Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

„Burta de bere“ scurtează viaţa

Chiar dacă o persoană este slabă, așa-numita „burtă de bere”, mai precis lărgirea circumferinței abdomenului, are potențialul de a scurta viața. Specialiștii din cadrul Universității din Toronto, Canada, atrag atenția asupra faptului că fiecare zece centimetri în plus de grăsime viscerală cresc cu tot atâtea procente riscul de moarte prematură. „Oamenii ar trebui să fie mai atenți la circumferința taliei chiar decât la indicele de masă corporală”, punctează expertul Tauseef Ahmad Khan.

Izolarea socială distruge circuite craniene

Singurătatea este considerată în prezent un adevărat fenomen cu potențial de risc pentru sănătatea publică din toată lumea, antrenând un mare număr de afecțiuni, în special psihice. Acest efect este generat de distrugerea unor circuite craniene, care poate surveni încă din timpul copilăriei, arată concluziile unei cercetări derulate în cadrul Școlii de Medicină Mount Sinai. Pe lângă izolarea tot mai accentuată a tinerilor, urmările pandemiei care a obligat la distanțare agravează disfuncționalitățile mecanismelor craniene responsabile cu socializarea.

Astenia de toamnă, agravată de pandemie

Fenomen recunoscut ca fiind o afecțiune, astenia de toamnă este agravată de condițiile dificile generate de pandemia de COVID-19. Potrivit concluziilor unei cercetări derulate de Asociația Psihiatrică Ame- ricană, acest tip de depresie recurentă, cauzată de un dezechilibru biochimic manifestat la nivelul creierului, este mult mai pregnant din cauza anxietății generate de situația sanitară, care „a adus schimbări majore, traume și un grad sporit de stres, teme serioase de îngrijorare pentru toi cei afectați de astenia de toamnă”, explică specialistul Dayry Hulkow.

„Hormonul iubirii“ face reversibilă... osteoporoza

Potrivit rezultatelor unui studiu derulat în cadrul Universității din São Paulo, Brazilia, oxitocina, supranumită și „hormonul iubirii”, are proprietatea de a face reversibilă una dintre afecțiunile care afectează și fragilizează milioane de persoane din întreaga lume, în principal femei: osteoporoza. În cadrul unor teste pe animale de laborator s-a constatat faptul că administrarea de suplimente cu oxitocină a generat păstrarea unei densități osoase optime și a modificat markerii biochimici asociați cu reînnoirea osoasă.