articulațiile. Opțiunile chirurgicale includ înlocuirea totală a articulației șoldului sau genunchiului și osteotomia, când se înde- părtează un fragment osos pentru a ajuta la remodelarea osului rămas. Trebuie să aveți multă răbdare pentru a vă vindeca, pentru că oasele afectate de boala Paget necesită o perioadă mult mai lungă de recuperare decât oasele normale. În plus, se pot utiliza diverse dispozitive ortopedice pentru a ajuta la mers și pentru a reduce riscul căderilor, de la bastoane ortopedice cu trei sau patru picioare la cârje cu sprijin subaxilar sau cârje pe antebraț și cadre de mers.

Chiar dacă aveți noroc și boala devine inactivă la un moment dat, veți face testele odată la trei luni, pe toată durata vieții

Este foarte importantă o alimentație corespunzătoare, care să cuprindă cantități adecvate de calciu și de vitamina D pentru a menține oasele sănătoase

Menţineţi greutatea corporală

826 15 3Pacienții cu boala Paget trebuie să evite căderea. În acest sens, podelele trebuie să fie mereu curate și covorașele mici îndepărtate. Se recomandă să vă mențineți greutatea corporală, să faceți jogging, să urcați scările, să dansați și chiar să ridicați greutăți pentru întărirea oaselor. Atenție, nu trebuie sub nicio formă să creați tensiune pe oasele afectate de această maladie. Exercițiile fizice se aleg doar sub directa îndrumare a unui fizioterapeut. În cazul pierderii auzului, se vor folosi aparte auditive. De asemenea, medicii recomandă să țineți un așa-numit jurnal al durerii, în care să spuneți tot ce aveți pe suflet. Vă va fi de mare ajutor pentru psihic. Nu în ultimul rând, acupunctura și tehnicile de relaxare ajută la diminuarea durerii.